Objavljeno: 20.12.2011 11:16 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2011

Uničevalci mitov

Bržkone prav vsi poznamo tv serijo Uničevalci mitov, kjer se kvazistrokovnjaki, podprti s sodobno tehnologijo in videokamerami, lotevajo najrazličnejših preizkusov. Z njimi skušajo potrditi ali ovreči ideje, ki so sicer zakoreninjene v splošnem prepričanju ljudi. Zato smo se v tokratni rubriki posvetili mitom, kako narediti okenski operacijski sistem hitrejši in stabilnejši.

Oglejmo si torej nekaj (pol)resnic, ki so sprejete za svete med laičnimi in tudi nekaterimi naprednimi računalnkčarji. Morebiti bomo presenečeni nad tem, kaj je resnica in kaj mit.

Orodja za čiščenje registra ne delujejo

MIT

Že kratek obisk kateregakoli vsaj malce tehnično podkovanega spletnega foruma nam razkrije, da je velika večina uporabnikov prepričana, da so programi, ki v svojih funkcijah opisujejo čiščenje registra operacijskega sistema za slabimi ali neobstoječimi vnosi, povsem neuporabni. Kot taki naj ne bi imeli nobenega pozitivnega vpliva na delovanje računalnika, uporabniki, ki se z njimi ukvarjajo, pa tako le izgubljajo čas.

Pametni programi za čiščenje registra vsekakor delujejo. Medtem ko je verjetnost, da bi pohitrili delovanje računalnika, razmeroma majhna, pa bodo vsekakor prispevali k njegovemu stabilnemu delovanju.

RESNICA

Programov, namenjenih analizi in popravljanju registra operacijskega sistema, je veliko. Večina med njimi ponudi iskanje in odpravljanje različnih težav, povezanih z lokacijami in asociacijami posameznih datotek ali drugih vnosov. Zmogljivejši med temi programi znajo poškodovane vnose tudi popraviti in ne zgolj izbrisati, vsaj kar zadeva namestitve bolj razširjenih programov in aplikacij. Tako zmanjšajo število napak, ki jih zaznajo Okna, ko, denimo, iščejo program, ki ni več nameščen, ali datoteko, ki smo jo iz računalnika že izbrisali. Zmanjšanje napačnih vnosov in popravljanje napačnih vnosov ne le pohitri sistem (sodobni računalniki so razmeroma zmogljivi, zato so pohitritve v praksi v povprečju komaj opazne), temveč pripomore predvsem k stabilnejšemu delovanju operacijskega sistema. Prav tako nekatera orodja pretiravajo s številom odkritih pomanjkljivosti, saj želijo izpasti zmogljivejša od sorodnih izdelkov. Če iščete učinkovit in natančen program za čiščenje registra, vam lahko priporočimo kar dva. S programoma, kot sta Auslogics Registry Cleaner (www.auslogics.com) in Eusing Free Registry Cleaner (www.eusing.com), preprosto ne morete zgrešiti.

Čiščenje predpomnilnika pohitri delovanje računalnika

MIT

Mapa, namenjena predpomnjenju vsebin, hrani podatke o nalaganju operacijskega sistema in programov. Nekateri uporabniki verjamejo, da se ta mapa sčasoma napolni s podatki, izbris njene vsebine pa naj bi zato pohitril delovanje računalnika.

RESNICA

Za razliko od pomnilnika spletnega brskalnika, ki zna ob zapolnitvi znatno upočasniti delovanje brskalnika, je mapa okenskega predpomnilnika (v C:\Windows\Prefetch) ustvarjena tako, da se samodejno osvežuje. Omejena je na približno 130 vnosov in se ob dosegu te meje samodejno očisti ter tako ustvari prostor za nove vnose. Ročno čiščenje vsebine te mape izbriše podatke, ki Oknom povedo, kako hitreje zagnati katerega izmed nameščenih programov, zato takšno početje dejansko upočasni delovanje računalnika.

Brisanje predpomnilnika ni prav smela poteza.

Izklop obnovitve sistema pohitri delovanje računalnika

MIT

Funkcija obnovitve sistema (System Restore) porabi okoli 15 odstotkov prostora na disku (v Windows XP okoli 12 odstotkov), zato logika narekuje, da z njenim izklopom pridobimo tako več prostega prostora kot tudi zmogljivosti sistema.

RESNICA

Pojdimo lepo po korakih. Če izklopimo funkcijo obnovitve sistema, se moramo zavedati, da s tem v primeru težav izgubimo možnost povrnitve stanja sistema na predhodni datum. Posledično lahko utrpimo tudi pomembno izgubo podatkov. Poleg tega velja omeniti, da omenjena funkcija porablja navedeno količino prostora na disku le, ko obnovitvenih točk ne brišemo (ali ne omejimo njihove velikosti). Obnovitve sistema se samodejno ustvarijo vsakih 24 ur in takrat, ko nameščamo novo programsko opremo ali posodobitve. Precej priporočljivo je torej, da pustimo funkcijo obnovitve sistema omogočeno in redno brišemo starejše obnovitvene točke. To storimo tako, da na menuju Start > Pripomočki > Sistemska orodja (Start > Accesories > System tools) poiščemo aplikacijo Čiščenje diska (Disk Cleanup) in z zavihka Več možnosti izberemo nastavitve obnovitve sistema. S premikom drsnika na levo bodo Okna obnovitvam namenila manj prostora na disku, vendar to ne bo drastično vplivalo na delovanje računalnika.

Odstranitev vseh, razen zadnje obnovitvene točke, lahko postreže z znatno pridobitvijo prostora na disku.

Izklop funkcije QoS pohitri delovanje interneta

MIT

Še ena zelo razširjena legenda o operacijskem sistemu Okna pravi, da je 20 odstotkov pasovne širine povezave v splet rezervirane za funkcijo, imenovano kakovost storitve (Quality of Service, QoS). Njen izklop naj bi torej pospešil pretočne hitrosti internetne povezave.

RESNICA

Funkcija QoS uravnava le prednostni seznam spletnega prometa, in sicer tako, da imata prednost prenos videa in govora, saj uporabniki sovražimo trzajoče posnetke. Izklop funkcije QoS v omrežnih nastavitvah lahko povzroči težave pri delovanju programov, ki to funkcijo s pridom izkoriščajo (novejši spletni brskalniki, predvajalniki večpredstavnih vsebin s spletno podporo ...). Tudi Microsoft na svoji spletni strani pojasnjuje, da ima uporabnik vedno na voljo polno pasovno širino in je funkcija QoS nikakor ne omejuje (pojasnilo v angleščini najdete na povezavi http://bit.ly/qos278).

Funkcija SuperFetch pohitri tudi Okna XP

MIT

Funkcija SuperFetch je na voljo v operacijskih sistemih Windows 7 in Windows Vista, njena naloga pa je ta, da v sistemski pomnilnik naloži dele pogosto uporabljanih programov, zato se ti, ko jih kliknete, hitreje zaženejo. Spletne govorice širijo napačno vest, da je funkcija SuperFetch na voljo tudi za operacijski sistem Windows XP.

RESNICA

Celotna zamisel o dodajanju funkcije SuperFetch v operacijski sistem Windows XP temelji na kopiranju vnosa v register iz prej omenjenih novejših operacijskih sistemov. Tudi če uporabniki vnesejo ključ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement\PrefetchParameters v register Windows XP, se njihovo delovanje ne bo spremenilo. K sreči s tem tudi ne bodo povzročili nobene škode. Prav tako naj uporabniki Windows 7 in Windows Vista pustijo možnost SuperFetch omogočeno, saj utegne imeti njen izklop znatne posledice na odzivnost sistema.

Spanje računalnika varčuje z energijo

MIT

Nekateri uporabniki so prepričani, da lahko z uporabo stanj Spanje (Sleep) in Stanje pripravljenosti (Stany By) znatno prihranijo pri porabi energije v primerjavi z izklopom in vnovičnim vklopom računalnika, še posebej, če računalnik pošljemo v stanje mirovanja čez noč.

RESNICA

Način spanja bo zaustavil računalnik tako, da bo ta ob vklopu kar se da hitro na voljo uporabniku. Ta možnost je primerna le za krajša časovna obdobja, saj način spanja še vedno zahteva stalno porabo energije, ki napaja ploščo in pomnilnik, kjer se hranijo aktualni podatki. Tako zaustavljen sistem lahko čez noči porabi več kot 10 W energije, to pa je seveda bistveno več od izklopljenega računalnika.

Način hibernacije ali globokega spanca porabi nekaj manj energije, saj vsebino iz pomnilnika shrani na disk računalnika in je zato primernejši za rabo s prenosnimi računalniki, katerih uporabniki zahtevajo solidno odzivnost, a ne želijo žrtvovati veliko energije baterije.

Edini pravi način, kako prihraniti energijo, ko računalnika ne uporabljamo (denimo prek noči), je ta, da ga izklopimo.

Orodja za optimizacijo pomnilnika pohitrijo pomnilnik

MIT

V spletu je moč najti veliko brezplačnih in plačljivih programov za optimizacijo pomnilnika. Ti naj bi s svojim delom sprostili večje količine pomnilnika, ga defragmentirali in tako pozitivno vplivali na delovanje celotnega sistema.

RESNICA

Večina programov za optimizacijo pomnilnika deluje tako, da vsebino ali del vsebine iz fizičnega pomnilnika prepišejo v navidezni pomnilnik, ki je ustvarjen na disku. Tako je pridobitev zmogljivosti najmanj zavajajoča, saj je navidezni pomnilnik precej počasnejši od fizičnega, prav tako je namenjen le začasni hrambi podatkov. Dodatno pa takšno zapisovanje in prebiranje vsebin v navidezni pomnilnik in iz njega upočasni delovanje računalnika, saj se navadno zmanjša hitrost in odzivnost novo odprtih programov, ki pri delu uporabljajo navidezni pomnilnik. Med rešitvami za optimizacijo pomnilnika nimamo prav veliko priporočil, uporabnikom, ki imajo v svojih računalnikih manjšo količino pomnilnika, pa svetujemo uporabo aplikacije CleanMem, saj ta brezplačni program operacijskemu sistemu preprečuje uporabo navideznega pomnilnika ter sprošča delovni pomnilnik glede na obremenitev.

Program CleanMem je namenjen tudi zahtevnejšim uporabnikom, ki bi radi izvedeli, za kaj vse računalnik porablja delovni pomnilnik. Poleg odličnega nadzornega sistema nam je všeč tudi možnost oblikovanja pravil porabe pomnilnika. Tako lahko za nas pomembne programe naredimo odzivnejše z dodelitvijo večje količine pomnilnika.

Preveč defragmentiranja bo uničilo disk

MIT

Defragmentacija diska je postopek, ki uredi datoteke na disku tako, da se kar najhitreje zaženejo. Pri klasičnih diskih z vrtečimi se magnetnimi ploščami postopek defragmentacije navadno zahteva precej časa, saj terja precej premikanja podatkov. Prav zaradi tega (in slišnega "mletja" diska) je med laičnimi računalnikarji zaokrožilo mnenje, da ta postopek zmanjšuje življenjsko dobo diska in posledično ogroža računalnik.

RESNICA

Redno defragmentiran disk je precej bolj zdrav od fragmentiranega. Defragmentiranje organizira datoteke v urejene celote, s tem pa operacijskemu sistemu pomaga k bolj tekočemu delu, saj datoteke ali celo njihovi posamezni deli niso razdrobljeni po celotnem disku - tako bralno-pisalna glava bistveno manj dela z njimi. Med priljubljenimi in učinkovitimi orodji za defragmentacijo diskov sta, denimo, programa IObit Smart Defrag (www.iobit.com) in Glarysoft Disk SpeedUp (www.glarysoft.com).

Redna defragmentacija uredi podatke na disku, zato operacijski sistem manj brska po njem, delo pa je hitrejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji