Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2017

V obilju podatkov

V obilju podatkov

Evropska komisija je z nekaj kompromisi dokončala proces, ki ga je začela leta 2006, in za uporabnike mobilnih telefonov se končuje prvo poletje, ki smo ga evropski turisti izkoristili brez mobilnega gostovanja, po domače »roaminga«.

Tisti, ki dopustujejo na grških otokih in jim signal kdaj preklopi v turško mobilno omrežje, se bodo še spomnili cen, ki so nam jih operaterji še pred nekaj leti servirali za tujino. Ena sama fotografija, ki se bo iz telefona pomotoma prenesla »v oblak« ali jo bomo naložili na Facebook, nas bo olajšala za dobrih 60 evrov. Danes dokaj običajna 2 GB, ki ju imamo v Evropski uniji zastonj oz. v paketu, bi nas v Turčiji (ali pa v smučarski Švici) potolkla s 24.000 evri!

Od letošnjega poletja so vsaj v državah Evropske unije te skrbi pozabljene, ugašanje telefonov ob prehodu meje pa zgodovina. Operaterji nad vztrajnostjo Evropske komisije sicer niso najbolj navdušeni, saj je gostovanje pomenilo večji del njihovih prihodkov, toda nobenega dvoma ni, da bodo preživeli, s prilagoditvami pravzaprav popolnoma spodobno živeli. Navsezadnje so nas že leto prej razvajali in nas privajali na brezskrbnost, ki smo je bili deležni z manjšimi doplačili k svojim paketom. Za to smo jih »nagradili« z večjo porabo v tujini.

Pravzaprav nas razvajajo že dlje časa, odkar nas je Vega, oz. kasneje njen naslednik TušMobil (danes Telemach), naučila, da se mobilne parametre oz. pakete kupuje kot špecerijo – po številu minut, SMSov in megabajtov. Danes so bolj ali manj vsi paketi taki, da ponujajo neomejeno število SMSov in minut pogovora, razlikujejo se le po številu gigabajtov in, seveda, ceni. Nekateri obsegajo 1000 minut in SMSe, drugi 3000 ali celo 5000, nekateri poenostavijo in temu rečejo »neomejeno«. Zanimivo, po opažanjih operaterjev se ljudje raje odločajo za »neomejene« pakete, četudi so nekoliko dražji. Kajti »nikoli ne veš«, pa čeprav je bolj ali manj nemogoče, da bi kdo v mesecu dni poslal 5000 SMSov (161 na dan, vsak dan!).

Povprečen uporabnik Telekoma Slovenije na mesec pošlje 100 SMSov, govori 200 minut in porabi dober gigabajt podatkov, pri čemer se, zanimivo, poraba SMSov in minut z leti ne zmanjšuje. V A1 dodajajo, da se vredno­sti zelo razlikujejo po populaci­ji – med mlajšimi naročniki 50 % porabi do 3 GB na mesec, druga polovica pa še več! Tudi pri Telekomu poznajo uporabnike, ki na mesec porabijo kar 20 GB podatkov. Zakaj? Ker lahko. Spomnim se, da sem tudi sam še pred enim letom ugotavljal, da je mogoče čisto lepo preživeti z enim gigabajtom, danes se trudim, da do konca meseca ne prekoračim dovoljenih 5 GB. Ker – videi na Facebooku se po novem predvajajo samodejno, glasba se posluša na video storitvi (Youtube), fotografije in filmi iz telefona se samodejno prenašajo v oblak (Google Photos, Apple iCloud). Če ni ravno nujno, se tudi na potovanjih ne ukvarjam z iskanjem prostih dostopnih točk Wifi. Še več, celo doma včasih raje uporabljam »podatke«, saj so ti hitrejši in bolj zanesljivi od mojega VDSL, ki se pretaka po prastari Telekomovi telefonski parici. Kajti, da, mobilna omrežja nas razvajajo tudi s hitrostjo. Spomnim se časov, ko je bil, denimo, T2jev vstop med mobilne operaterje in njihova storitev 3G razumljena kot tehnološki vrhunec, danes pa lahko le upamo, da ga bodo dokončno ugasnili, saj povzroča le motnje in mobilnim uporabnikom T2 onemogoča stalen dostop do hitrega Telekomovega omrežja 4G, s katerim ima T2 sklenjeno domače gostovanje.

Danes dokaj običajna 2 GB, ki ju imamo v Evropski uniji zastonj oz. v paketu, bi nas v Turčiji (ali pa v smučarski Švici) potolkla s 24.000 evri!

Pri vsem tem je zanimivo, kako robustno in »z rezervo« so v resnici narejena današnja mobilna omrežja četrte generacije. Lepo prenesejo take skokovite spremembe v rabi, pa tudi mednarodne povezave očitno nimajo težav z eksponentno rastjo uporabe gostujočih uporabnikov. Samo kot zgled – v A1 pravijo, da je v trenutku sprostitve gostovanja poraba njihovih uporabnikov paketov Bob eksplodirala, s 500-kratnim povečanjem porabe! Res pa je, da so to uporabniki, ki so do sprostitve gostovanja v tujini telefone bolj ali manj izklapljali.

Vsaka generacija mobilnih omrežij nas bolj potegne vase, zato ne čudi, da razvijalci mobilnih tehnologij že nekaj let vlagajo hude denarje v razvoj mobilnih omrežij pete generacije. Omrežja 5G testno že dosegajo hitrosti do 18 Gb/s, in sicer na množici frekvenc, od danes običajnih megaherčnih (od 800 MHz naprej) do gigaherčnih (3,5 GHz). Naprave 5G naj bi hkrati delovale na različnih frekvencah, svet naj bi postal prepreden z množico piko celic (gigaherčne komunikacije imajo majhen domet) in, kar je ključno – množica naprav prihodnosti naj bi med seboj komunicirala tudi neposredno, brez posredništva mobilnih postaj. Pomislite na samodejno vozeča vozila, ki se med seboj pogovarjajo o stanju na cestah, in na množico podatkov, ki se bodo ob tem ustvarjala, vsako sekundo!

To, da imamo v svojih telefonih na uporabo 5, 10, 20 ali 50 GB podatkov (in neomejene pogovore in SMSe) in da je kar nekaj od tega na voljo tudi v evropski tujini, je šele začetek!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji