Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2011

Uporabnikova desna roka

V Monitorjevem laboratoriju so se ta mesec namnožili računalniški glodavci. Preizkusili smo namreč ducat računalniških mišk, ki veljajo za nadpovprečne, saj s svojo obliko, vgrajeno tehnologijo, funkcionalnostmi in v nekaterih primerih tudi s ceno močno izstopajo iz povprečja.

Računalniške miške poznamo že dobrih 50 let, vendar so pogoste spremljevalke osebnih računalnikov postale šele v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja. Nato pa so se trdno usidrale poleg tipkovnice kot ključni vmesnik za komunikacijo med uporabnikom in računalnikom. Z leti je evolucija prinesla vse več oblin, gumbov in seveda funkcionalnosti, nihče pa ni izumil naprave, ki bi pomenila izumrtje računalniških mišk, in tako danes še vedno ostajajo ene najbolj "trdovratnih" računalniških komponent. V prihodnosti jih bodo morebiti vsaj delno nadomestili za dotik občutljivi zasloni ali različne projekcijske rešitve, a njihove preprostosti ne bodo presegli.

Računalniška miška je v navezi s tipkovnico osnovno komunikacijsko orodje za upravljanje računalnika, zato bi morali vsi, ki vsak dan nekaj ur preživimo v stiku z njima, pred nakupom poiskati modele, ki nam bodo kar najbolj odgovarjali - tako po udobju kot ergonomiji. Če še niste držali v rokah zelo dobre računalniške miške, naj vam zaupamo, da je razlika občutna in sama uporabniška izkušnja veliko boljša.

Klasika se umika naprednim tehnologijam

Danes na prodajnih policah trgovin zasledimo na desetine različnih modelov računalniških mišk, od klasičnih in nadvse preprostih do "znanstvenofantastičnih" in izredno tehnološko dovršenih izdelkov. Grobo jih lahko delimo v tri kategorije, in sicer glede na uporabo različnih vrst senzorjev za zaznavanje gibanja.

Mehanske miške, sicer bolj znane pod izrazom miške s kroglico, so bile ene prvih mišk na trgu in jih je moč v prodaji zaslediti celo pet desetletij kasneje. Danes gre predvsem za modele, ki stanejo od dva do pet evrov. Gibanje zaznavajo s pomočjo kroglice, ki dvema drsnikoma sporoča premike po oseh X in Y ter s tem računalniku sporoča koordinate za premikanje kazalnika. Med največjimi pomanjkljivostmi teh mišk velja poleg razmeroma majhne nizke natančnosti (čeprav še vedno več kot ustrezne za povprečnega uporabnika) omeniti predvsem njihovo "dojemljivost" za umazanijo, saj kroglica pri premikanju pobira umazanijo in prah s podlage, ki se nalaga na drsnika, to pa zmanjšuje zmogljivost miške (dokler je ne očistimo).

Miške s kroglico so zato največji tržni delež prepustile optičnim miškam, ki so jih premagale tako po ločljivosti (natančnost) kot hitrosti. Optične miške uporabljajo svetlečo diodo (LED) za osvetlitev podlage pod miško, optični senzor pa nato z zajemom slik podlage pomaga razvozlati, v katero smer uporabnik premika miško. Vse to se seveda zgodi v milisekundah, preračune razlike v slikah pa opravi v miško vgrajeni procesor. V svetu optičnih mišk je moč zaznati več kakovostnih nivojev senzorjev, kar izdelovalci tudi označujejo z navedbo njihovih ločljivosti.

Med tehnično naprednejšimi miškami najdemo laserske miške, ki namesto diode LED uporabljajo infrardečo lasersko diodo, ki je pri svojem delu še odzivnejša in natančnejša. Z razvojem tehnologije se znižujejo tudi proizvodni stroški in tako danes zmogljive laserske miške niso bistveno dražje od najboljših optičnih primerkov. Prav verjetno je, da bodo čez nekaj let morale priznati premoč laserskim miškam in jim prepustiti večinski tržni delež. V prid laserskim miškam govori tudi nižja poraba energije in zato daljša avtonomija ob delovanju na baterije. Že danes imamo na voljo primerke, ki ob povprečni dnevni uporabi zmorejo "hraniti" tiskano vezje in senzor več kot leto dni.

Miške, ki so nekaj več

Med digitalnimi glodavci najdemo tudi več različnih podkategorij, ki izstopajo po svoji tehnološki ali funkcionalni poti. Mednje, denimo, sodijo 3D miške, ki so na voljo tako v žični kot brezžični različici. Pristop premikanja v treh dimenzijah ti izdelki rešujejo na različne načine. Nekatere 3D miške so opremljene z mini "igralno palico", spet druge z drsniki in gumbi, ki omogočajo premike po tretji osi. Spet druge imajo vgrajenih več pospeškomerov in jih lahko uporabimo tudi v zraku (brez podlage), saj zaznavajo različne nagibe. Tak pristop je viden predvsem pri profesionalnih izdelkih, vse pogosteje pa ga videvamo tudi med igričarskimi miškami.

In že smo pri naslednji kategoriji: igričarskih miškah. Gre za miške, katerih posebnost je v tem, da igralcu omogočijo kar najboljši nadzor nad dogajanjem. Ne le nad premikanjem, temveč tudi nad drugimi funkcijami. Prepoznali jih bomo po kopici (predvsem programabilnih) gumbov, prilagodljivi občutljivosti senzorja, nekatere je za optimalno izkušnjo moč tudi različno obtežiti z mini utežmi. Tudi igričarske miške so na voljo v žični ali brezžični različici, vendar večina igričarjev raje posega po izdelkih z žico, saj ponujajo za odtenek boljše odzivne čase, obenem pa tako miška prek kabla prejme tudi potrebno električno energijo in vanjo ni treba vgrajevati baterij.

Miške s kroglico na vrhnji površini (t. i. trackball) so pravzaprav obrnjene mehanske miške, saj uporabnik kroglico vrti v vse smeri in tako usmerja kazalnik. Sodobni primerki teh mišk so kljub vsemu opremljeni z optičnimi ali laserskimi senzorji, te rešitve pa lahko najdemo vgrajene celo v nekatere modele tipkovnic. Čeprav nikoli niso doživele prav velike priljubljenosti med povprečnimi uporabniki, pa imajo svoj zvest krog uporabnikov in jih zato nekateri izdelovalci še vedno s pridom razvijajo. Tudi na našem preizkusu smo imeli kar dva takšna primerka.

Najpogostejša vrsta miške, ki jo najdemo na mizah uporabnikov danes, je opremljena s tremi gumbi - levim in desnim ter sredinskim kolescem, ki opravlja tudi funkcijo gumba. Seveda pa je založenost z gumbi odvisna od namembnosti miške, najdejo se tudi primerki s po deset in več gumbi, ki jih uporabnik s pomočjo gonilnikov prilagodi posameznim nalogam/opravilom v igrah ali programih.

Žično ali brezžično?

Pred leti so brezžične miške veljale za svojevrstno novost, danes pa je brezžična tehnologija že toliko razvita, da se skoraj povsem enakovredno kosajo z miškami z "repki". Zapriseženi igričarji bodo sicer še naprej trdili, da občutijo (neznatne) razlike v zamiku, ki se pojavi pri komunikaciji med oddajnikom in sprejemnikom, vendar povprečni uporabnik takšnih občutij ne bo nikoli zaznal. Vendar si velja zapomniti, da tudi pri brezžičnih miškah dobimo prav toliko tehnologije, kot zanjo plačamo. Zato je povsem neupravičeno pričakovati, da bo cenena brezžična miška tako natančna kot povprečno cenjena žična miška. Kakovost izdelkov se, kot kaže tudi naš preizkus, viša s ceno, čeprav še vedno velja, da moramo za priznane blagovne znamke odšteti kak evro več.

Vmesniki

Komunikacija miške z računalnikom poteka prek vmesnika. Prve miške so uporabljale serijska vrata (RS-232), ki jih danes skorajda ne zasledimo več. Kasneje jih je nadomestil vmesnik PS/2, ki je še vedno precej pogost in je desetletja veljal za standard za priklop tipkovnic in računalniških mišk. V zadnjem desetletju pa se kot enoten standard uveljavlja predvsem vmesnik USB, ki ga odlikujeta hitrost in vsestranskost, obenem pa lahko manjšim napravam, med njimi so seveda tudi miške, zagotavlja vso potrebno električno energijo. Celo računalniki Apple, ki so v preteklosti imeli lasten vmesnik za računalniške miške, so v zadnjih letih prevzeli vmesnik USB.

Kako kupiti računalniško miško?

V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, ki se jih vsekakor velja držati pri nakupu računalniške miške. Prvo na uporabnikovem seznamu naj bo udobje pri delu, seveda pa naj miška nujno zadovoljuje vse uporabnikove potrebe po zmogljivostih in funkcionalnosti. Današnje miške so na voljo v najrazličnejših velikostih in oblikah in ponujajo številne funkcije. Uporabnik pa se mora odločiti, katere med njimi dejansko potrebuje in jih je, ne nazadnje, pripravljen tudi plačati.

Zelo pomembna je tudi izbira miške, ki bo prave velikosti, saj ta neposredno vpliva na samo udobje pri delu. Prevelike (in navadno tudi težje) miške po daljšem času uporabe postanejo naporne, uporabnik pa bo ta napor občutil kot večjo obremenitev zapestja. Pri izbiri miške torej iščemo model, ki nam lepo sede v dlan in roka na njem čim bolj naravno počiva. Premajhne miške pa navadno uporabnikom že takoj niso všeč, saj pokrčen položaj prstov pri delu z miško ne ponuja pričakovanega udobja.

Na koncu nakupne odločitve se seveda ustavimo pri ceni. Pri naložbi v računalniško miško vendarle ne gre pretirano varčevati, sicer bomo odločitev obžalovali na dolgi rok. Pri miškah je konkurenca razmeroma velika, zato večinoma velja, da za odšteti denar dobimo ustrezno mero kakovosti in zmogljivosti. Dražje miške imajo vgrajene boljše gradnike in znajo uporabniku služiti dlje časa. Če je le mogoče, si privoščimo miško znanega izdelovalca, saj se ta navadno obnese skladno z obljubami na embalaži izdelka; tega za številne brezimne izdelovalce žal ne moremo trditi. Veliko uporabnikov izboru računalniške miške ne posveča pretirane pozornosti in to je seveda napaka, saj miška predstavlja enega ključnih gradnikov za komunikacijo z računalnikom in je prav tako pomembna kot na primer računalniški zaslon.

Miška za Windows 7

Tik pred poletjem naj trgovci začeli s prodajo miške Microsoft Touch Mouse, končni izdelek projekta Arc, o katerem smo med novicami že pisali. Miška je prirejena za Windows 7 in mu prinaša vrsto inovacij. Med njimi bodo geste s prsti, teh bo na voljo kar sedem, uporabnik pa jih bo izvajal prek zgornje površine miške. Ta bo v ta namen prepredena z matriko tipal v obliki miniaturnih elektrod, s katerimi se miška spremeni v površino občutljivo na dotik, podobno kot zasloni tabličnih računalnikov. Poleg hitrejše navigacije po operacijskem sistemu, bodo kretnje skrbele tudi za premikanje ter obračanje vsebin in njihovo povečavo/pomanjšavo. Opremljena z laserskim senzorjem in tehnologijo BlueTrack bo miška brez težav delovala tudi na stekleni površini.


Mad Catz Cyborg R.A.T. 7

Ko je podjetje Mad Catz leta 2007 prevzelo družbo Saitek, ki je slovela po nekaterih izjemnih igralnih pripomočkih (Le kdo ne pozna njihovih igralnih palic za letalske simulacije?!), se je igričarska skupnost kar malce zbala za usodo enega vodilnih izdelovalcev digitalnih glodavcev za igričarje. Strah je bil odveč, saj serija mišk Cyborg nadaljuje poslanstvo, ki so ga začeli pri Saiteku, to pa je ustvariti tehnološko najnaprednejšo igričarsko miško. Model Cyborg R.A.T. 7, ki smo ga preizkusili, je naravnost vrhunski. Miško odlikujejo kar tri nastavljive (in celo odstranljive!) površine, in sicer lahko uporabnik po meri nastavlja tako levo kot desno stranico miške ter zgornjo površino, kamor polaga dlan. Dodatno premore R.A.T. 7 sistem petih uteži po 6 gramov za še natančnejše nastavljanje drsenja. Po tehnični plati je miška zgledna, vgrajen ima namreč dvojni laserski senzor, ki ga odlikuje izjemna ločljivost. Ta je nastavljiva v več korakih med 100 in 5600 dpi, v gonilnikih pa lahko uporabnik (pred)nastavi štiri različne profile. Kombinacija petih programabilnih tipk v navezi s trikanalnim izbirnikom ponuja kar 15 uporabniških ukazov za različne igre, miška pa je naravnost idealna za vse ljubitelje streljank. Frekvenca vodila USB je navita na kar 1000 Hz in to še dodatno pripomore k odzivnosti te žične miške, ki jo od množične uporabe loči le visoka cena.

Mad Catz Inc. Cyborg R.A.T. 7

Cena: 90 EUR.
Za: Tehnična zasnova, izdatne možnosti nastavljanja.
Proti: Visoka cena, miška je med težjimi.

Genius Navigator 905BT

Tajvanski izdelovalec Genius ima v svojem prodajnem programu celo vrsto cenovno ugodnih računalniških mišk, na preizkus pa smo dobili model Navigator 905BT. Gre za miško lepih oblin, njene razmeroma kompaktne mere pa hitro razkrijejo, da je namenjena predvsem uporabi s prenosnimi računalniki (sicer pa je v embalaži moč najti tudi samolepljivi plastični zatič, ki pomaga miško zatakniti za prenosnik). In to ne kar vsemi, saj miška z računalnikom komunicira prek vmesnika bluetooth. Žal mora imeti vmesnik BT prenosnik že vgrajen, saj morebiten dodaten sprejemnik miški ni priložen. A to ima tudi dobro plat, saj takšno miško v spletu najdemo že za 21 evrov, to pa je zelo dobra cena za tako napravo. Uporaba tehnologije bluetooth EDR 2.0 ob napolnjenih baterijah miške (za delovanje zahteva dve AA bateriji) ponuja tudi spremljanje z desetih metrov. Optični senzor miške ponuja ločljivost 1600 dpi, pohvaliti pa velja inovativni gumb, imenovan Flying Scroll, ki iz kolesca miške naredi superhitro kolesce. Ergonomsko miška ni primerna za dolgotrajno delo, saj je razmeroma ozka, zato roka na njej ne počiva najbolje. Kot zanimivost velja omeniti, da Genius 65 gramov težki miški prilaga tudi 60-dnevno licenco za program Symantec Norton Antivirus.

Genius Navigator 905BT

Cena: 21 EUR.
Za: Funkcija za hitro kolesce, cena.
Proti: Slabša ergonomija, zahteva redno menjavo baterij.

Gigabyte GM-M7700

Gigabyte je še eden izmed tajvanskih izdelovalcev, ki se je v zadnjih letih usmeril na področje zunanje računalniške opreme in tako v svoj že tako bogat nabor izdelkov dodal še računalniške miške. Preizkušeni model GM-M7700 je tehnološko zelo solidna miška, saj ima v majhnem ohišju laserski senzor ločljivosti 1600 dpi, obenem pa z računalnikom komunicira brezžično. Brezžični vmesnik, ki ga namestimo v vrata USB, sliši na ime Nano in je zares majhen, tako da uporabnika pri delu ne bo oviral. Miško napajata dve bateriji AAA, ki po zagotovilih izdelovalca ob povprečni uporabi ponujata kar pol leta avtonomije. Oblika miške kljub njenim kompaktnim meram omogoča, da dobro sede v roko, guma ob obeh straneh miške pa skrbi, da tam tudi ostane. Pohvale si zasluži tudi kolesce, ki ne omogoča le premikanja po vertikalni osi, temveč tudi po horizontalni, kar je, denimo, uporabno pri pregledovanju fotografij, ki so večje od ločljivosti zaslona. Poleg kolesca najdemo še gumb za nastavitev ločljivosti, ki pozna načina 800 in 1600 dpi, v praksi pa je razlika zaznavna le v igrah. Ob levi strani miške sta nameščena še dva gumba, ki zavzemata standardni funkciji premikanja po korakih naprej ali nazaj. Za okroglih 20 evrov, kolikor zanjo želijo prodajalci, je zelo dobra miška za prenosne računalnike, še posebej za tiste, ki jo nameravajo izkoristiti tudi za igranje.

Gigabyte GM-M7700

Cena: 20 EUR.
Za: Delovanje, cena.
Proti: Za miško, namenjeno prenosnikom, je malce velika.

Gigabyte GM-M7800S

Računalniška miška GM-M7800S je po tehnološki plati praktično enaka modelu GM-M7700, a jo že prvi pogled predstavi v povsem drugačni luči. Kako je tudi ne bi, saj njena lična embalaža namiguje na to, da se v notranjosti skriva nekaj posebnega. Od kod neki Gigabytovim inženirjem zamisel, da poskušajo narediti cenovno dostopno prestižno miško, nam ni uspelo izvedeti, vendar so naredili prav to. Hrbtišče miške in gumba so oblekli v usnje, po "hrbtenici" pa namestili kristale, ki jih je prispevala družba Swarovski. Vse drugo, kar izstopa - dva stranska in osrednji gumb ter obroba kolesca - je odeto v zlato barvo (izdelovalec navaja celo zlato čistosti 18 K), ki naj bi pripomogla k prestižnemu zunanjemu videzu. Tega med delovanjem skazi le svetleča dioda LED modre barve, ki je s svojo modro svetlobo oznanja miškino delovanje. Vsekakor najelegantnejša miška s tokratnega preizkusa ima dodano tudi lično usnjeno torbico za prenašanje, v kateri bo, ko jo ne bomo uporabljali, varna pred pogledi škodoželjnežev. Miška Gigabyte GM-M7800S bo nedvomno nesporna zmagovalka pri predstavnicah nežnejšega spola, tehničnim "zahtevam" tokratnega preizkusa pa je ostala malce dolžna in jo zavoljo ne ravno nizke cene (43 evrov) tudi težko priporočimo kot dober nakup.

Gigabyte GM-M7800S

Cena: 43 EUR.
Za: Stilska zasnova.
Proti: Cena.

Gigabyte GM-M8000X

O tem, da zna zadovoljiti tudi zahtevnejše občinstvo, priča tudi naslednji izdelek izpod rok Gigabytovih inženirjev. Miška GM-M8000X je namenjena predvsem igričarjem, ki od svojega digitalnega pomočnika zahtevajo predvsem hitrost in natančnost. Za obe poskrbi infrardeči laser, ki ponuja ločljivost vzorčenja do 6000 dpi, seveda nastavljivo v več korakih (810, 1620, 3240 in 6030 dpi). Gigabytova miška iz serije Ghost ponuja tudi 32 KB vgrajenega pomnilnika, v katerega lahko uporabnik shrani kar pet prednastavljenih profilov in ima tako hitro na voljo različne kombinacije tipk v igrah. Miška, ki je skoraj v celoti odeta v gumijaste in posledično nedrseče materiale, je namreč opremljena s kar devetimi gumbi, prav vsi med njimi pa so programabilni, za kar poskrbijo tudi lepo oblikovani gonilniki. Kot se za novodobno igričarsko miško tudi spodobi, ima GM-M8000X komplet uteži (eno 20-gramsko utež in tri 6-gramske), s katerimi uporabnik nastavi in razporedi želeno težo miške. Nasploh je ergonomija te miške med boljšimi na trgu in miška igralca tudi ob daljšem igranju zahtevnih iger ne bo utrujala, če bo le kos njeni teži (skoraj 150 gramov brez uteži). Za kar najhitrejšo komunikacijo z računalnikom miška uporablja na 1000 Hz "navit" priključek USB, ki je za boljši občutek uporabnika še pozlačen. V cenovnem razredu pod 50 evri vsekakor eden najboljših izdelkov.

Gigabyte GM-M8000X

Cena: 47 EUR.
Za: Kakovostna miška, odlični gonilniki.
Proti: Miška je med težjimi.

Logitech Cordless Optical Trackman

Najbolj znano ime iz sveta računalniških mišk je seveda podjetje Logitech. Le malo uporabnikov pa ve, da je bilo prav omenjeno podjetje eno prvih, ki je svojim serijam mišk dodalo tudi dodatne ergonomsko zasnovane sledilne kroglice. Nastale so t. i. obrnjene miške oziroma "trackballi". Miška s kroglico, ki sliši na ime Logitech Cordless Trackman Optical, predstavlja starejšo generacijo teh izdelkov, ki so zaradi svoje tehnične zasnove opazno večji od mišk. A ergonomija ne trpi, prav nasprotno - miška omogoča upravljanje tako, da je uporabnikova roka ves čas nepremična. Prav tako komolci uporabnika počivajo, s prsti pa spretno krmili veliko in natančno kroglico na desnem delu miške. V primeru modela Cordless Trackman Optical njene gibe nadzoruje optični senzor, z računalnikom pa komunicira brezžično. V miško vgrajeni bateriji AA ponujata kar polletno avtonomijo. TrackMan ponuja odlično udobje za povprečnega uporabnika, ki ima opraviti predvsem z dokumenti in brskanjem po spletu, pogojno uporaben je tudi v manj zahtevnih igrah, oziroma od uporabnika zahteva več prilagajanja. Kopico gumbov na miški je sicer moč prilagoditi posameznim tipkam ali kombinaciji tipk, vendar niso najbolj posrečeno razporejene, malce nepraktično odmaknjeno je zaradi zasnove izdelka tudi samo drsno kolesce.

Logitech Cordless Optical Trackman

Cena: 62 EUR.
Za: Omogoča neutrudljivo večurno delo z računalnikom.
Proti: Slab položaj nekaterih gumbov in kolesca.

Logitech G9x Laser

Logitech z modelom G9x Laser meri na zahtevnejše igričarje, saj je miška opremljena z laserskim senzorjem nastavljivih ločljivosti, najvišja vrednost vzorčenja pa je 5700 dpi. Miška je res natančna, saj zazna tudi najmanjše trzljaje, dodatna optimizacija njene gibljivosti pa je mogoča z uporabo in razporeditvijo obtežitve - uporabnik ima na voljo štiri 7-gramske uteži. Izdelovalec je želel ustreči čim večjemu številu uporabnikov, zato ima miška zamenljivo ogrodje. Bolj natančnega, igričarskega namreč lahko zamenja precej širše "ohišje", ki pa je za naš okus preširoko in ne pripomore k udobju, morebiti pa ga bodo veseli uporabniki z večjimi dlanmi. V miško je vgrajeno tudi Logitechovo superhitro kolesce, ki omogoča resnično hitre premike med vsebinami, obenem pa zna kazalec miške premikati tudi po horizontalni osi. Hvalimo implementacijo različnih profilov uporabe, saj jih je pet že prednastavljenih in za njihovo uporabo ne potrebujemo nameščenih gonilnikov (te pa potrebujemo, če želimo njihove nastavitve spremeniti). V miško vgrajene diode LED, ki znajo tudi spremeniti barvo, nam prikazujejo izbrani profil, zato se nam ne bo prav pogosto primerilo, da bi uporabljali nastavitve/gumbe (teh je kar 9) za streljanke ob igranju strateških iger. Kot čistokrvna igričarska miška tudi G9x Laser z računalnikom komunicira prek "navitega" vodila USB, uporabnikovo denarnico pa bo stanjšala za več kot 80 evrov.

Logitech G9x Laser

Cena: 84 EUR.
Za: Prednastavljeni profili in funkcije, superhitro kolesce.
Proti: Cena.


Logitech MX Air

Tehnološko naprednost znamke Logitech izraža model MX Air. Gre za računalniško miško, ki je pravcati hibrid, saj uporablja tako lasersko kot tudi žiroskopsko tehnologijo. Na trdni podlagi miška uporablja laserski senzor, ki ga kljub nizki ločljivosti odlikuje solidna natančnost, v zraku pa delo prevzamejo žiroskopi, ki zaznavajo gibanje. Pri tem lahko zapišemo, da miška deluje kot oglaševano, torej pridno sledi gibom uporabnika in prepozna njegove geste z rokami. Upravljanje je intuitivno in ne zahteva veliko privajanja. Tehnologija Freespace motion sensing je kot naročena za uporabnike, ki se pogosto poslužujejo predstavitev z diapozitivi, in uporabnike sistemov hišnega kina, ki gradi na večpredstavnem računalu HTPC. Domet brezžične miške je do 10 metrov, pri Logitechu pa so se odločili, da vanjo vgradijo Li-Ionsko baterijo ter miški priložijo polnilec. Skupek vseh tehnologij ima sicer svoj davek pri porabi energije - če imamo miško stalno vključeno in pridno izkoriščamo njene "zračne akrobacije", bo baterija pokleknila že po dnevu in pol. Tehnologija hitrega drsenja je implementirana tudi v model MX Air, za povprečno uporabo velja njeno hitrost celo znižati. Na osvetljene gumbe je enostavno pritiskati, dodatne funkcije, kot je denimo "cruise control", pa uporabniku omogočajo pregled spletnih strani in drugih vsebin brez premikov miške. Največja pomanjkljivost je seveda cena, saj je bila to najdražja miška na našem preizkusu, pa tudi gladka črna površina se hitro umaže, zato ne čudi, da je miški priložena čistilna krpica.

Logitech MX Air

Cena: 132 EUR.
Za: Silno lahkotno upravljanje v zraku.
Proti: Avtonomija baterije, cena.

Logitech MX 518

Računalniška miška Logitech MX 518 je bržkone modelno najstarejša na tokratnem preizkusu, na kar nakazuje tudi z vgrajenim optičnim senzorjem. A brez skrbi, ta je eden najboljših svoje vrste, saj ponuja ločljivost 1800 dpi, ki miški, namenjeni igričarjem, daje prepotrebno hitrost in natančnost. Ločljivost senzorja lahko uporabnik med delovanjem miške tudi spreminja, in sicer ima na voljo pet različnih nastavitev. Svoje poslanstvo Logitech MX 518 oznanja že s privlačno zunanjo podobo, ki spominja na od toče (ali izstreljenih nabojev) poškodovano pločevino in bo kot taka všeč predvsem uporabnikom moškega spola. Ergonomska oblika skrbi, da se miška lepo prilega roki in da je vseh 8 gumbov razmeroma lahko dostopnih. Žal so med njimi le trije programabilni. Ker obenem miška ne premore naprednih funkcij zadnjih generacij, se zdi cena 40 evrov le malce pretirana. Ali pa tudi ne, če vzamemo v račun visoko kakovost vgrajenih komponent (izdelovalec navaja, da gumbi miške zdržijo milijon klikov, nožice pa vsaj 250 kilometrov drsenja levo, desno, gor in dol). S težo 106 gramov se miška uvršča v zlato sredino preizkušenih modelov, kot rečeno pa ne pozna sistema uravnavanja teže z utežmi, ki je med uporabniki postalo zelo priljubljeno v zadnjih dveh letih.

Logitech MX 518

Cena: 40 EUR.
Za: Zunanja podoba.
Proti: Starejša zasnova.

Logitech Performance Mouse MX

Brezžična miška Logitech Performance MX uporablja laserski senzor s tehnologijo Darkfield Laser Tracking, ki ji omogoča delovanje na vsaki podlagi, tudi na steklu (to mora biti debelo vsaj 4 mm). Sama oblika miške da takoj vedeti, da je ta glodavec namenjen zgolj desničarjem, saj ima v spodnjem levem predelu vgrajen izdaten počivalnik za desni palec. Temu so v upravljanje zaupani kar štirje gumbi, kar utegne biti v izdatno pomoč uporabnikom, ki pri svojem delu uporabljajo večje število funkcij. Ergonomija miške je odlična in omogoča udobno večurno delo. Najvišja ločljivost miškinega senzorja je 1500 dpi in uporabniku sporoča, da se bo zelo dobro obnesla pri vsakdanjih aplikacijah, po potrebi pa se ne bo prestrašila niti divjega premikanja v igrah. Miški je priložen mini brezžični sprejemnik Unified, ki prepozna tudi druge brezžične izdelke tega izdelovalca (le ustrezno novega proizvodnega datuma morajo biti). Dobrodošla funkcionalnost je tudi možnost uporabe miške med polnjenjem, saj jo za to opravilo z računalnikom povežemo prek kabla USB. Drsno kolesce miške da že ob prvem potegu vedeti, da se spozna na t. i. hiperhitro vrtljivost, a obenem omogoča tudi silno natančnost v načinu standardnega vrtenja. Vse tehnološke novotarije imajo za posledico visoko nalepko s ceno, zato te lične in hkrati vsestranske miške ne bomo prav pogosto videvali na mizah povprečnih uporabnikov.

Logitech Performance Mouse MX

Cena: 84 EUR.
Za: Ergonomija, nabor sodobnih funkcij.
Proti: Cena.

Logitech Wireless Trackball M570

Logitechov najnovejši izdelek s področja mišk z "narobe nameščenim" kolescem je ugledal luč sveta konec leta 2010. Model Wireless Trackball M570 je namenjen desničarjem, saj se ergonomija povsem podreja uporabnikovi desni roki. Veliko in v modro barvo odeto kolesce je nameščeno na levi del miške in ga uporabnik upravlja z desnim palcem, preostali prsti pa upravljajo drsnik in štiri gumbe. Upravljanje je izredno intuitivno in natančno, sama konfiguracija pa poskrbi za visoko udobje, saj uporabnikova roka ves čas počiva na miški in je ne premika levo in desno. Logitechu je treba priznati, da je zopet naredil enega izmed uporabnejših "trackballov" na trgu, obenem pa kar težko verjamemo, da so si inženirji privoščili nekaj neverjetnih napak. Močno namreč grajamo glasnost vseh gumbov, ki utegnejo uporabnika motiti pri daljšem delu z miško. V primerjavi z njimi je slišnost kolesca ob vrtenju povsem v mejah normale, čeprav vemo, da je mogoče izdelati tudi še precej tišje kolesce. Logitech Wireless Trackball M570 z računalnikom komunicira s pomočjo tankega brezžičnega sprejemnika Unified, navdušuje pa njegova nizka poraba energije. Ena sama baterija velikosti AA namreč miško ob povprečni dnevni uporabi napaja kar leto in pol!

Logitech Wireless Trackball M570

Cena: 62 EUR.
Za: Udobje in natančnost, izredna avtonomija.
Proti: Slišnost kolesca in glasnost gumbov.

Revoltec Fightmouse Advanced

Revoltec Fightmouse Advanced predstavlja enega tehnoloških vrhuncev v razredu optičnih mišk. Njen senzor se lahko pohvali z ločljivosti 2000 dpi (programsko pa je ta vrednost celo razširljiva za dodatnih 20 odstotkov) in ob pomoči v miško vgrajenega procesorja ponuja zelo visoko hitrost in pospešek (do 20G!), združeno z natančnostjo. Uporabnik ločljivost spreminja z gumbom, ki glede na izbrano vrednost tudi spreminja barvo. Miška je s svojo velikostjo primerna za odrasle igričarje, ki bodo 110 gramov težkega glodavca lahko še dodatno obtežili z različnimi utežmi. Gre za eno redkih igričarskih mišk, ki je s svojo obliko sprejemljiva tudi za levičarje (če jih le ne bo motil položaj gumbov na levi strani); to utegne biti njena velika prednost. Ergonomska oblika namreč omogoča oprijemanje miške z vsemi petimi prsti, in sicer tako, da se uporabnik s prsti sploh ne dotika igralne površine, vse skupaj pa dodatno pripomore k lažjemu premikanju in manevriranju z miško. Tudi sicer je drsenje po površini lahkotno in vedno enako, za kar so zaslužne teflonske nogice. Izdelovalec se je odločil vgraditi osvetlitev spodnje strani miške, ki tako v temi sije z modro svetlobo, vendar utegne to nekatere uporabnike zmotiti. Revoltec Fightmouse Advanced, ki velja dobrih 40 evrov, se odkupi z zmogljivostmi in uporabnostjo, a jo tepe to, da boljše laserske miške niso bistveno dražje.

Revoltec Fightmouse Advanced

Cena: 40 EUR.
Za: Zmogljivost senzorja.
Proti: Prevelika za povprečnega uporabnika, osvetlitev spodnje strani.


Zlati Monitor

V uredništvu smo tokrat gostili silno pestre modele računalniških mišk, ki jih druži le njihova namembnost, torej upravljanje s kazalcem miške in nadzor drsnika. V takšni druščini pa je težko izbrati najbolj izstopajoč model, saj vsaj tretjina preizkušenih mišk blesti na različnih področjih. Po tehnični plati izstopajo modeli Logitech MX Air, Logitech Performance Mouse MX in Mad Catz Cyborg R.A.T. 7, a za napredno tehnologijo zahtevajo znatno finančno nadomestilo.

Zelo uravnotežena miška je Gigabyte GM-M8000X, ki sicer ne dosega ergonomije in funkcionalnosti omenjenih Logitechovih mišk, je pa od njiju znatno cenejša.

Če bi miške razdelili še v podkategorijo mišk s kolesci, bi pohvalili tudi model Logitech Wireless Trackball M570, a bi za boljši prikaz dejanskega stanja v tem tržnem segmentu morali preizkusiti še kakšnega konkurenta.

Skratka, najboljšega v tej druščini enostavno ni, saj je njihova namembnost zelo različna.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji