Objavljeno: 24.12.2005 02:55 | Avtor: Damir Odlak | Monitor December 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

TwinHead DuraBook E12KT

DuraBook E12KT z ohišjem, odpornim proti udarcem, je lahek prenosnik, saj tehta nekoliko manj kot 2 kilograma, majhni teži primerne pa so tudi njegove zunanje mere. Slika na zaslonu je kontrastna in enakomerno osvetljena, z diagonalo 12,1 palca in ločljivostjo 1024 × 768 pik. Računalnik ob uporabi brez napajanja iz električnega omrežja zdrži dobri dve uri in pol (vgrajeni akumulator ima zmogljivost 4000 mAh).

Tipkovnica je silno pomemben del prenosnika, saj ima uporabnik prek nje praviloma najpogostejši stik z napravo. V TwinHeadu so tipkovnice modelov DuraBook podložili z nekaj plastmi folije, da bi preprečili takojšnjo okvaro ali izklop računalnika, ko ga s čim polijete. Ugrez tipk je nekoliko "plitev", vendar so prijetne za tipkanje. Razporeditev osnovnih tipk je standardna, zaradi velikosti pa so nekatere manj pogoste stlačene na tipkovnico, spet druge po dosegljive zgolj prek kombinacij s funkcijsko tipko (npr.: F12 je dosegljiva s kombinacijo funkcijske tipke in tipke F1). Rabi se je torej treba nekoliko privaditi. Omeniti moramo še, da slovenski znaki na tipkovnico niso natisnjeni, temveč dodani z nalepkami. Izkušnje kažejo, da je to slaba rešitev.

Računalnik poganja procesor AMD Turion 64 s taktom 1,6 GHz, za delo pa ima na voljo 512 MB delovnega pomnilnika. Vgrajena grafična kartica VIA/S3G UniChrome Pro IGP z 32 MB namenskega pomnilnika bo zadostovala za pisarniška opravila, pa tudi za poganjanje in uporabo večpredstavnih programov. Za igranje grafično najzahtevnejših iger 3D boste najbrž morali posedeti doma za namiznim računalnikom. Prenosnik je opremljen s 60 GB diskom, ohišje pa je posebno in notranjost varuje pred poškodbami zaradi udarcev ali močnejših tresljajev. Vgrajena optična enota vrste DVD-ROM/CD-RW je prav tako varovana pred samodejnim odpiranjem ob padcih ali udarcih.

Priključki, ki jih ponuja opisani model, so običajni. Na voljo so tri vrata USB 2.0, vmesniki zvočne kartice in bralnik pomnilniških kartic (podpira formate Memorystick, Memorystick Pro, SD in MMC). Za prenos podatkov oz. priklop kamere je na voljo tudi vmesnik firewire. Vgrajen je brezžični omrežni vmesnik 802.11g. Glasnost zvočnikov uravnavamo s potenciometrom na sprednji strani prenosnika.

Že velikost in teža nakazujeta, da gre predvsem za prenosnik, namenjen delu na terenu. Dodatne "ojačitve" (ohišje za disk, ohišje iz nekoliko trše plastike, z dodatnimi folijami podložena tipkovnica...) pa naj bi skrbele, da bodo prenosnik in podatki v njem tudi ob nepredvidljivostih na terenu varni.

TwinHead DuraBook E12KT

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,7.

Trajanje delovanja: 2 h 34 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 4.

Mere: 28,3 × 24,5 × 2,8 cm, 1,9 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WLAN 802.11g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 x 768 pik..

Cena: 274.900 tolarjev.

Prodaja: Geri computer, (02) 48 00 222, www.gericomp-slo.com.

Za: Mere, teža, zmogljivost.

Proti: Na tipkovnici ni natisnjenih slovenskih znakov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji