Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2010

USB posebneža

Pomnilniki USB so postali del vsakdanjosti in so sprejeti tudi že kot modni dodatek, zato jim v Monitorju le redkokdaj posvečamo pozornost. Ko pa dobimo v laboratorij kakšnega "posebneža", ali dva, o njima vsekakor velja napisati nekaj besed.

Ohranjanje tajnosti podatkov na pomnilnikih USB je problem, ki se ga redkokdo zaveda. Sem in tja slišimo, kako so v tej ali oni državni instituciji (večinoma resda tuji) izgubili množico osebnih podatkov.

V primeru ključkov USB si lahko za take primere omislimo take naprave, ki uporabljajo tehnologijo pametnih kartic in certifikatov, ki jo bolj poznamo iz sveta elektronskega bančništva. Gemalto (skupek nekdanjih podjetij Axalto in Gemplus) je podjetje, ki ima tako rekoč na domačem dvorišču vse potrebno znanje s tega področja.

Na prvi pogled je uporaba ključka precej zapletena, še posebej ob prvi rabi. A k sreči je treba nekatere postopke opraviti samo enkrat. Ob prvem priklopu bo treba ključek aktivirati, kar je opravljeno v nekaj kratkih korakih, ko določimo ime naprave, PIN kodo za dostop do šifriranega razdelka in izbor načina upravljanja naprave. Pri slednjem lahko izbiramo med dvema možnostma: varnost naprave lahko upravljamo sami ali pa to prepustimo posebni spletni storitvi izdelovalca. Priporočena je uporaba slednjega, saj omogoča precej večjo varnost, kot če bi z varnostjo upravljali sami. Ob morebitni izgubi ali kraji lahko na spletni strani storitve označimo, da ključka nimamo več. Ko bo ključek prvič spet priključen v računalnik z dostopom do interneta, bo avtomatično poiskal povezavo s spletno storitvijo in izbrisal šifrirni ključ. Tako bodo vsi podatki postali nedostopni, brez ključa neberljivi in zato neuporabni. Če ključ v 30 dneh od prijave najdemo, lahko postopek izbrisa prekličemo.

Slabša možnost je torej, da izberemo lastno upravljanje naprave, saj v tem primeru izgubimo nekaj koristnih možnosti, med drugim tudi avtomatično nadgradnjo programske opreme na ključu.

Ključ je lahko razdeljen v tri razdelke. Na enem počivajo navodila in aplikacija, drugi je šifriran, zasebni, tretji pa javni, ki se obnaša torej enako kot običajni razdelek na ključu USB.

Kar zadeva zmogljivosti, se Gemalto Smart Guardian dobro odreže. V povprečju z njega beremo pri hitrosti dobrih 31 MB na sekundo, nanj pa pišemo z malce manj solidnimi 10 MB na sekundo. Ob tem je seveda treba poudariti, da se podatki ob branju in pisanju sproti še kriptirajo oziroma dekriptirajo.

Gemalto Smart Guardian

Kaj: Pomnilnik USB z vgrajeno šifrirno tehnologijo.

Izdeluje: Gemalto, www.gemalto.com.

Prodaja: Crea, www.crea.si.

Cena: 72 EUR (4 GB), 60 (2 GB) EUR.

Za: Varnost podatkov.

Proti: Nekaj dela pred začetkom resne rabe, cena.

Drug posebnež USB pa bo prišel silno prav vsem, ki se velikokrat znajdejo v okoliščinah, ko je treba podatke iz enega računalnika prenašati v drugega. Če torej nimamo dovolj velikega "vmesnega" diska USB, s katerim bi prenašali velikansko količino giga- ali terabajtov, ki jih danes hranimo na diskih, lahko posežemo po PQIjevem Cool Drive U380. Na njem lahko hranimo podatke (naš testni primerek premore 8 GB), omogoča pa tudi neposredno povezavo dveh računalnikov, med katerima lahko nato pretočimo podatke.

Uporaba je preprosta, saj je treba napravo le priključiti na enega izmed računalnikov, nanj pa nato povezati še drugega. Na obeh računalnikih nato poženemo program UrTransfer. Po izbiri možnosti "USB linking" se nam v oknu aplikacije odpre pogled na datoteke računalnika, ki je na drugi strani povezave USB. Uporabniški vmesnik je dovolj preprost in intuitiven, da ne bo treba veliko privajanja za uporabo.

Prenosne hitrosti med računalnikoma so na ravni, primerljivi s 100 Mb/s omrežnim priključkom, kar pomeni, da se gibljejo okrog 11 megabajtov na sekundo. Ko uporabljamo notranji pomnilnik ključka, pa bomo nanj pisali z nekaj manj kot 10 MB/s, z njega pa brali z okrog 17 MB/s.

Programska oprema ključka omogoča še nekaj drugih koristnih zvijač. Zna avtomatično sinhronizirati posamezne mape in elektronsko pošto v Outlooku. Še posebej zanimiva pa je možnost "deljenja na daljavo", kakor v PQI pravijo možnosti uporabe internetne povezave (in tudi pogona DVD) drugega računalnika.

Cool Drive je res "kul" napravica, ki pride prav v nepredvidenih okoliščinah, lahko bi bila le malce cenejša.

PQI Cool Drive U360

Kaj: Pomnilnik USB z možnostjo neposredne povezave dveh računalnikov.

Izdeluje: PQI, www.pqi.com.tw.

Prodaja: Mixi, www.mixi.tv.

Cena: 45 EUR.

Za: Zamisel in izvedba.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji