Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2012 | Teme: android

Upravljanje s kavča

Priklop računalnika na televizor je ponavljajoča se tema uporabnikov, ki so že doživeli radosti, ki jih takšna naveza omogoča. Večni problem take postavitve pa je interakcija z računalnikom s kavča. Gre za težavo, ki jo skuša rešiti marsikateri izdelovalec.

Povezava HTPC (Home Theater PC) s televizorjem je odlična naveza, a do zdaj še ni dosegla povprečnega uporabnika. Glavni razlog je predvsem to, da večji izdelovalci računalnikov (z redkimi izjemami) na trg ne pošiljajo takšnih modelov. Z vse večjo zmogljivostjo grafičnih kartic imajo zdaj že cenejši prenosniki možnost povezave s televizorjem prek kabla HDMI in s tem možnost uživanja vsebin v visoki ločljivosti in brskanja po spletu. Začasna rešitev upravljanja so seveda brezžične miške in tipkovnice, ki se obnesejo le za silo, saj je delo z njimi, medtem ko smo zleknjeni na kavču, nerodno opravilo. Preizkusili smo dva izdelka, ki skušata upravljanje na daljavo narediti udobnejše.

Fly Mouse

S Fly Mousom se v Monitorju srečujemo že drugič. Prvič se je namreč pojavil v kombinaciji s škatlico, na katero je bil nameščen mobilni operacijski sistem Android in smo jo lahko priklopili na televizor. Takrat je daljinec nadomeščal zaslon na dotik in bil "daleč najslabši del kompleta". Niti v okenskem okolju se ni obnesel veliko bolje.

Gumbov je preveč, so premehki in postavljeni preveč skupaj, tako da nenehno prihaja do napačnih pritiskov. Mišji kazalec upravljamo tako, da pritisnemo temu namenjen gumb in po zraku premikamo daljinec. Premikom naprava sledi z zamikom in je nenatančna, predvsem pa moti to, da sta gumba za levi in desni mišji klik del gumba za vklop premikanja miške. Tako se redno dogaja, da med premikanjem kazalca pomotoma pritiskamo oba gumba. Ko napravo držimo horizontalno, je ergonomsko dobro zastavljena, ko pa uporabljamo miš (ga držimo vetrikalno), daljinec ne sede v roko. Moti tudi nadvse cenena plastika, iz katere je Fly Mouse narejen, opazno je namreč, da je izdelovalec varčeval, saj gre za razmeroma poceni izdelek, ki velja 45 evrov.

Tako lahko poročamo, da se enako slabo kot pri Androidu Fly Mouse obnese tudi v namiznem okolju in je tudi v te namene praktično neuporaben.

Fly Mouse

Miš in tipkovnica.

Prodaja: Sprejemnik.si

Cena: 44,90 EUR.

Za: /

Proti: Premehki gumbi, nenatančna miš.

Sunwave RKM-520

Na prvi pogled RKM-520 deluje kot nešteto izdelkov obskurnih vzhodnih izdelovalcev, ki se po oblikovanju in embalaži "šlepajo" na obliko bolj uveljavljenih blagovnih znamk. Ti vtisi so ponavadi popotnica za povprečne in slabe izdelke, ki jim tu in tam dela družbo kakšen, ki štrli iz povprečja. V Sunwavu so se odločili posnemati Apple in njihove preproste črne embalaže, a se niso ustavili le pri kartonu, temveč je tudi sama naprava podobna iPhoneu 4(S). Drugače je daljinec narejen iz kvalitetne plastike, a je navdih težko spregledati.

Na tej točki se začnejo prijetna presenečenja, saj gre za izdelek, ki ima na eni strani gumbe razporejene podobno kot vsi daljinci izdelovalcev tv sprejemnikov, na drugi strani pa je polna tipkovnica s sledilno ploščico. Gumbi na obeh straneh so trdi in se jih pritiska brez težav, pa tudi na tipkovniški strani so dovolj narazen, da ne prihaja do nenamernih stiskov. Tudi miška deluje presenetljivo dobro brez zamika in je natančna. Na srebrnem robu sta gumba za levi in desni mišji klik in gumb za preklop med obema stranema daljinca. Družbo jim delata še stikali za vklop/izklop naprave in osvetlitve gumbov ter mini vhod USB.

Daljinska stran izdelka si lahko zapomni tipke za osem naprav, katerih profile lahko določimo s priklopom na računalnik prek kabla USB. Prav tako je daljinec preprosto naučiti, kateri gumbi naj sledijo ustreznim ukazom, in sicer tako, da poljubni daljinec usmerimo v RKM-520 in s pritiskom na gumb na obeh napravah Sunwave naučimo pritisk tega gumba. Pri testiranju je RKM-520 zamenjal tri daljince (televizijskega, WD TV Live in tistega za škatlo televizijskega ponudnika) in deloval brezhibno. Tudi ko smo oddajnik prek USB vhoda priklopili v WD TV Live, je tipkovniška stran delovala brez težav.

A ni vse najbolj rožnato, saj izdelek ni med najbolj ergonomskimi in je morda malce predolg. Doseg vseh tipk na tipkovnici bo za tiste z manjšimi rokami lahko težak. Pričakovano tudi baterije ne zdržijo tako dolgo kot pri običajnih daljincih, a gre Sunwave kljub temu pohvaliti, saj lahko te polnimo prek kabla USB (baterije za polnitev sicer niso priložene napravi).

Tistim, ki doma iščete menjavo za množico daljincev in imate na televizijo priklopljen računalnik, bo RKM-520 lahko odrešitev. Kljub temu pa žal tako kot vse naprave, ki skušajo narediti vse naenkrat, tudi ta ni popolna.

Sunwave RKM-520

Daljinec, miš in tipkovnica.

Prodaja: Sprejemnik.si

Cena: 129 EUR.

Za: Kakovostni, dobro razporejeni gumbi, osem naprav naenkrat.

Proti: Ni ergonomičen, tisti z manjšimi rokami bodo težko tipkali.

.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji