Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2013 | Teme: procesor

Veliko zlato kladivo

Takšni in drugačni mojstri imajo v svojem arzenalu orodja vedno tudi kladivo, navadno celo več kladiv. Ta so različnih mer in teže, odvisno od zahtevnosti naloge, ki jo opravljajo z njimi. No, v svetu namiznih procesorjev je Intelov trenutni zastavonoša, procesor Core i7-4960X, veliko zlato kladivo. Res, hitro opravi vse zadane naloge, a je treba za to razkošje/udobje globoko seči v žep.

Novi Intel Core i7-4960X namreč sodi v sam vrh procesorjev, ki jih Intel označuje z oznako Extreme Edition. Drži, šestjedrna zverina kar kipi od zmogljivosti, da ni namenjena povprečnežem, pa oznanja s ceno, ki sega v najvišje trimestne številke. Čeprav je Intel letos predstavil novo arhitekturo s kodnim imenom Haswell, ki je namenjena predvsem procesorjem za mobilne naprave, je za najzmogljivejši namiznik uporabil nekoliko osveženo arhitekturo Ivy Bridge-E. Procesor je tako izdelan v 22 nm litografiji in se prilega osnovnim ploščam z ležiščem LGA2011. Ironija pa je v tem, da ga ne podpirajo niti Intelove plošče s sistemskim naborom Intel X79 (modeli Intel DX79SI, DX79SR in DX79TO), ki sicer brez težav gostijo večino starejših procesorjev s podnožjem LGA2011. Razlog tiči v tem, da se je v začetku letošnjega leta Intel odločil končati dve desetletji dolgo tradicijo izdelave lastnih osnovnih plošč, pri tem pa je čez noč opustil podporo novejšim procesorjem (te sicer ne bi bilo prav težko implementirati, saj novi procesor ni bistveno drugačen od predhodnika). Škoda, saj si je sicer v tem času Intel ustvaril ugled enega najzanesljivejših izdelovalcev plošč z odlično podporo.

Vrnimo se k procesorju. Šest jeder lahko obdeluje 12 niti ukazov hkrati. To pomeni, da bo procesor zelo hiter v aplikacijah, ki podpirajo tako izvajanje ukazov. Z delovnim taktom 3,6 GHz, ki se ob manjši obremenitvi lahko začasno dvigne celo do štirih gigahercev, je procesor kos prav vsem nalogam v razmeroma kratkem času. Tako kot danes ima že dve leti star predhodnik 15 MB zelo hitrega predpomnilnika L3, Intel je osvežil le podporo delovnemu pomnilniku, tako da zdaj pomnilniški krmilnik podpira štirikanalno razporeditev pomnilniških modulov hitrosti DDR3-1866. Za pregrešno drag procesor se seveda spodobi, da ima odklenjen množilnik, Intel pa se na embalaži celo hvali z oznako, ki podpira izjemno navijanje procesorja, ter procesorju namenja celo aplikacijo Extreme Tuning Utility, s katero kar iz »Oken« lahko navijamo celoten sistem. Ob ustreznem (beri: vodnem) hlajenju lahko tak procesor doseže celo mejo pet gigahercev, a takrat ne velja gledati na porabo energije, saj se prelevi v manjšega požeruha (a še kljub temu znatno varčnejšega od predhodnika).

In kako se Core i7-4960X obnese v praksi? Rezultati v tabeli zgovorno pričajo o tem, da je ta procesor resnično mojster za kodiranje, prekodiranje in ustvarjanje najrazličnejših večpredstavnih vsebin, kjer pridejo do izraza visoki delovni takti, visoka prepustnost pomnilnika in razkošna količina predpomnilnika. Del zaslug za to nosi tudi sama platforma X79, ki je še posebej bogato založena z  režami PCIexpress in njihovo prepustnostjo, zato lahko v te osnovne plošče vgradimo tudi po tri ali celo štiri grafične kartice ter z njimi bodisi računamo zahtevne operacije ali pa igramo igre na več zaslonih hkrati. Tudi podpora 64 GB delovnega pomnilnika bo prinesla nasmešek na obraz najzahtevnejših uporabnikov v produkcijskih studiih.

V tabelo smo dodali še rezultate dobri dve leti starega predhodnika in enega najmočnejših štirijedrnikov v Intelovi ponudbi, novinca na arhitekturi Haswell, modela Core i7 4770K. Čeprav je slednji praktično za tretjino cenejši, se zelo dobro obnese pri večini zadanih opravil, očitno pa je, da zverinama ne more slediti v aplikacijah, ki znajo resnično izkoristiti večnitnost in večjedrno zasnovo procesorjev.  

Intel Core i7-4960X

Šestjedrni procesor

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 970 EUR.

✓    Računske zmogljivosti.

✗    Cena procesorja (in platforme).

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji