Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2014 | Teme: pametni telefon, HTC

Velik telefon

Tablifon je beseda, ki je ne bi smelo biti, saj so naprave, ki jih tako poimenujejo, le telefoni z večjimi zasloni. Resda se meja med tablico in telefonom zamegli, ko zaslon po diagonali preseže pet palcev, a je umetno izumljanje nove kategorije naprav odveč.

HTC je zdaj že toliko časa v težavah, da jim je vedno teže pripisati svetlo prihodnost, saj spadajo med tiste izdelovalce telefonov, ki že nekaj let poslujejo z izgubo. Na začetku te rezultatske krize so se vodilni zganili in se odločili vse svoje moči usmeriti v eno napravo, ki so jo poimenovali One. Šlo naj bi za edini pravi HTCjev telefon, ki naj ga ne bi razvodeneli s tisoč izpeljankami, tako kot so to počeli v preteklosti. Obljubo so držali le deloma, saj One dejansko ni imel veliko inačic, tistih nekaj pa je narejenih z enako samozavestjo kot izvirni aparat.

Serija One se ponaša z vrhunskim industrijskim oblikovanjem, ki je na androidni strani tako zamajala smernice, da so mu sledili tudi drugi izdelovalci. Izbira aluminija in pristop brez varčevanja pri izbiri materialov je nekaj, kar je zdaj samoumevno tudi pri Sonyju in Samsungu. Pri slednjem sicer nekoliko manj, saj se še vedno raje drži plastike, a je vsaj ta postala veliko boljša in prijaznejša za otip.

HTC One Max je tisti telefon, ki se je znašel v konkurenci s telefoni Samsung Galaxy Note, Xperija Z Ultra in Nokia Lumia 1520. Vsi omenjeni telefoni imajo velike zaslone, a dejanske razlike v velikosti niso pomembne, saj je tista magična meja, ko zaslon telefona postane resnično velik, 5,5 palca. Zasloni te druščine se po diagonali gibljejo okoli šestih palcev in v vsakdanji uporabi so vsi, no, veliki. HTC-jev 5,9-palični zaslon kaže sliko v polni ločljivosti in dostavi žive barve. V notranjosti je motor, ki računa pri 1,7 GHz in za to uporablja štiri jedra. Pomnilnika je hvaležna 2 gigabajta in vgrajene shrambe 16 ali 32 Gb, lahko jo razširimo s kartico mikro SD.

Fotoaparat ima le 4 megatočke, a gre za HTCjev prijem, saj so točke večje in naj bi dostavljale boljše slike kot konkurenca. V stvarni rabi so slike nekje v povprečju telefonov višjega cenovnega razreda, kar nikakor ni pomanjkljivost.

Android 4.3 je oblečen v HTCjevo preobleko Sense, ki ta operacijski sistem tako predrugači, da razen nekaterih nastavitvenih menujev komajda prepoznamo Googlove temelje. S tekočim delovanjem ni težav, saj surova strojna moč premaga vse ovire, ki jih na poti meče preobleka. Še vedno je tu pretiravanje z gradniki, ki so ob prvem vklopu telefona na voljo na vseh domačih zaslonih in največ morijo procesor. Vendarle je treba HTCju priznati, da estetsko preobleka Sense deluje všečno in je z zadnjimi različicami dohitela in prehitela Sonyjevo stvaritev in tako pustila daleč zadaj likovne poizkuse Samsunga in LGja.

One Max ima še eno posebnost, ki jo velja omeniti, saj je ob predstavitvi požela veliko zanimanja in posmeha. Na zadnji strani pod fotoaparatom je namreč senzor za prstne odtise, ki ga pozna tudi iPhone 5S. Res ne gre za enako tehnologijo, a se senzor na HTCju obnese odlično, saj je prst prepoznal praktično vsakokrat. Nekaj spodrsljajev, ko senzor prsta ni zaznal, je bilo človeške narave, saj smo prst po senzorju podrsali postrani. HTC je s to implementacijo presenetil, saj tako dobrega delovanja nismo pričakovali, ker smo vajeni nezanesljivih senzorjev iz prenosnikov. Tudi iPhonova rešitev po pisanju nekaterih ne deluje tako dosledno, kot se je obnesel senzor na telefonu One Max. Edina hiba tega senzorja je njegova lokacija, saj bi ga bilo veliko prijetneje uporabljati, ko bi bil na prednji strani telefona, tako pa smo na začetku velikokrat dali prst brati leči fotoaparata, ker sta si s senzorjem preblizu.

HTC One Max je odličen telefon, ki strojno in programsko dostavi super izkušnjo, nadgrajeno z odličnim industrijskim oblikovanjem. Največja težava je na začetku omenjeni velik zaslon, ki bo za nekatere preprosto prevelik, ker onemogoča nošenje v povprečno velikem žepu. Prav tako je govorjenje v tako velik telefon nekoliko smešno, a če smo se navadili ljudi, ki s tablicami slikajo, so veliki telefoni manjše zlo.

Razlog za nakup je tako morda lahko to, da dobimo v enem telefon in tablico, ki ju kupimo po subvencionirani ceni. Ta racionalizacija drži vodo in če se lahko privadite na govorjenje v tako velik telefon, je One Max lahko prava izbira. Sumimo le, da je ljudi, ki se bodo odločili za nakup, manj kot tistih, ki hodimo naokoli z »normalno velikimi« telefoni.  

HTC One Max

Telefon.

Prodaja: Mobitel – 600 EUR ob vezavi za dve leti. Brez vezave 780 EUR.

✓    Izdelava, senzor za prstni odtis.

✗    Velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji