Objavljeno: 1.11.2005 13:40 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Oktober 2005

Varovanje omrežja

Panda Gatedefender 8200 je namenska naprava za varovanje omrežja. Sodi v serijo 8000, ki je namenjena delu v kakršnemkoli omrežju, ne glede na velikost ali topologijo, in obsega tri modele. Model 8200 je najzmogljivejši in namenjen podjetjem z več kot 500 uporabniki. Njegova naloga je varovati omrežje pred virusi, nezaželeno pošto in spletnimi vsebinami. Za vsako od teh zaščit je treba dokupiti licenco, cena pa je odvisna od števila uporabnikov.

Panda podpira šest najpogosteje uporabljanih protokolov HTTP, FTP, SMTP, POP3, IMAP4 in NNTP. Vanjo sta vgrajena dva procesorja AMD Opteron 1,8 GHz, dva priključka 10/100/Gigabit Ethernet RJ-45, CD-pogon ter priključek za monitor. Operacijski sistem je Linux. Velikost naprave je 1U in je dokaj glasna ter kot taka namenjena vgradnji v omaro, stran od uporabnikov. Po trditvah izdelovalca naj bi bila kos internetnemu prometu s hitrostjo 30 Mb/s, na uro pa obdelati do 600.000 e-sporočil. Namestitev je možna na več načinov: za požarnim zidom in pred namestniškim strežnikom, razporeditev bremena na več naprav, najbolj tipična pa je za požarnim zidom in pred omrežjem. Na ta način bodo vsi podatki, ki prihajajo s strani interneta v omrežje in uporabljajo protokole, ki jih Gatedefender podpira, samodejno pregledani in ustrezno obdelani.

Najprej je treba vzpostaviti povezavo z računalnikom, prek tega pa nato opravljamo nastavitve. To je možno le prek spletnega brskalnika, ki omogoča dostop do varovanega spletnega vmesnika (https), za kar je treba vedeti IP številko naprave. Na začetku smo imeli nekaj težav z ugotavljanjem privzetega IPja in s povrnitvijo tovarniških nastavitev s pritiskom na gumb, saj ima dva, od katerih pa je samo eden pravi. Tu se je pokazala pomanjkljivost priloženih navodil, a nam je s pomočjo prodajalca uspelo težavo hitro rešili. Z ustreznim uporabniškim imenom in geslom smo se prijavili v varovan spletni vmesnik in napravo nastavili tako, da je bila vidna tudi v našem omrežju. Tak dostop omogoča nastavljanje naprave iz kateregakoli računalnika v omrežju, seveda če to v nastavitvah dovolimo. Lahko pa omogočimo dostop do nje samo iz točno določenega računalnika.

Uporabniški vmesnik je enostaven in pregleden

Grafični vmesnik za opravljanje nastavitev je enostaven in pregleden, s kratko razlago posameznih nastavitev in koristno pomočjo. Prilagoditev naprave uporabnikovim zahtevam zato ne bi smela povzročati nobenih težav tudi manj izkušenim uporabnikom. Vse možnosti nastavitev so razvrščene na levi strani, druga pod drugo, s klikom nanje pa se odpre novo okno z dodatnimi nastavitvami. Možnosti za nastavitve je zelo veliko in jih lahko prilagodimo posebnostim omrežja.

Med preizkusom smo napravo priklopili v omrežje z 80 uporabniki. V času testa je dobro opravila svoje delo, tako pri prepoznavanju nezaželene pošte kot tudi pri preprečevanju dostopa do nezaželenih spletnih strani (na voljo je več naslovov s filtri in preprečevanje določenih besed) in prepoznavanju virusov. Vendar so bile meritve opravljene na majhni količini prometa, saj nam je med nalaganjem popravkov uspelo zrušiti sistem. Operacijski sistem (Linux) ima sicer na voljo kar 7 razdelkov, med katerimi preklaplja v primeru uničenja katerega od njih. V našem primeru pa je bil popravek tako velik, da je ob izklopu sistema ob nepravem času (po celi uri nadgradnje ...) uničil vse razdelke, tako da zagon brez vnovične namestitve operacijskega sistema ni bil več mogoč. Res pa je, da je bila nova namestitev s priloženega CDja hitra.

Panda Gatedefender 8200

Kaj: Omrežna naprava za varovanje omrežja

Izdeluje: www.pandasoftware.com.

Prodaja: Ribera d.o.o., www.ribera.si.

Cena: 3.165.120 tolarjev + licence za Antivirus, Antispam in Webfilter.

Za: Enostavna priprava in upravljanje, tehnična pomoč, avtomatske posodobitve.

Proti: Cena naprave in dodatnih licenc, slaba priložena dokumentacija, težave s popravki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji