Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2016

Več kot le zanesljiva pot do cilja

Namenske navigacijske naprave se počasi, a vztrajno selijo na smetišče zgodovine. Zamenjujejo jih, in to več kot le dostojno, navigacijske aplikacije na pametnih telefonih in tablicah. Kdo pa vas usmerja?

Ljudje vedno več potujemo in odkrivamo nove kraje. Pri tem si pomagamo z navigacijo, saj želimo zanesljivo doseči zastavljeni cilj. Že dolgo se ne zanašamo le na kompas in karto Slovenije, Evrope ali drugih držav, danes vse stavimo na navigacijske aplikacije, ki so priročno nameščene v mobilnik, ki je vedno z nami. Raba pametnega telefona (in morebiti celo tablice) v navigacijske namene se obnese v prometu pri vožnji, kolesarjenju ali pešačenju po neznanem mestu.

Preverili smo, kaj vse nam je na voljo v androidnem svetu – in ugotovitve zapisali v abecednem vrstnem redu.

BackCountry Navigator TOPO GPS. Aplikacija BackCountry Navigator TOPO GPS nagovarja predvsem pohodnike in tabornike. Ponuja namreč topografske mape sveta, ki jih seveda lahko uporabljamo tudi v nepovezanem načinu, ko hodimo ali kolesarimo po območjih, kjer ni signala mobilne telefonije. Aplikacija je z 12 evri, kolikor stane na tržnici Google Play, vsekakor med dražjimi, a se odkupi z res natančno navigacijo in bogatostjo podatkov – vanjo lahko shranimo tudi različne turistične in krajevne informacije (informacije lahko uvozimo tudi iz storitve Google Earth ipd.) ter se podamo na lov za slapovi, ugotovimo, kje so prave poti za vožnjo s štirikolesniki, itd. Lahko si ogledamo tudi satelitske posnetke storitve Virtual Earth. Pohvalno aplikacija podpira prikazovanje informacij na pametnih urah platforme Android Wear in celo pomorske karte. Na voljo je brezplačna preizkusna različica.

GPS Essentials. Programček GPS Essentials nas že z imenom opominja, da bomo deležni le osnovne navigacije. O tem nas še hitreje prepriča resnično preprost, celo plebejski uporabniški vmesnik, ki – resda v ozadju – skriva solidno zmogljiv navigacijski pogon. Aplikacija postreže z vrsto zanimivih statistik, ne le časom in hitrostjo, temveč tudi z višinsko razliko, naklonom in različnimi drugimi stanji. Ena izmed posrečenih lastnosti je tudi možnost vklopa načina prikaza na vetrobranskem steklu (HUD), ki solidno deluje predvsem ponoči in voznika usmerja k cilju, čeprav je namenjena zlasti pohodnikom. Z različnimi dodatki lahko funkcionalnost še razširimo, a moramo za te dodatke seveda (do)plačati. Manj všeč nam je bilo prikazovanje oglasov v aplikaciji …

HERE Maps je izdelek podjetja Nokia, ki je v preteklih letih že vzbudil pozornost. Posebej lani, ko ga je podjetje prodalo konzorciju izdelovalcev avtomobilov (skupaj z imeni, kot so Audi, BMW in Mercedes). Androidna aplikacija HERE Maps k sreči ostaja brezplačno na voljo uporabnikom, z odlično pokritostjo po vsem svetu pa razveseljuje številne uporabnike. Ti lahko zemljevide posameznih držav prenesejo v svojo mobilno napravo in navigirajo v načinu brez (mobilne) povezave. Če imamo povezavo na voljo, pa HERE Maps voznike razveseljuje s prometnimi informacijami (tudi predlaga alternativno pot ob večjih zastojih), turiste pa z zemljevidi javnih prevoznih sredstev in zelo natančnimi navodili za pešce. HERE Maps je hkrati ena redkih navigacijskih aplikacij, ki zelo dobro »govorijo« slovensko.

MapFactor: GPS Navigation je še ena izmed aplikacij, ki obvladajo t. i. glasovno navigacijo z usmerjanjem uporabnika in deluje kot dostojen nadomestek Google Maps. Zemljevide namreč lahko prenesemo tako v pomnilnik naprave kot tudi na kartico SD in jih uporabljamo brez povezave. Aplikacija uporablja podatke zemljevidov OpenStreetMaps, kar je povsem logično, saj je aplikacija za uporabo brezplačna, kljub temu pa nam omogoča nakup navigacijskih kart TomTom, če bi tako želeli. Za še bolj realistični prikaz zemljevidov aplikacija omogoča preklop med 2D in 3D prikazom.

Kaj storiti s starimi navigacijskimi napravami?

Veliko uporabnikov si lasti tudi starejše, »netelefonske« navigacijske naprave. Te svoje delo še vedno opravljajo solidno, tudi če imamo vanje nameščene nekoliko starejše zemljevide (niti v Sloveniji niti po svetu se cestna infrastruktura prav grobo ne spreminja iz leta v leto). Občasno nas sicer lahko kje pričaka kakšno presenečenje, a na cilj nas bodo pripeljale tudi starejše naprave.

Še največja težava uporabnikov so izdelovalci teh navigacijskih naprav, ki za starejše modele zahtevajo nerazumno visoka nadomestila za posodobitev zemljevidov. Večini uporabnikov se takšna naložba preprosto ne izplača ali pa se znajdejo drugače – z obvozom prek internetnih pašnikov (beri: torrentov).

Brez skrbi, tudi starejše navigacijske naprave nas bodo pripeljale na cilj, morebiti nas na poti le pozitivno ali negativno presenetijo s kakšnim »obvozom«.

MapQuest GPS Navigation & Maps. MapQuest je pred leti veljal za spletno mesto, kjer smo našli vse potrebne podatke o izbrani lokaciji in poti do nje. Storitev je še vedno na voljo, premore tudi ustrezno androidno aplikacijo. V načinu s povezavo glasovna navigacija deluje skladno s posodobitvami stanja prometa in samodejnim prilagajanjem poti. Všeč nam je storitev iskanja (naj)cenejših bencinskih črpalk ob izbrani poti. Poleg napotkov voznikom lahko aplikacija MapQuest GPS Navigation & Maps učinkovito usmerja tudi pešca, zelo dobrodošla je integracija s storitvama Uber in car2go, kar bo razveselilo številne prebivalce velikih mest. Prihodnost navigacijskih aplikacij pa dokazuje integracija s storitvama OpenTable in GrubHub, prek katerih lahko na mobilni napravi enostavno preverimo aktualne menuje bližnjih restavracij in drugih ponudnikov prehrane ter celo opravimo rezervacijo.

Google Zemljevidi. Aplikacija Google Zemljevidi (ozr. Google Maps) je, povsem pričakovano, na androidnih napravah najpogosteje uporabljana navigacijska aplikacija. V zadnjih letih je postala tako zelo natančna in enostavna za uporabo (pa tudi »vsevedna«), da številni uporabniki sploh ne čutijo več potrebe, da bi preverili ali iskali alternativne rešitve. Google je konkurente dotolkel predvsem s tem, ko je omogočil prenos posameznih delov zemljevida in navigiranje brez mobilne povezave, a je v primeru slednje bogatih informacij toliko, da bi jih bilo škoda izpustiti. Piko na i pa postavlja naveza s »hišno« storitvijo Street View (ta premore celo notranje posnetke različnih restavracij, muzejev …), ki ji druge aplikacije ne morejo konkurirati.

Polaris Navigation GPS. Aplikacija Polaris Navigation uporabnike privablja predvsem s tem, da v eni aplikaciji združuje dostop do zemljevidov in funkcionalnosti drugih zelo priljubljenih storitev in aplikacij, kot so Google Maps, OpenStreetMaps, MapQuest in Cycle Route Maps. Tako imamo vedno na voljo več rešitev, kako priti s trenutne lokacije do novo zastavljenega cilja, ne glede na vrsto transporta. Na aplikacijo Polaris Navigation prisegajo številni hribolazci, popotniki in kolesarji, ki jo uporabljajo v načinu brez povezave, saj jim izdatno pomaga pri orientaciji z različnimi vrstami navigiranja, vstavljanja in snemanja točk poti …

Sygic je še ena izmed zelo priljubljenih aplikacij za navigiranje, saj jo uporablja več kot sto milijonov ljudi po svetu. Všeč jim je predvsem zaradi posrečene kombinacije rabe v nepovezanem načinu in dejstva, da uporablja zemljevide ponudnika TomTom, kar cenijo predvsem vozniki. Natančno glasovno vodenje, 3D zemljevidi, opozorila o prometu in policijskih radarjih/kamerah za nadzor hitrosti (v živo) ter predlogi o parkiriščih z informacijami o razpoložljivosti in cenah pač prepričajo, malo manj možnost projekcije informacij na vetrobransko steklo. Sygic je lahko tudi posrečena navigacija za pešce, saj vsebuje številne turistične znamenitosti.

Scout GPS Navigation & Meet Up. Aplikacija Scout GPS Navigation & Meet Up je včasih slišala na ime TeleNav, poleg imena pa je spremenila tudi ikono in predvsem pristop. Zanesljiva navigacija je še vedno del rešitve, avtorji pa so se v iskanju drugačnosti in uporabnosti domislili zares posrečene funkcije. Scout se tako osredotoča na uporabnika in našim prijateljem sporoča, kdaj bomo prispeli na zastavljeni cilj, ter nas obvešča, ali nas drugi potrebujejo (denimo, da se je končala kino predstava za najmlajše ipd.). Ta lokacijski element, združen z močjo in pristopom družbenih medijev, zahteva nekaj privajanja, a vsekakor deluje.

Waze – GPS, Maps & Traffic je še ena izmed aplikacij, ki stavijo na družabno noto in deljenje informacij z znanci in prijatelji. Nič čudnega, da jo je kupil Google in večino funkcionalnosti že vdelal v lastne Zemljevide. A če si želimo sveže in brezplačne navigacije, lahko Waze vsekakor damo priložnost. Prometne podatke aplikaciji prispevajo drugi vozniki, pozna pa tudi opozorila za radarje, iskanje optimalne poti, najcenejšega ponudnika goriva ob poti itd.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji