Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2012

Včeraj sem zamudil "fuzbal"!

Kaj pa zdaj? Ko že mislim, da se mi bo podrl svet, se mi posveti, da odslej moj Siol TV podobno kot vsi drugi IPTV (Amis, T-2) ponudniki omogoča ogled za 48 ur nazaj. Če ni bil včeraj, bo pa ta večer "moj dan".

Storitev "Poglej nazaj" omogoča ogled katerihkoli oddaj, filmov in nanizank, ki so bile predvajane v zadnjih 48 urah.

Siol TV je svojo novo storitev "Pogled nazaj" omogočil na 27 kanalih standardne ločljivosti, in sicer vsem svojim testnim uporabnikom. In kako postanemo testni uporabnik? Enostavno, registriramo se na Siolovem forumu in v temi o preizkušanju novih storitev preberemo navodila. Na kratko, poslati je treba le zahtevek Siolovemu tehničnemu centru za nadgradnjo programske opreme na najnovejšo, nekakšno beta preizkusno različico. Za nadgradnjo bodo Siolovi tehniki poskrbeli v naslednjih 24 urah in že bomo lahko uživali v sladkostih rumene tipke na daljinskem upravljalniku.

Programi, ki omogočajo ogled za nazaj, so označeni z rumeno piko.

Takšen je uporabniški vmesnik ogleda za nazaj s sličicami. Pravo časovno premico, ki povezuje sedanjost in preteklost bomo iskali zaman.

Ta nam namreč med ogledom programa, ki omogoča ogled za nazaj, ob pritisku prikaže nov menu, ki ponuja oddaje za 48 ur nazaj v obliki drsečih sličic. Nekoliko podobno izbiri albuma med poslušanjem glasbe na napravah z upravljanjem na dotik. Vsi kanali, ki si jih je mogoče ogledovati "za nazaj", so označeni z rumeno piko. Po izbiri ene izmed oddaj na določenem kanalu je treba le še pritisniti tipko play na majhnem in preglednem daljinskem upravljalniku in predvajanje se začne. Resnici na ljubo je izbira kanalov, ki so deležni novosti, majhna, vendar SiOL obljublja, da se bo kmalu povečala. Upajmo, kajti konkurenca je tu precej bolj radodarna - T-2 ponuja arhiv bolj ali manj vseh kanalov standardne ločljivosti. Po drugi strani Amis storitev ponuja le za 26 kanalov.

Med preizkusom smo imeli nekaj težav, saj se nam je velikokrat pripetilo, da iskanih programov nismo našli, arhiv kanala je namreč segal le za en dan ali celo le za pol dneva nazaj. A le na nekaterih kanalih in ne vsakokrat. Težave pripisujemo porodnim krčem oziroma preizkusnemu obdobju.

Kakovost televizijskih kanalov pri ogledu za nazaj je nekoliko slabša kot pri tistih, ki si jih ogledujemo neposredno, a razlika kljub vsemu ni moteča. Težave so najopaznejše pri hitrih premikih in visoko kontrastnih prehodih, kakršni so nekateri neodstranljivi podnapisi in logotipi televizijskih postaj. Podnapisi, ki jih lahko izbira uporabnik, ostajajo enake kakovosti in mogoče jih je tudi odstraniti (ker niso del video toka podatkov). Res je tudi, da je kakovost zelo odvisna od samega kanala in se je v zadnjih dneh našega preizkušanja izboljšala, zato je bilo razliko v kakovosti komajda opaziti. Kljub temu, kot smo že zapisali - konkurenca je tu bolj napredna - T-2 posnetkom nakloni enako kakovost kot izvirnim programom.

V preizkusnem obdobju ponekod oddaje za celotnih 48 ur niso vedno na voljo.

Prekrivanje nekaterih oddaj glede na seznam in dejansko vsebino je očitno. Chuck Norris tokrat "nastopa" v erotični oddaji Love TV.

Nova možnost je na voljo tako na napravah Siol BOX kot tudi BOX S, za uporabo pa bo treba v obeh primerih doplačati 4 evre na mesec. BOX, tisti brez končnice S, je časovni zamik sicer omogočal tudi doslej in ga še vedno, a le na programu, ki ga uporabnik trenutno pregleduje, saj ima pač krajevno vgrajen disk. Želeni kanal je tako mogoče zaustaviti in ogled nadaljevati kasneje, napravica pa medtem informacije, ki so že potekle, shranjuje na disk. Tako poteka nekakšno snemanje v realnem času, katerega posnetek lahko uporabnik po želji pregleduje in previja do trenutne točke na časovni premici. Da, to je možno le v BOXu z diskom, kajti nova omrežna storitev tega ne omogoča. Tudi omrežnega snemanja programov ne. In to je tudi tisto, kar najbolj pogrešamo, neposredno povezavo med sedanjostjo in preteklostjo na časovni premici, kakršno, recimo, omogoča T-2jev vmesnik.

Vmesnik aplikacije TuneIn. Slovenske postaje zaenkrat še ne delujejo.

Takšen je novi menu Moj TV, ki združuje do nedavna razkropljene menuje.

Po drugi strani Siolov vmesnik omogoča zelo hitro previjanje oddaj nazaj in naprej, kar do 75-kratno (spet odvisno od kanala), kar je hitreje, kot omogočajo konkurenčni vmesniki. Če odmislimo manjkajočo časovno premico, lahko rečemo, da se nam zdi SiOLov vmesnik precej bolj intuitiven kot konkurenčni izdelki. Že do nedavna je bil tak, po prenovi pa so ga celo izboljšali. Nadležno razkropljeni menuji, tisti za dostop do iger, družabnih omrežij, videoteke, vremena in podobnih reči, so pred nadgradnjo vmesnika na različnih kanalih. Kje so, si je pač treba zapomniti ali pa si jih premestiti na želene številke prek Siolovih servisnih strani. Najnovejša nadgradnja pa to uporabniško izkušnjo močno izboljša. Po pritisku tipke Menu so vse te izgubljene duše na voljo na istem seznamu, menuju, imenovanem "Moj TV". To še močno izboljša uporabniško izkušnjo Siolovega vmesnika in brez težav zapišemo, da mu trenutno med ponudniki IPTV v Sloveniji, razen pomanjkanja časovne premice, ki bi povezovala preteklost in sedanjost, ni para. Že pregled samega sporeda je pri T-2jevem vmesniku veliko bolj zapleten, Amisov pa je spet odličen. Novi menu obsega tudi svetovne radijske postaje prek aplikacije TuneIn, ki jo dobro poznamo že iz okolja iOS. Prek nje je mogoče spremljati različne svetovne radijske postaje, na menuju pa so ponujene tudi lokalne, slovenske. Te žal še ne delujejo in bo za njihovo poslušanje treba poseči po klasičnem Siolovem "radijskem mozaiku".

Po novem je na menuju ponujena tudi uporaba krajevnega snemalnika na napravah BOX S, četudi nima vgrajenega diska. V ta namen naj bi bilo treba v napravico le priključiti USB disk in snemanje bo omogočeno. V preizkusnem obdobju možnost sicer ni delovala, a želimo si, da nekoč bo.

Želeli bi si, da bi tako posnete oddaje lahko gledali tudi na računalniku, a to zaradi licenčnih pravic najverjetneje ne bo mogoče. No, pa vsaj neposredno spet po televiziji. Že zdaj pa lahko prek vhoda USB predvajamo vsebine z nosilcev USB in tako BOX kot tudi BOX S prebavita vse zahtevne formate, ki nam jih je uspelo preizkusiti.

Sistem, ki stoji v ozadju teh storitev, je resda zapleten, saj poleg shranjevanja vseh razpoložljivih kanalov, ki zasedejo veliko prostora, omogoča tudi individualno pregledovanje vsakega posameznega uporabnika. Pa vendar deluje nepopolno, nekako pokrpano. Omogoča sicer ogled minulih programov, ne pa tudi snemanja in ustavitve živega programa; slednje prepušča lokalnemu disku v BOXu, če ga imamo. No, morda bo naslednja nadgradnja končno rešila tudi te nedoslednosti. Veliki so pač ponavadi zadnji, kaj hočemo.

SiOLTV - pogled nazaj

Kaj: Storitev ogleda kanalov "za nazaj".  

Prodaja: www.telekom.si. 

Cena: 4 EUR, kot dodatek k osnovni naročnini na storitev Siol BOX.  

ZA: Uporabniški vmesnik, prenovljen menu, predvajanje raznih video formatov z USB nosilcev, odzivno delovanje Siol BOX.

PROTI: Ni omogočena ustavitev živega programa, ni možno premikanje po časovni premici, omejeno število programov (le kanali v ločljivosti SD), prekrivanje sporeda in oddaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji