Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: David Vidmar | Monitor Posebna 2020

Varnostnih kopij doma (ne) potrebujete več!

Računalniški zanesenjaki že leta poskušamo svoje družine, znance pa seveda poslovne partnerje prepričati o nujnosti dobrega načrta za izdelovanje varnostnih kopij in obnove datotek. Včasih smo uspešni, najboljši argument pa je katastrofalni dogodek v bližini sogovornika, ko je zaradi ukradenega ali okvarjenega prenosnika oziroma odpovedi diska nastala škoda.

V zadnjih letih so proizvajalci računalniške opreme in telefonov naredili ogromne korake naprej. Sodobni telefoni in operacijski sistemi imajo vgrajene solidne rešitve za izdelovanje varnostnih kopij podatkov, uporabniki jih moramo le uporabiti. »Zasebnost!« bo kdo zakričal. Seveda, od dobrih ponudnikov pričakujemo, da bodo naše podatke hranili varno in vestno, da bodo šifrirani in bomo vpogled vanje imeli le lastniki.

A samo izdelovanje varnostnih kopij le ni dovolj. To je lažji del. Pomembno je, da vemo, kako bomo do podatkov prišli, ko bo potrebna obnovitev. Pri izbiri rešitve ne pozabite na ta korak.

Prenosne naprave

Nekoč smo na telefonih imeli shranjene stike in sporočila ter smo porabili precej časa, da smo jih prenašali med telefoni in med telefonom ter računalnikom. Po eksploziji uporabe pametnih telefonov so se na napravah začeli množiti podatki, mnogi izmed njih tudi takšne narave, da je njihova izguba že pomenila slabo voljo. A danes ob »pravilni« uporabi pametnih telefonov teh skrbi ni več.

Proizvajalci privzeto shranjujejo varnostno kopijo nastavitev telefona in podatke aplikacij v oblak, pa naj gre za naprave z Android ali iOS. Vsaj večjim proizvajalcem, kot so Apple, Google in Samsung, zaupamo, da z našimi podatki delajo korektno, zato si povprečnemu uporabniku ni potrebno puliti las zaradi skrbi o zasebnosti. Uporabniki se moramo le prijaviti z ustreznim računom in dovoliti kopiranje. Težava, na katero slej ko prej naletimo je, da prostora v oblaku zmanjka. Takrat je treba odšteti evro ali dva, da pridobimo zelo veliko prostora, ali pa iz nabora podatkov, ki jih varujemo, odstraniti kakšen zajetnejši del, ki ni tako kritičen. Med takšne sodijo (slabo napisane) igre in še kakšen program.

Skoraj vsi telefoni imajo vgrajeno možnost, da se v oblak proizvajalca redno izdelujejo kopije podatkov. Kaj se shranjuje, izbiramo sami, tako tudi prostora ne bo kmalu zmanjkalo.

Če boste kdaj želeli podatke obnoviti, težav ne bo, če boste to naredili na enak ali podoben telefon istega proizvajalca. Če bi hkrati želeli menjati telefon, do podatkov ne boste mogli drugače kot z izposojenim telefonom, na katerega jih boste obnovili in nato prenesli drugam.

A zgodba nima prav dolge brade, za sodobne aplikacije je shranjevanje podatkov na telefon prej izjema kot pravilo. Običajno so podatki, ki ste jih zbrali ali vnesli z aplikacijo, shranjeni v spletni storitvi. To je lahko privzeta shramba proizvajalca telefona (iCloud, Google Drive in tako dalje), tako deluje, recimo, WhatsApp ali pa namenska storitev proizvajalca aplikacije, primer so pošta in stiki v Gmailu ali zaznamki v Pocket. Podatki torej niso shranjeni na telefonu, ampak v Googlovem ali sorodnem računu. To pomeni, da za dostop do njih ne potrebujete nujno dostopa do telefona, da jih lahko uporabljate prek več naprav in da ob izgubi ali okvari telefona podatkov ne boste izgubili, zato dodatna izdelava varnostnih kopij ni potrebna. Vseeno vam svetujemo, da najpomembnejše podatke takšnih aplikacij in storitev občasno izvozite in shranite na dodatno mesto, a to boste morali storiti ročno.

Kaj je dobra varnostna strategija?

Za varnostne kopije velja priporočilo 3 – 2 – 1. Vsak podatek naj bo shranjen (vsaj) trikrat. Dve kopiji naj bosta lokalni, a na različnih medijih oziroma napravah. Na primer, ena kopija na računalniku ali telefonu, druga na zunanjem disku, ključku ali napravi NAS. Ena od kopij naj bo na drugi lokaciji. Torej tri kopije, dve lokalni, ena oddaljena.

Poskrbite, da bo poleg zadnje kopije na voljo vsaj 30 dni zgodovine različic datotek. Tako boste varni pred napakami naprav, izsiljevalskimi virusi in lastno neprevidnostjo.

Ne glede na to, kje podatke hranite, torej doma, v podjetju, tujem stanovanju ali oblaku, naj bodo varnostne kopije šifrirane. Čeprav se bolj bojimo oblaka kot sodelavcev in znancev, statistika kaže, da je večina odtujenih podatkov zašla v napačne roke prav na ta način.

Fotografije na telefonu

Najpomembnejši podatki na telefonu so za marsikoga fotografije, zato zaslužijo posebno pozornost. Tudi tu je zamudnih in duhamornih korakov priklapljanja telefona na računalnik pa kopiranja in sinhronizacije datotek konec, člankov o tem pa ne bomo več pisali. Če se prepustimo privzetim namestitvam telefonom, bodo za kopijo teh poskrbeli Google Photos, Apple Photos ali druge privzete shrambe fotografij na telefonih Android. Pri mnogih telefonih bodo slabše slike shranjene v oblak zastonj, za večje pa po treba doplačati dodaten prostor. Ta korak vam lahko le priporočimo, sploh če vaša shramba nato omogoča ogled in obdelavo slik ter njihovo deljenje tudi prek spleta, kot to počneta Google in Apple. Za kak evrov na mesec boste vi (in vaša družina) dobili zelo veliko prostora. Če se za ta korak še ne morete odločiti, vam svetujemo, da najprej pobrišete video posnetke, saj ti zavzamejo daleč največ prostora.

Google Photos je odlična rešitev za shranjevanje fotografij, tudi če ne uporabljate telefona z Androidom.

Če vam kopiranje fotografij v privzeto oblačno storitev proizvajalca zaradi česarkoli že ni pogodu, lahko izbirate med mnogimi alternativami. Med njimi so priljubljene oblačne shrambe, kot sta Dropbox in OneDrive ali slovenski Koofr, pa tudi medijske rešitve, kot je Plex.

Oblačne shrambe so bolje kot nič

Tudi operacijski sistemi za osebne računalnike so v zadnjih letih pridobili zmožnosti shranjevanja podatkov v oblak. V Mac OS X je vgrajen iCloud, v Windows pa OneDrive. Ker je zelo priročno, da uporabljamo enako shrambo na mobilni napravi kot na računalniku, sta zelo priljubljena tudi Google Drive in Dropbox. Uporabo teh shramb namesto namizja ali map Moji dokumenti priporočamo iz več razlogov, ki so povsem enaki tistim, zapisanim v prejšnjem razdelku – priročnost, dosegljivost, dodajmo pa še, da vse sodobne shrambe poleg tega, da hranijo kopijo podatkov, poskrbijo tudi za to, da shranijo zadnjih nekaj različic datotek. Na ta način se lahko rešimo iz zagate, ko sami hote ali nehote pokvarimo ali izbrišemo dokument pa tudi, če nam dokument poškoduje ali zbriše neželena programska oprema, na primer izsiljevalski virus.

Če smo še pred leti poudarjali, kako pomembno je, da svoje podatke, shranjene v osebnem računalniku, vključimo v strategijo izvajanja varnostnih kopij po principu 3 – 2 – 1, torej tri kopije, od tega dve na različnih medijih in eno na oddaljeni lokaciji, menimo, da je uporaba oblačnih shramb datotek, ki hkrati s kopijami ohranjajo tudi zgodovino datotek, za povprečnega uporabnika precej boljša rešitev kot shranjevanje datotek v računalniku brez dodatne varnostne kopije.

Hitra priporočila za varovanje

• Telefon in aplikacije: uporabite v telefon vgrajeno rešitev.

• Fotografije na mobilnem telefonu: Google Photos, Apple Photos ali sorodna rešitev proizvajalca telefona.

• Datoteke na računalniku PC ali Mac: Windows Backup ali Apple Time Machine na zunanji disk. Backblaze Personal za kopiranje v oblak Backblaze B2 in restic za največje zanesenjake.

• Podatki na napravi NAS: Backblaze B2 ali Amazon S3 Glacier.

Za popolno rešitev varnostnih kopij pa shrambe niso dovolj. Tudi če jih uporabljate, priporočamo, da redno izdelujete varnostne kopije, še bolje pa bo, če boste to delo naložili namenskemu programu ali skripti. Za kopiranje podatkov na zunanji disk je rešitev res veliko, najenostavneje je poseči po izdelku, ki ga ponujajo proizvajalci takšnih naprav, med njimi tudi WD in Seagate.

Zanesljive varnostne kopije

Za varnostne kopije na zunanji disk lahko uberete ročno pot in datoteke kopirate. A pozor, na ta način ne boste imeli shranjenih vseh različic dokumenta. Bolje bo, če uporabite v operacijski sistem vgrajeno rešitev, kot je Windows Backup ali Apple Time Machine, ki bosta samodejno shranjevala kopije podatkov v zunanjo shrambo.

Kot najboljši način za varno hrambo datotek za domačo uporabo in uporabo v manjših podjetjih so se v zadnjih letih izkazale naprave NAS. Če vanje vgradite dva ali še bolje štiri diske, ki v parih hranijo kopijo vaših podatkov, boste precej zmanjšali verjetnost, da se bodo podatki izgubili. Vsi modeli priznanih proizvajalcev imajo vgrajeno tudi možnost, da se podatki z NAS redno preslikajo še v eno izmed mnogih oblačnih shramb. To so lahko datotečne shrambe ali pa shrambe, kot je Amazonov AWS, Microsoftov Azure ali Google Cloud ali pa specializirane storitve, kot je Backblaze. Aktivacija takšne vrste varnostnih kopij ni zahtevna, stroški, ki nastanejo zaradi hrambe podatkov v oblaku, pa so sprejemljivi in se gibajo od 0,05 do 0,02 centa za gigabajt na mesec. Če vam Backblaze ne odgovarja, si oglejte še Carbonite in IDrive.

S privzetimi nastavitvami bo Backblaze Personal varnostno kopiral vse datoteke razen sistemskih, uporabniku pa po namestitvi ni treba narediti popolnoma nič.

Za vse, ki še nimate naprave NAS in bi želeli izdelovati dodatne varnostne kopije v oblaku, priporočamo uporabo ene izmed storitev, ki bo večkrat dnevno preverila novosti v izbranih mapah in jih varno prenesla ter shranila v oblak. Po naših izkušnja se najbolje obnese Personal Backup podjetja Backblaze. Njihova rešitev bo neomejeno količino podatkov in njihove zgodovine na vgrajenih in zunanjih diskih hranila eno leto, ne glede na to ali uporabljate računalnik z Windows ali Mac OS, za 6 USD na mesec ali 60 USD na leto. Če ste pomislili, da za ta denar lahko dobite že manjši zunanji disk, naj vas spomnimo, da oblačna shramba ponuja veliko večjo varnost kot le zunanji disk.

Poleg cene Backblaze izstopa tudi po tem, da je podjetje specializirano samo za hrambo ogromne količine podatkov in da svoje izkušnje deli z drugimi strokovnjaki. Tudi med našimi novicami lahko enkrat na leto opazite njihovo poročilo o zanesljivosti diskov, iz katerega se da zelo nazorno razbrati razlike med proizvajalci in spremljati trende razvoja.

Za zanesenjake

Če sodite med navdušence nad tehnologijo in želite zelo natančno vedeti vse o varnostnih kopijah ter imate voljo in čas za vzpostavitev, vam po našem nasvetu nekaj noči zapored ne bo dolgčas.

Za lastno rešitev varnostnih kopij se morate najprej odločiti za oblačno shrambo. Izbirali boste med shrambami tehnoloških velikanov, kot sta AWS S3 in Google Cloud Storage, in neodvisnimi podjetji, kot je Backblaze ali Wasabi. Nato boste potrebovali še program, s katerim boste podatke pretakali. Uporabite lahko enega izmed množice plačljivih, denimo Arq, MSP360 (nekoč se je imenoval CloudBerry) in drugi. Za ljubitelje ukazne vrstice pa priporočamo odprtokodni restic, s katerim boste zelo natančno nastavili, kaj in kako želite shranjevati, to ustrezno zaščitili in ustvarili svoj urnik izdelovanja varnostnih kopij. Na ta način lahko izjemno zanesljive in varne varnostne kopije izdelate za res smešno malo denarja, 400 GB podatkov lahko varno shranite že za dva evra na mesec.

Zaključek

Ne glede na to, katero pot boste izbrali, vsaka kopija podatkov je bolje kot nič in vam lahko nekega dne pride še zelo prav. S sodobnimi napravami in rešitvami so zelo kakovostne in varne kopije podatkov poceni in enostavne za izdelavo, zato res ni nobenega razloga več, da vam nekega dne odpove edini USB-ključ, na katerem ste imeli shranjeno diplomsko nalogo ali drug pomemben projekt.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji