Objavljeno: 8.12.2005 11:05 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2005

Ustvarjalno poučevanje

Nova tehnologija prodira vsepovsod, počasi celo še v ne tako dolgo tega zaprte in zatohle učilnice. Prav predavateljem in slušateljem je namenjen izdelek oziroma paket, ki bi si ga zaradi novega in zanimivega pristopa k poučevanju marsikateri učitelj želel imeti v predavalnici.

Brezžična (bluetooth) risalna tablica in programsko oprema Interwrite Software sta celota in omogočata nadzor nad računalnikom brez uporabe tipkovnice ali miške. V šolsko zbirko načeloma sodi še projekcijska tabla (različice s 197, 153 in 102 cm diagonale aktivne površine), vendar je mogoče zbirko uporabljati tudi brez nje (s projektorjem), le da s tem seveda izgubimo nekaj funkcionalnosti. Poglavitna prednost paketa naj bi bila (v primerjavi s klasično učilnico) ta, da učitelj učence (študente) hitreje animira in dovoljuje slušateljem posegati v učno snov, ob računalniški predstavitvi pa je mogoče predavati tudi, ne da bi sedeli za računalnikom (s projekcijsko tablo).

Programska oprema je na prvi pogled precej preprosta in neopazna; tako lahko stopi v ospredje učni proces, ki ni zakrit z zapletenimi izbirami in funkcijami. V resnici je Interwrite Software zelo zmogljivo orodje za skupinsko delo, saj omogoča v kombinaciji s tablicami, da učenci skupaj z učiteljem soustvarjajo predavanje, rišejo in pišejo po pripravljeni predstavitvi in jo dopolnjujejo: pri pouku matematike, na primer, se lahko iz klopi skozi interaktivno igro naučijo osnov računanja; pri urah naravoslovja lahko simulirajo kemijske in fizikalne poskuse. Učitelj pa lahko preprosto in hitro prikliče na tablo internetno stran oziroma katerikoli pripomoček, ki mu je na voljo v računalniku, ne da bi se odmaknil od table.

Še besedo ali dve o načinu dela s programsko opremo. Na voljo sta dva načina dela. Interaktivni je najbolj vsestranski, saj lahko z različnimi peresi, puščicami, žigi pišemo in rišemo po predstavitvi in tako še bolj poudarimo snov, ki je pomembna. Na površino lahko prenesemo slike, ki jih imamo shranjene v računalniku, nekaj tematsko razvrščenih pa dobimo že ob namestitvi programa. Prek storitve za nadgradnjo programa so nam na voljo še različni zemljevidi, znaki in podobno. Rezultat je na koncu mogoče shraniti kot zaslonsko sliko ali pa ga skupaj z glasom predavatelja posneti kot video datoteko, ki jo lahko učenci kasneje uporabijo kot učni pripomoček.

Drug način dela je tako imenovani "Office mode" in kot pove že ime, je prirejen za delo z dokumenti in programi iz Microsoftove družine Office. Opravilna vrstica Interwrite ima v tem primeru nekaj gumbov, s katerimi laže krmilimo te programe. Poglavitna prednost tega načina je, da spremembe, ki jih opravimo na predstavitvi, shranimo kot del datotek Worda, Excela ali Powerpointa. To nam olajša nadgrajevanje predstavitev.

Omenimo, da tablice ni ravno enostavno namestiti. Priložen ji je TDKjev vmesnik bluetooth, vendar se priloženi gonilniki ne razumejo najbolje z Microsoftovimi. Pomaga nadgradnja gonilnikov, ki je na voljo v spletu, v najnovejši različici pa bodo neposredno podprti tudi Microsoftovi gonilniki. Kljub temu je tablica School Pad zmogljivo (učno) orodje v rokah učitelja oziroma učenca. Aktivna površina meri slabih 15 × 20 centimetrov, brezžično pero pa je mogoče uporabiti namesto miške. Predvsem za dopisovanje in risanje na gradivo, ki se uporablja pri pouku (npr. v Powerpointu). Opozorimo še na to, da je pomoč v programski opremi prevedena v slovenščino.

Interwrite School Pad

Kaj: Brezžična risalna tablica.

Izdeluje: GTCO CalComp Peripherials, www.gtcocalcomp.com.

Prodaja: Servis CAD opreme Goran Milošev s.p., tel. (01) 756 42 40.

Cena: 176.832 tolarjev.

Za: Nov pristop k poučevanju.

Proti: Cena, zapletena namestitev.

Interwrite Software

Kaj: Šolska programska oprema za uporabo s tablami in tablicami Interwrite.

Izdeluje: GTCO CalComp Peripherials, www.gtcocalcomp.com.

Prodaja: Servis CAD opreme Goran Milošev s.p., tel. (01) 756 42 40.

Cena: 65.952 tolarjev (ena licenca).

Za: Enostavna uporaba med predavanji.

Proti: Nekoliko nenavaden uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji