Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2011

Veliko denarja, malo glasbe

Star pregovor pravi, da za malo denarja dobimo malo glasbe, meri pa predvsem na zavedanje ljudi, da poceni izdelki le redko upravičijo nizko ceno. Preizkušeni vmesnik Dension Webradio sicer meri zgolj na glasbeni del omenjenega pregovora, saj ni prav poceni, pravo (stroškovno) plat pa pokaže šele ob daljši rabi.

Računalniški zanesenjaki imamo v zadnjih letih več razlogov za veselje z izdelki iz avtomobilskega sveta, saj imajo ti v svoji notranjosti celo kopico računalniško vodenih sistemov, ki jih, ene bolj, druge manj, lahko prilagajamo svojemu okusu. To velja tudi za sisteme, ki skrbijo za predvajanje glasbe v vozilih. Praktično vsak izdelovalec je zunanjo podobo in funkcionalnost serijskega avtoradia prilagodil armaturni plošči vozila, zato prodaja klasičnih avtoradiev strmo pada. Kako tudi ne bi, saj so tudi serijsko vgrajene rešitve postale vse zmogljivejše in ne znajo predvajati zgolj glasbe prek radijskih valov ter zgoščenk, temveč podpirajo celoten nabor formatov stisnjene glasbe (mp3, wma, ogg ...), po zaslugi katerih se obseg glasbenih užitkov krepko poveča. V naprednejše rešitve so vgrajene celo pomnilniške rešitve (disk) in/ali uporabniku strežejo tudi navigacijske informacije. V sodobnih avtomobilih, tudi tistih z nižjimi paketi opreme, pa je postalo že skoraj samoumevno, da so opremljeni s priključkoma AUX in USB, prek katerih je na avtoradio moč priklopiti tudi zunanji glasbeni vir.

Kaj pa ostane uporabnikom, ki si želimo nekaj več? Denimo nekaj takega, kot je poslušanje spletnih radijskih postaj - torej tistih, v katerih lahko dan za dnem uživamo ob pomoči računalnika z internetno povezavo. Na to tržno nišo meri tudi naprava Dension Webradio. Gre za glasbeni vmesnik, ki ga priklopimo na USB priključek avtoradia in prek vmesnika USB ali modrozobe povezave (bluetooth) povežemo z mobilnim telefonom. Ta naj se zna povezati v internet prek 3G omrežja in že minuto kasneje bomo lahko uživali v glasbenih ritmih naših izbranih radijskih postaj (pa četudi te oddajajo svoj signal na povsem drugem koncu sveta). V poplavi pametnih telefonov bo večina uporabnikov uporabila možnost povezovanja naprave prek povezave bluetooth, zato nas čudi, da je izdelovalec priložil USB-bluetooth vmesnik črne barve, ki se nikakor ne sklada z lično belo-modro zunanjostjo Webradia. K sreči barve na samo delovanje nimajo vpliva.

Dension Webradio vsebine spletnih radijskih postaj ponudi ob pomoči spletne storitve RadioTime (www.radiotime.com), v katero uporabnik prijavi in aktivira svojo napravo ter tako pridobi dostop do več tisoč glasbenih vsebin, ki jih strežejo spletni radii po svetu. Brskanje po njih je ločeno na lokalne osnove (v tem primeru spletne radijske postaje v Sloveniji) ali po mednarodnih valovih. Za lažje delo z Webradiom smo s pridom uporabili možnost prednastavitve izbora glasbenih postaj, ki so v napravi vidne kot mape z datotekami mp3. Če je glasbenih tokov več, denimo, da so različne kakovosti, so prikazani kot različne datoteke mp3 ali wma. Dension Webradio seznam radijskih postaj osvežuje samodejno in jih uporabniku prikaže ob naslednjem vklopu.

Spletni vmesnik storitve RadioTime pozna na desettisoče radijskih postaj, med njimi praktično tudi veliko večino slovenskih! Uporabnik si svoj izbor naloži v za to nastavljeno mapo, do katere prek mobilnika hitro dostopa.

Kakovost samega predvajanja je odvisna od več dejavnikov, predvsem hitrosti prenosov podatkov prek mobilnega omrežja. V urbanih okoljih ni problematična, pri avtocestnih hitrostih pa zna uporabnika presenetiti kakšno krajše ali daljše prekinjanje predvajanja. V tem primeru uporabnikom svetujemo, da si na avtoradiu nastavijo stalno ponavljanje predvajane skladbe (ki je v tem primeru glasbeni tok, ki prihaja iz Dension Webradia), saj bo tako nadaljevanje predvajanja steklo samodejno.

Največja pomanjkljivost mobilnega spremljanja spletnih radijskih postaj je seveda njegova stroškovna komponenta. Sam vmesnik Dension Webradio sicer stane še sprejemljivih 99 evrov, a uporabnike tepejo predvsem razmeroma visoke cene podatkovnih prenosov prek mobilnih omrežij. Posamezna ura poslušanja glasbe pri najpogostejšem vzorčenju 96 kb/s uporabnika velja dobrih 46 MB, vzorčenje s 128 kb/s (primerljivo s CD kakovostjo zvoka) pa 62 MB. Poslušanje spletnih radijskih postaj v avtomobilu bo tako do nadaljnjega predvsem v domeni uporabnikov z "debelejšimi" paketi mobilnega interneta, a verjamemo, da bi v naslednjem desetletju kaj lahko postalo tudi del serijske opreme avtomobila, oziroma bo v najslabšem primeru pristalo na njenem doplačilnem seznamu. Ah da, v tujini je, zaradi cen podatkovnega prenosa, spletni radio smiselno izklopiti ...

Dension Webradio

Glasbeni vmesnik za poslušanje spletnih radijskih postaj v avtomobilu.
Proizvaja: Dension, www.dension.com.
Prodaja: www.mp3avto.si
Cena: 99 EUR.
Za: Ideja in izvedba.
Proti: Mobilni podatkovni prenosi so razmeroma dragi, posledično je drag tudi mobilni spletni radio.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji