Objavljeno: 10.9.2005 10:37 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2004

Velika ločljivost na dlani

Med ročnimi računalniki z operacijskim sistemom PocketPC, kar zadeva zaslon, v zadnjih letih ni bilo večjih sprememb. Toshiba pa je z novimi modeli teh naprav poskrbela za preskok: e800 je prvi ročni računalnik z zaslonom ločljivosti 480 × 640 pik.

PocketPC e800, kot se novinec imenuje s polnim imenom, po zasnovi sodi med zmogljivejše ročne računalnike: Intelov procesor PXA263 s taktom 400 MHz sodi med najnovejše na trgu, računalnik pa je opremljen s kar 128 MB pomnilnika RAM, medtem ko je za operacijski sistem na voljo 32 MB pomnilnika ROM. Posebnost zmogljivejših Toshibinih ročnih računalnikov je 32 MB pomnilnika flash, v katerega lahko shranimo najpomembnejše podatke, ki se ohranijo tudi, ko spraznimo tako glavni kot zasilni akumulator in se podatki v sistemskem pomnilniku izgubijo. Zunanjost računalnika je nova, Toshiba pa je svoje nove ročne računalnike obarvala v odtenek modre barve, tako da se precej ločijo od konkurentov, ki so večinoma kovinsko sivi. Po zunanjih merah in masi sodi e800 med večje modele, saj je debel 17 milimetrov, tehta pa skoraj 200 gramov. Nekaj debeline lahko pripišemo tudi dobri opremljenosti z razširitvenimi mesti, saj lahko v računalnik namestimo tako kartice SD kot Compact Flash.

Pocket VGA

Poglavitna značilnost novega računalnika pa je seveda zaslon, ki ima kar dvakrat višjo ločljivost od konkurentov, pa tudi malenkost večji je kakor pri večini, saj diagonala meri štiri palce. Delo pri ločljivosti 480 × 640 je udobno kljub majhnemu zaslonu, podrobnosti so razločne, na zaslonu pa lahko naenkrat prikažemo precej več podatkov kot pri običajnih ročnih računalnikih. Na žalost pa to ne velja za vse programe, temveč samo za tiste, ki tako ločljivost podpirajo. e800 namreč pozna dva načina delovanja: ponavadi se zbudi v običajnem, v katerem deluje z ločljivostjo 240 × 320 in v katerem so na voljo vsi programi za PocketPC. Če izberemo višjo ločljivost, se računalnik najprej znova zažene, nato pa se nam prikaže Toshibin uporabniški vmesnik, vidimo pa le programe, ki podpirajo višjo ločljivost. Takih je zaenkrat zelo malo, v računalniku pa so že nameščeni programi podjetja ClearVue za branje in ogledovanje dokumentov, narejenih z Microsoftovim Officeom. Pri preklopu v običajni način delovanja se računalnik spet zažene znova. Zelo nerodno in pravzaprav le pogojno uporabno.

Toshibini ročni računalniki višjega razreda so posebneži tudi pri prikazovanju grafike na zaslonu, saj imajo v ta namen vgrajene procesorje ATI Imageon. V e800 je vgrajen Imageon 3220, ki ima na voljo 2 MB namenskega pomnilnika. Teoretično procesor znamke ATI pomaga le pri predvajanju video posnetkov (Microsoft pravi, da je v vgrajene knjižnice vgradil podporo raznim grafičnim pospeševalnikom), a tega nismo mogli potrditi.

Za povezovanje z drugimi napravami imamo poleg kabla in priključne postaje na voljo tudi infrardeči vmesnik, opremljenost s preostalimi brezžičnimi vmesniki pa je polovična: na voljo imamo bodisi model z bluetoothom bodisi z WLAN, medtem ko Toshiba ne ponuja ročnega računalnika, v katerega bi bilo vgrajeno oboje. Če potrebujemo oba vmesnika, moramo poseči po razširitveni kartici, ki ročni računalnik opremi z manjkajočim vmesnikom, seveda pa moramo kartico dokupiti.

Glasnik novega vala

e800 bo kar precej razburkal konkurenco, a bo verjetno večina izdelovalcev že v bližnji prihodnosti predstavila podobne modele, ki se bodo prav tako ponašali z zaslonom z veliko ločljivostjo. Škoda pa je, da operacijski sistem že v osnovi ne zmore delovati pri veliki ločljivosti, saj bo višja ločljivost res uporabna šele, ko bodo vsi ali pa vsaj večina programov na zaslonu podatke prikazovala s 480 × 640 pikami.

Toshiba Pocket PC e800

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom MS Pocket PC 2003.

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba-europe.com.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Cena: 158.900 tolarjev.

Za: Ločljivost in velikost zaslona.

Proti: Večina programov še ne podpira višje ločljivosti, nima vgrajenih vseh brezžičnih vmesnikov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji