Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2023

V prepad

V prepad

Pred nekaj meseci je odjeknila novica, da je prodaja osebnih računalnikov zabeležila največji upad v več kot 20 letih. Število dostavljenih računalnikov, kot temu pravijo analitiki, se je v tretjem četrtletju znižalo za nekje med 15 in 20 odstotki v primerjavi z istim obdobjem lani. Gre sicer za oceno, ki se med analitiki nekoliko razlikuje, a dejstvo je, da so obeti zelo slabi.

Golo število prodanih računalnikov je sicer še vedno razmeroma dobro. Prodaja osebnih računalnikov je namreč v preteklem desetletju, torej nekje od vrha leta 2011, počasi usihala, trend pa se je med letoma 2017 in 2019 bolj ali manj ustavil. Takoj zatem je sledil še en večji zdrs, ko se je v začetku leta 2020 po svetu prodalo »le« dobrih 50 milijonov računalnikov. Vzrok je povsem preprost – takrat je po svetu začel razsajati koronavirus in z njim povezana negotovost.

Vsake zgodbe je nekoč konec, letošnje leto je proizvajalcem računalnikov tako prineslo hladen tuš.

Dogajanje v letu, ki je sledilo, je marsikoga presenetilo – prodaja je po prvih nekaj mesecih strmo narasla. Seveda, prešli smo na delo in učenje na daljavo, kar je pač dvignilo povpraševanje, zaprti v karantenah pa smo tudi več igrali igre in viseli na družbenih omrežjih, s privarčevanim denarjem, ker nismo potovali (obiskovali gostiln itd.), pa smo med drugim tudi kupovali elektroniko.

Vsake zgodbe je nekoč konec, letošnje leto je proizvajalcem računalnikov tako prineslo hladen tuš. Da prodaja v prvem in drugem četrtletju upade je pričakovano, da se ta trend nadaljuje še v tretjem, pa ne. Po ocenah analitikov naj bi tako ostalo tudi v sedanjem, zadnjem četrtletju, in to kljub praznikom, ki navadno prinesejo večjo prodajo.

To dogajanje so potrdili tudi predstavniki podjetij, s katerimi se v zadnjih tednih srečujemo na predprazničnih dogodkih. Vsi povedo, da je bilo preteklo leto s stališča prodaje slabo in da enako pričakujejo tudi v prihodnjem letu.

To ne preseneča, saj se vračamo na točko pred prihodom koronavirusa. Tisti, ki smo potrebovali nove računalnike, smo jih kupili, z današnjo strojno opremo pa je življenjska doba računalnikov daljša kot kadarkoli prej. Če ne bo večjih svetovnih pretresov, bo v letu 2023 upadanje prodaje še nekoliko bolj strmo, nato pa se bo ustalila nekje na točki iz let od 2017 do 2019.

Sam nimam občutka, da bomo končni uporabniki zaradi tega pridobili z nižjimi cenami. Pričakovali bi, da bodo cene šle navzdol, a so že zdaj zelo nizke. Tudi stanje z dobavo se že vse leto počasi izboljšuje, kar pomeni, da imamo vedno boljšo izbiro različnih prenosnikov, namiznih računalnikov in komponent.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji