Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2024

Ukrojeno po meri

Nemško podjetje Tuxedo poleg sestavljanja računalniške strojne opreme (od prenosnikov do namiznih računalnikov) ponuja tudi svojo različico Linux distribucije, imenovano Tuxedo. Njihov slogan, zapisan v naslovu, smo želeli preizkusiti na nekoliko drugačen način, zato smo Microsoftova Okna za nekaj časa postavili v kot …

Preizkusili smo torej prenosni računalnik Tuxedo, na katerem je bil prednameščen – Linux Tuxedo OS. Kar najbolj veseli, je, da ni nasmeten s programsko opremo, ki je v resnici ne potrebujemo. Takoj nas pričakata tudi slovenščina in privzeto Plasma namizje KDE, ki tudi vizualno najbolj spominja na Microsoftov operacijski sistem. Najbolj prijetno presenečenje je program Tuxedo Control Center, ki ponuja hiter vpogled v stanje sistema, koliko energije porabijo posamezne komponente, kakšna je njihova temperatura in kolikšna hitrost ventilatorjev, ki sistem hladijo. Program omogoča tudi urejanje profilov, kjer lahko po lastnih željah nastavimo prav vsak košček strojne opreme! Če ste si omislili osvetljeno tipkovnico, lahko tu podrobno nastavljate tudi njeno osvetlitev, upravljate kamero ipd.

Oglejmo si strojno zasnovo Tuxedo prenosnika, ki je iz modelne serije Infinity Book Pro, velikosti 16 palcev. Pohvali se lahko z vsega 1,6 kilograma, ohišjem iz magnezijeve zlitine črne barve, debelino 17 mm in s kar konkretno zmogljivostjo. Srce prenosnika je Intel Core i7-13700H s 14 jedri in z največjo porabo 45 W. Družbo mu delajo pomnilnik 16 GB DDR5 4.800 MHz, grafična kartica Nvidia GeForce RTX 4060 8 GB, ki lahko v turbo načinu porabi do 95 W, in disk 500 GB SSD Samsung 980 (na voljo je še eno prosto mesto M.2 na vmesniku PCIe četrte generacije). Pravi biser je matiran IPS-zaslon ločljivosti 2.560 × 1.600 pik (razmerje 16 : 10), ki zmore kar 240 Hz osveževanja in 95-odstotno pokritost spektra sRGB. V resnici bi lahko bila boljša le svetilnost, ki znaša do 350 cd/m2. Brezžični vmesnik je Intelov Wi-Fi 6E AX211, bluetooth je standarda 5.3, poleg dveh USB C (Thunderbolt 4 in Displayport 1.4a) ter dveh USB A najdemo še izhod HDMI 2.0b. Čeprav je prenosnik sposoben poganjati igre z več kot 60 sličicami na sekundo, tega ne moremo prenesti na zunanje zaslone (vsi izhodi so omejeni na 60 Hz).

Katerikoli Tuxedo računalnik si lahko opremite sami po lastnih željah, ponujajo celo paleto različnih komponent, tipkovnic (lahko si omislite tudi slovensko), celo vgravirate lahko logotip vašega podjetja. Na koncu konfiguratorja vas čaka tudi pester izbor prednameščenih operacijskih sistemov, da je lahko vaša izkušnja z novim prenosnikom karseda zadovoljiva. Podjetje ponuja osnovno dvoletno tovarniško garancijo na vse izdelke, lahko pa dokupite še dodatna tri leta.

Windows … Ne, Linux!

Samo delovanje operacijskega sistema Tuxedo OS je zanesljivo in predvsem hitro. Sistem se hitro zažene, ponovni zagoni po posodobitvah niso vedno potrebni in tudi brskanje po spletu je tako rekoč trenutno. Poraba baterije, ki zmore kar 80 Wh, je glede na vgrajene komponente zmerna, prenosnik se bo izpraznil po treh do štirih urah zmerne uporabe. Številke so primerljive z Okenskimi, kadar so ta nameščena na prenosniku z namensko grafiko. Proizvajalec na svoji spletni strani nudi celotno dokumentacijo o sistemu, kako se razlikuje od Ubuntu ali Kubuntu distribucij, prav tako ponuja tudi gonilnike za te distribucije. Tuxedo je za svoje računalnike pripravil tudi gonilnike za Okna, saj želi vsem tistim, ki se Linuxa res ne morete privaditi, ponuditi kar najboljšo mogočo uporabniško izkušnjo tudi v Microsoftovem operacijskem sistemu.

Za uporabnike, ki opravljajo predvsem osnovna pisarniška opravila, prebirajo elektronsko pošto, pišejo dopise in morda urejajo različna družabna omrežja, bo krivulja privajanja hitra. Vse potrebno je nameščeno že na začetku, so pa imena programov drugačna in nekaj časa boste namenili privajanju na drugačne vmesnike in možnosti (za urejanje dokumentov so že takoj nameščeni štirje programi). Vsekakor za povprečnega uporabnika, ki v glavnem uporablja spletna pisarniška orodja, prehod ne bo prezahteven, četudi je morda vajen dela v Microsoftovi Pisarni (izjema je pravzaprav le Excel, kjer odprtokodne rešitve še vedno niso na ravni Microsoftovega izdelka). Grafični vmesnik je v primerjavi z Okni in Mac OS še vedno precej osnoven in manj vizualno privlačen, a to je že stvar osebne preference. Ne pozabimo pa, da velika večina namenskih programskih orodij, ki jih poznamo iz Oken in Mac OS, nima svoje Linux različice.

Tuxedo OS ponuja programsko opremo za natančen pregled zmogljivosti sistema in nastavljanje lastnih profilov delovanja.

Če želite uporabljati ta (recimo Adobejeva, AutoDeskova, Microsoftovo Pisarno ipd.), je treba uporabiti različna programska orodja, ki zagotavljajo (oziroma naj bi zagotavljala) združljivost s programsko opremo drugih operacijskih sistemov. Starosta med njimi je Wine, ki že od leta 1993 vzpostavlja združljivostni sloj za Okensko programje. Uporaba programa ni ravno opravilo za začetnike v Linuxu, zato se je pojavilo cel kup vmesnikov, ki nam delo nekoliko olajšajo. Med bolj znanimi so PlayOnLinux, Winetricks, Proton, Bottles, Lutris in še bi lahko naštevali. In kako se zadeva obnese? Namesto da bi naštevali vse programe in igre, ki nam jih je uspelo namestiti oziroma nam jih ni, recimo le, da je potrebnih veliko dobrih živcev in znanja, da nekatere zadeve delujejo. In navadno se ob vsaki posodobitvi programske opreme nastavljanje začne znova. Vsekakor moramo poudariti, da nastavljanje združljivostnega sloja ni primerno za popolne začetnike in da vodenim namestitvam navkljub le redkokatera programska oprema deluje »iz prve«.

Igre!

Odkar je Steam izdal svojo ročno igralno konzolo Steam Deck na osnovi Linuxa, je tudi igranje iger na Linuxu dobilo dodaten zagon. Steam je tu pravzaprav izhodiščna trgovina, kjer igre, ki privzeto podpirajo Linux operacijski sistem, delujejo izvrstno. Na voljo je večina naslovov, ki so tako imenovani free to play, z redkimi izjemami, najdejo se tudi naslovi večjih razvijalskih studiev. Steam se je za uporabnike potrudil in vodi seznam naslovov, ki jih lahko poganjamo tudi v združljivostnem načinu (prek orodja Proton), in v večini primerov delujejo zelo zanesljivo. V nasprotju z nekaterimi prej omenjenimi programi proizvajalci grafičnih kartic redno posodabljajo gonilnike tudi za Linux sisteme, na voljo so tudi tehnologije FSR in DLSS. Za vse ostale igre in knjižnice velja enako pravilo kot pri drugih Okenskih programih: bodisi uporabljamo Wine bodisi v virtualnem okolju namestimo Okna in poganjamo programe in igre skozi virtualni sistem (kjer se odrečemo nekaj zmogljivostim našega računalnika). Vmesniška programska oprema, kot sta Bottles in Lutris, se osredotoča tudi na ostale trgovine in naročniške knjižnice, kot so Epic Games Store, GOG, EA, Ubisoft Connect ipd. Že za samo prijavo v knjižnice je potreben združljivostni sloj, podobno potem velja tudi za nameščanje in igranje samih iger.

Ko pogovor nanese na virtualizacijo, se ne moremo izogniti debatam o tem, ali ne bi bilo primerneje in preprosteje vzporedno namestiti obeh operacijskih sistemov. Virtualna namestitev operacijskega sistema se nam zdi smiselna, ko želimo le občasno poganjati kak program, ki ni prezahteven, in za občasno preizkušanje posamezne programske opreme. Prav tako je z vidika varnosti bolje uporabljati virtualizirano okolje, saj ne bo vplivalo na osnovni operacijski sistem. Če želite ohraniti tudi vso zmogljivost sistema, potem je absolutno bolje vzporedno namestiti še en operacijski sistem oziroma preprosto ostati v Okenskem okolju.

Včasih je dobro stopiti iz cone udobja, da lahko še bolj cenimo tisto, kar se nam na trenutke zdi samoumevno, predvsem pa težko sodimo po tem, kar preberemo na spletu. Na svetovnem spletu najdemo mnogo člankov o tem, da so uporaba Linux operacijskega sistema, igranje iger na njem in uporaba Okenskih programov povsem enostavni. To drži za računalniške entuziaste in ne za popolne začetnike.

Najbrž vas zanima, kako se je končalo naše popotovanje s Tuxedo OS. Da, z lahkoto bi lahko Okna postavili v kot. Navsezadnje smo tudi tale članek v celoti pripravili v Linuxu in pisarni LibreOffice. Pričakujte pa, da boste tako kot mi sklepali kompromise, se pri tem na začetku včasih razjezili in ob tem veliko novega naučili. Za dodatno udobje je bilo vedno treba plačati, pogostokrat tudi na račun transparentnosti.

Tuxedo Infinity Book Pro 16

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 8

Trajanje delovanja: 3 ure, 45 minut

Mere: 35,4 x 24,5 x 1,7 cm; 1,6 kg

Značilnosti: Intel Core i7-13700H, 16 GB pomnilnika, NVidia GeForce RTX 4060 8GB, 500 GB SSD, WLAN 802.11ax, bluetooth 5.3

Zaslon: 16-palčni, 2.560 × 1.600 pik

Operacijski sistem: Tuxedo OS (Linux)

Izdeluje: www.tuxedocomputers.com

Prodaja: pro-hod.si

Cena: 1949 EUR

Za: Lahek in zmogljiv, cena, izvrsten zaslon.

Proti: Tipkovnica bi lahko bila boljša, magnet za prstne odtise.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji