Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Maj 2022

TV in radio brez televizijskega in radijskega sprejemnika

Ste vedeli, da lahko v Sloveniji spremljamo televizijske in radijske programe skoraj vseh domačih radijskih in TV-postaj tudi prek Interneta? Koliko stane in ali je res ceneje in bolje kot prek zemeljske antene? Kakšen računalnik potrebujemo za TV in radio prek interneta v dnevni sobi?

Ko sem približno desetimi leti ob podaljšanju naročniškega razmerja bolj po sili razmer kot iz potrebe za en evro nabavil svoj prvi pametni telefon, se mi je zdelo, da njegov takrat sorazmerno velik zaslon nikoli ne bo zares izkoristil svojega potenciala, saj je bil dostop do interneta prek mobilnih podatkovnih omrežij še pregrešno drag... Danes operaterji mobilnih omrežij v naročniške pakete vključujejo zajetne količine brezplačnega mesečnega prenosa podatkov, ki znašajo 100, 200, 800 in več gigabajtov. Tolikšno količino podatkov v enem mesecu navadno prenesemo le z nekajurnim vsakodnevnim ogledom TV-programov in drugih video vsebin na zahtevo.

Spremljanje TV visoke ločljivosti z mini pecejem, ki je z internetom povezan prek kabla USB in s pametnim telefonom s povezljivostjo 4G.

Kako deluje?

Svetovni spletni portal Youtube je bil med prvimi, kjer smo lahko ustvarili lastne zbirke (kratkih) videov, danes pa omogoča tudi prenos žive slike. Zgledu so sledile tudi slovenske televizijske in radijske postaje pa tudi izdajatelji revij in časopisov, ki so svoje spletne portale nadgradili s strežniškimi sistemi za predvajanje videa in zvoka za zahtevo, nekateri pa tudi za predvajanje programov prek interneta v živo.

Kdaj pravi videofoni?

Že danes lahko v pametni telefon namestimo katerega od odjemalskih programov javnih računalniških oblakov za neposredno video, avdio in tekstovno komunikacijo, kot sta Skype in Zoom. Za širši razmah video telefonije bodo kljub temu morali poskrbeti tudi proizvajalci pametnih telefonov in operaterji mobilnih in kabelskih omrežij, tako da bodo v pametne telefone prednamestili standardizirane in optimizirane aplikacije za video telefonijo. Danes so v zadnje vgrajene take aplikacije le za vzpostavljanje govornih klicev, a bi jih bilo sorazmerno enostavno posodobiti. Zdi se, da sta največji oviri za zdaj standardizacija in nedostopnost omrežij 4G in 5G zunaj večjih mest. Na pravo video telefonijo bomo zato morali počakati še vsaj do konca desetletja.

Kakšen (mini) PC kupiti za gledanje TV in koliko stane?

Čeprav za gledanje TV-programov lahko uporabimo tudi kak starejši namizni PC z dovolj zmogljivo grafično kartico, ki bi ga sicer zavrgli, so sodobni mini in mikro peceji veliko manjši in tišji – tisti brez ventilatorjev pa celo neslišni. Uporabimo lahko tudi prenosni računalnik, ki ga uporabljamo za delo v službi, na terenu in/ali za domačo pisarno.

Za tekoče predajanje videa in zvoka ni toliko pomembna zmogljivost glavnega procesorja kot grafičnega, ki mora omogočati prikaz slike ločljivosti vsaj 1080p (1920 x 1080 pik) oziroma najvišje , v kateri trenutno oddajajo slovenske TV-postaje. Med 4 GB in 8 GB pomnilnika bo obenem dovolj za poganjanje kateregakoli operacijskega sistema za domačo rabo. Če nameravamo uporabljati Windows, se ga izplača kupiti z računalnikom. Ni odveč tudi, če ima mini PC priložen nosilec za pritrditev na zadnjo stran monitorja, saj bo tako zasedel kar najmanj prostora, kabli pa skoraj ne bodo opazni.

Mini PC, pritrjen z zadnje strani monitorja, za spremljanje TV na velikem zaslonu in domačo pisarno

Lahko se odločimo tudi za monitor z vgrajenim računalnikom, a taka rešitev je za zdaj pogosto dražja od pravkar omenjene. Prednost ločenega nakupa monitorja in računalnika je tudi v tem, da bomo zadnjega lahko v prihodnosti preprosto zamenjali z zmogljivejšim.

Če prenosni računalnik kupujemo tudi za spremljanje internetnih televizijskih in radijskih programov, se izplača izbrati takega z nekoliko večjim vgrajenim monitorjem in vsaj dvema vtičnicama USB (za klasično računalniško miško in povezavo s pametnim telefonom prek kabla USB). Lahko pa izberemo tudi takega z video izhodom HDMI ali DVI v kombinaciji z velikim namiznim računalniškim monitorjem z zvočniki za domače delo ali s sodobnim TV-sprejemnikom, ki ga že imamo pri hiši. Preverite tudi, ali ima prenosnik analogni zvočni izhod za povezavo z napravo za predvajanje zvoka, sicer bo taka povezava mogoča samo prek zunanjega monitorja, TV-prejemnika ali prek ustrezne vmesniške naprave USB.

Za mini PC sem lani poleti odštel okoli 220 evrov, letos pa zmogljivejšega s procesorjem Intel Celeron ali podobnim in prednameščenimi Windows 10 na nemškem Amazonu (amazon.de) dobimo že za okoli 150 evrov. Ljubitelji brezplačnega Linuxa lahko z nakupom mini peceja brez prednameščenega operacijskega sistema prihranijo še nekaj evrov.

Za vse, ki upate, da je prav tako odlični Raspberry Pi 4 morda cenejši, povejmo, če kupimo različico z 8 GB glavnega pomnilnika z ohišjem in napajalnikom, navadno odštejemo več kot 200 evrov, sam pa sem za podobno različico s 4 GB glavnega pomnilnika lani dal okoli 180 evrov. Res pa je tudi, da Raspberry Pi nima grajenega pogona SSD, temveč le štiri priključke USB in ležišče za kartico SD, ki jo uporablja kot glavni podatkovni pogon.

Sočasno so operaterji kabelske televizije hkratni prenos TV-programov prek kabelskega omrežja nadomestili s prenosom prek lastnih internetnih omrežij, do katerih lahko večinoma dostopamo samo z namenskimi napravami, s t. i. TV-komunikatorji (angl. TV-boxi), ki niso nič drugega kot majhni namenski računalniki – na moč podobni mini pecejem. Njihova vgrajena programska oprema izbiro želenega televizijskega ali radijskega programa omogoča z daljinskim upravljalnikom ali glasovno, a kljub temu za prenos videa in zvoka uporabljajo podobne principe kot Youtube. Prednost zasebnih internetnih omrežij je predvsem zagotovljena pasovna širina za nemoten prenos živih slike in zvoka, pri čemer nam lahko ob klasičnem internetu ponagajajo druge storitve, denimo hkraten hiter prenos velikih datotek.

Internetna TV in radio vsepovsod

Operaterji kabelskih, mobilnih in telefonskih omrežij si danes pogosto konkurirajo, saj mnogi prek svojega omrežja nudijo dostop do celovitega skupka storitev, med katerimi so dostop do interneta, naročniški TV-paketi ter fiksna in mobilna telefonija.

Za spremljanje kodiranih televizijskih in radijskih programov prek mobilnih omrežij pogosto ne potrebujemo TV-komunikatorjev, saj lahko operater namesto tega dostop veže na kartico SIM pametnega telefona. Nasprotno pa je prek fiksnega internetnega priključka in priključka kabelske televizije za zdaj potreben TV-komunikator.

Neposredno spremljanje BBC News v živo prek spletnih strani BBC v naših krajih zaradi geografskih omejitev ni mogoče, dovolijo le ogled video vsebin.

Po drugi strani tudi brezplačni prenos televizijskih in radijskih programov prek interneta ni dostopen vsem njegovim uporabnikom. Denimo, kanal Bloomberg lahko spremljamo prek spletnega naslova bloomberg.com/live/us brez geografskih omejitev, zato pa večina televizijskih hiš zaradi varovanja avtorskih pravic dovoli brezplačni ogled svojih programov v živo le imetnikom naslovov IP v domači državi. Med zadnjimi so tudi naša RTV Slovenija (365.rtvslo.si), nemški Reuters (reuters.com), britanski BBC (bbc.com) ter ameriška Fox News (foxnews.com) in CNN (cnn.com).

Vseeno omenjena zaščita ni popolna in jo lahko pogosto zaobidemo z uporabo dostopa prek strežnikov VPN (navidezno zasebno omrežje – virtual private network), katerih ponudniki omogočajo, da podatke prek VPN prenašamo neposredno iz omrežja tuje države v svoj računalnik. Žal VPN ni zastonj in moramo zanj plačevati letno ali mesečno naročnino.

Spletni portali, kot je freeintertv.com, omogočajo obvod geografskih omejitev za spremljanje številnih tujih televizijskih kanalov, ki bi jih sicer lahko gledali le prek ponudnikov VPN.

Omejitve lahko pogosto zaobidemo tudi prek portalov za iskanje in spremljanje zastonjskih spletnih TV-postaj, kot so freeintertv.com, wwitv.com in streema.com/tv. Slika je včasih nekoliko slabše kakovosti, a kljub temu gledljiva, čeprav se kdaj pa kdaj tudi ustavi. Včasih moramo nekaj deset sekund počakati tudi ob začetku gledanja, kar je dozdevno posledica predvajanja videa (v živo) prek Youtuba, saj ta napis opazimo v desnem spodnjem kotu videa. Res pa je pa tudi, da nas povezava na želeni TV-kanal včasih pripelje zgolj do njegove zastonjske promocijske vsebine Youtube. Vseeno pa so TV-kanali z novicami, kot so CNN International, Fox News in Sky News, večinoma na voljo v živo.

Na spletu najdemo tudi spletne portale, ki ponujajo (poceni) spremljanje plačljivih TV-kanalov prek spleta, denimo hulu.com. A pri odločitvi za eno od teh možnosti se vseeno izplača najprej preveriti ponudbo slovenskih operaterjev mobilnih, internetnih in kabelskih storitev.

Spremljanje in poslušanje s pametnim telefonom

Pametni telefoni imajo poleg operacijskega sistema (najpogosteje Android ali iOS) nameščen tudi spletni brskalnik z vgrajeno podporo za predvajanje video in avdio vsebin, ki omogoča spremljanje televizijskih in radijskih kanalov. Zadnji so dostopni prek omenjenih spletnih portalov in jih najlažje poiščemo, če vpišemo iskalne nize, kot je »TV Slovenija 2 v živo«, »NBC News Live«, »Radio 1 v živo«, »BBC live radio« ali »Fox News Radio live«. Pri tem dodajmo, da so v živo dostopni tudi številni radijski programi velikih tujih televizijskih hiš, kot so CNN, BBC, Fox News in Reuters, ki v naših krajih ne dovolijo ogleda svojih TV-programov v živo.

Na spletu je na tisoče internetnih radijskih postaj, ki jih najlažje poiščemo prek iskalnikov, kot so onlineradiobox.com, internet-radio.com, radio-australia.com, tunein.com, radioplayer.co.uk … Pri tem lahko izbiramo tako med političnimi, športnimi in zabavnimi radijskimi postajami kot med različnimi vsebinami in glasbenimi področji ter geografsko: med celinami in državami, kjer spletne radijske postaje domujejo. Denimo, tunein.com celo najprej ponudi spisek geografsko najbližjih radijskih postaj glede na naslov IP našega računalnika. Vseeno pa ni jasno, zakaj bi morali, na primer, plačevati storitev TuneIn Premium za poslušanje radia Fox News, ki ga lahko brez omejitev dosežemo tudi neposredno prek njegovega uradnega naslova radio.foxnews.com.

Fox News Radio lahko v nasprotju s Fox Newsovim TV-kanalom prek interneta brezplačno spremljamo kjerkoli.

Povejmo še, da omenjeni iskalniki internetnih radijskih postaj pogosto ponujajo tudi možnost vzpostavitve lastne internetne radijske postaje v enem izmed številnih namenskih računalniških oblakov.

Je mogoče tudi poslušanje zemeljskih radijskih postaj?

Čeprav pametni telefoni nimajo vgrajenega dekoderja za spremljanje zemeljskih digitalnih televizijskih in radijskih programov, lahko z njimi vseeno poslušamo analogne zemeljske radijske programe na frekvencah FM prav tako dobro kot z običajnim radijskim sprejemnikom. Pogoj je le, da nanje priklopimo slušalke ali avdio kabel, s katerim telefon povežemo z avdio ojačevalnikom oziroma drugo avdio napravo za sobno predvajanje zvoka. Kabel ali slušalke hkrati delujejo kot enostavna antena FM, prek katere v telefon sprejema radijski signal.

Serijsko vgrajena aplikacija za poslušanje zemeljskih radijskih postaj v operacijskem sistemu Android za pametne telefone

Spremljanje internetnih televizijskih in radijskih programov v dnevni sobi

Prek pametnega telefona lahko spremljamo televizijske in radijske programe tudi v dnevni sobi, a je veliko bolj praktično, če jih lahko gledamo in poslušamo prek velikega zaslona in kakovostnih zvočnikov. A za to ne potrebujemo televizijskega ali radijskega sprejemnika, dovolj je poceni mini ali mikro PC ali katerikoli drug dovolj zmogljiv računalnik z zares velikim monitorjem (z diagonalo 90 cm ali več) in ojačevalnikom s primernimi zvočniki (vsaj 2 x 10 W). Pri tem si lahko dostop od interneta uredimo neposredno prek modema internetnega operaterja ali prek pametnega telefona, ki ga z računalnikom povežemo prek brezžične povezave Wi-Fi ali s kablom USB (angl. USB tethering).

Monitor je zaradi enostavnejše elektronike navadno precej cenejši od enako velikih TV-sprejemnikov in je obenem prilagojen za hitrejše osveževanje slike ter ima boljši barvni kontrast. Za tiste, ki pogrešajo daljinski upravljalnik, povejmo, da lahko takega za PC kupijo posebej.

Od programske opreme potrebujemo le operacijski sistem (npr. Microsoft Windows 10) in novejšo različico sodobnega spletnega brskalnika (npr. Google Chrome), ki omogoča predvajanje video in avdio podatkovnih tokov.

Pametni telefon, mini PC, velik računalniški monitor in nekoliko boljši avdio ojačevalnik z zvočniki (v tem primeru radio s cedejem in z ustreznim analognim vhodom) je vse, kar potrebujemo za dobra sliko in zvok.

Kako odpraviti težave s prekinitvami prenosa videa?

Če spremljamo internetne televizijske in radijske kanale prek ožičenega interneta, navadno ni težav s hitrostjo in z zanesljivostjo prenosa podatkov, se pa hitro zaplete, kadar za osnovni dostop do interneta uporabljamo mobilno omrežje ali povezavo Wi-Fi. Čeprav je skoraj celotno območje Slovenije pokrito s signalom mobilne telefonije, hitra mobilna podatkovna omrežja temeljijo na tehnologijah 4G in 5G ter so navadno dostopna le v večjih mestih. Drugod se moramo zadovoljiti s počasnejšima 2G in 3G, ki ne omogočata ogleda TV-programov. V najbolj odmaknjenih krajih so dostopne le govorne storitve.

Slab signal mobilnih podatkovnih omrežij je lahko tudi znotraj betonskih stavb, denimo v kovinski kabini dvigala ali kleti. Obenem na kakovost in hitrost brezžičnih povezav lahko vpliva tudi vreme in celo sicer redka vozila s slabo zaščitenimi visokonapetostnimi električnimi napeljavami motorjev na notranje izgorevanje, ki vozijo mimo.

Težave s kablom USB

Za nezanesljiv ali prepočasen prenos podatkov je lahko kriv tudi iztrošen kabel USB, s katerim pametni telefon povežemo s pecejem. Nekateri pametni telefoni v primeru težav s komunikacijo po standardih USB 2.0 in USB 3.0 samodejno preklopijo na USB 1.0, ki omogoča le hitrost prenosa podatkov okoli 1 megabit na sekundo, kar je nekajkrat premalo za spremljanje TV-programa v živo.

Delovanje kabla lahko preverimo s prenosom dolgih datotek (npr. tistih z videom ali s slikami), ki imajo vsaj 10 MB podatkov. Pri tem moramo telefon nastaviti tako, da se računalniku predstavi kot podatkovni pogon – navadno moramo izklopiti mobilno podatkovno povezavo (angl. mobile data) in vrvičenje (angl. tethering). Če prenos datoteke s 100 MB iz računalnika v pametni telefon ali obratno traja več kot 10 sekund, je gotovo nekaj narobe. Včasih pomaga če s prsti konektorja na kovinskih koncih malce stisnemo, da spet bolj primeta v vtičnici, veliko boljše pa si je omisliti nov kabel, saj ne stane dosti.

Kakorkoli, če se predvajanje TV-programa nenadoma prekine, se na videu navadno pokaže vrteči se donat, ki nam sporoča, da je v teku samodejno ponovno vzpostavljanje video podatkovnega toka. Če se rotirajoči se donat pojavlja pogosto (na nekaj sekund), pomeni da je podatkovni kanal, po katerem prenašamo video, prepočasen. Pomagamo si lahko tako, da znižamo kakovost slike (npr. s 1080p na 720p ali s 720p na 360p ipd.), s čimer bistveno zmanjšamo najmanjšo potrebno hitrost prenosa podatkov. Obenem lahko na kakovost slike vpliva tudi vzporedni prenos dolgih datotek, denimo pri samodejnih posodobitvah operacijskega sistema in druge programske opreme. Druga možnost je, da pametni telefon in ostalo opremo preselimo v prostor, v katerem je boljši sprejem signala mobilnega omrežja.

Na kratko: prenos radijskih in televizijskih programov prek internetnih omrežij

Nekdanja analogna in današnja digitalna tehnika oddajanja TV-signala se bistveno razlikujeta. Medtem ko se pri analognem oddajanju vsaka zajeta slika videa in pripadajoči zvok s predvajalnika ali kamere prek sistema TV-oddajnikov po zraku sproti prenesena v televizijske sprejemnike, je pri digitalnem oddajanju prek interneta treba krajši del podatkovnih tokov z videom in zvokom najprej vmesno shraniti in ustvariti podatkovne pakete, ki nato samostojno potujejo prek internetnih omrežij do takega ali drugačnega računalnika (TV-komunikator, PC, pametni telefon, tablica ...). Ta jih sprejme ter spremeni v obliko za predvajanje žive slike in zvoka.

Čeprav natančne hitrosti potovanja posameznega podatkovnega paketa po internetu ne moremo določiti, mora ta do sprejemnika prispeti nekoliko hitreje kot oddajnik odpošlje naslednji paket, sprejemnik pa mora pakete predvajati v takem zaporedju in s takim časovnim razmikom, kot so prvotno nastali. Ker ne vemo natančno, po katerih poteh potujejo podatkovni paketi, se lahko nekateri izgubijo ali zamudijo. Sprejemni računalnik mora kljub temu vse predvajati v pravilnem zaporedju, zato mora sprejete podatkovne pakete prav tako vmesno shranjevati oziroma mora imeti na zalogi nekaj sekund videa in zvoka, s čimer izniči razlike pri hitrosti potovanj posameznih podatkovnih paketov prek interneta ali drugega prenosnega omrežja.

Odlična živa slika tudi tujih TV-kanalov po zaslugi odličnih algoritmov za prilagajanje trenutno razpoložljivi pasovni širini

Oddajanje TV-programov poteka danes v Sloveniji le še digitalno prek zemeljskih oddajnikov, kabelskih omrežij in interneta. Nasprotno vse slovenske zemeljske radijske postaje, ki delujejo prek zemeljskih oddajnikov, še vedno oddajajo frekvenčno moduliran signal (FM), a obenem skoraj vse tudi prek interneta oddajajo digitalnega.

Kakovosten zvok

Čeprav ima večina mini pecejev in pametnih telefonov na videz enostaven priključek za analogne slušalke in mikrofon, je zvok iz njega kljub temu odličen in ga brez težav predvajamo tudi na zmogljivem avdio ojačevalniku s kakovostnimi zvočniki. Pri ogledu TV-programov in poslušanju radia na velikem monitorju lahko zvok predvajamo tudi prek priključka HDMI ali pa ojačevalnik povežemo z analognim zvočnim izhodom monitorja (navadno izhod za slušalke), če pece, s katerim smo povezali monitor, takega priključka nima. Zvok lahko predvajamo tudi prek v monitor vgrajenih zvočnikov, a se pri tem ne moremo nadejati visoke kakovosti.

Kaj pa, ko želimo gledati TV ali poslušati analogni radio ali internetni radio neposredno prek pametnega telefona? V tem primeru moramo z ojačevalnikom z avdio kablom neposredno povezati pametni telefon. Zvok je mogoče prenašati tudi prek bluetootha, a potrebujemo za to ustrezen avdio ojačevalnik ali dodatno strojno opremo.

Namenske aplikacije za spremljanje spletne televizije in radia

Namenske aplikacije naj bi olajšale iskanje in dostop do spletnih televizijskih in radijskih kanalov kakor tudi preklapljanje med njimi, vendar pa moramo njihovo uporabo pogosto plačati z neželenim prikazovanjem oglasov in/ali z naročnino, s katero pridobimo tudi dostop do nekaterih priljubljenih kanalov, odvisno od politike trženja njihovega ponudnika. Nekateri zahtevajo uporabo plačljive različice tudi za predvajanje priljubljenih televizijskih in radijskih kanalov, ki so sicer brezplačni in brez geografskih omejitev. Ali se izplača namestiti aplikacije za predvajanje spletnih radijskih in televizijskih programov v pametni telefon ali osebni računalnik, je zato odvisno predvsem od naše iznajdljivosti in tega, ali nam je vseeno, da bo prej ali slej naš računalnik ali pametni telefon preplavila oglaševalska programska oprema, ki bo med gledanjem ali poslušanjem vsiljevala oglase.

Če namestitev namenske aplikacije za predvajanje spletne TV zaradi spletnih portalov, kot je freeintertv.com, skoraj ni smiselna, je za poslušanje spletnih radijskih programov s pametnim telefonom taka aplikacija včasih dobrodošla, če omogoča preklapljanje med priljubljenimi programi s tipkami, medtem ko imamo pametni telefon v žepu, ali pa ima zelo poenostavljen grafični vmesnik, ki je primernejši in preglednejši za uporabo med gibanjem na prostem. Na peceju pride namenska aplikacija prav predvsem, če omogoča uporabo daljinskega upravljalnika.

Tv En Vivo, ena od aplikacij za spremljanje internetne TV prek pametnega telefona z operacijskim sistemom Android

Boljše aplikacije za zastonjsko poslušanje spletnih radijskih postaj za operacijske sisteme Android, Linux in Windows (različica 10 ali novejša) najdemo na spletnih portalih: Audials.com, Radioplayer.co.uk, TuneIn.com in drugih.

Radioplayer, uradna aplikacija Združenega kraljestva za iskanje in spremljanje internetnih radijskih postaj prek pametnega telefona

Že v tem desetletju verjetno vse digitalne storitve združene na internetu

Integracija vseh digitalnih storitev na internetu bo v bližnji prihodnosti z vse hitrejšimi podatkovnimi povezavami in vse boljšimi zaščitami dostopa do plačljivih spletnih vsebin postala neizbežna, saj bo omogočila bistveno pocenitev in poenostavitev dostopa do digitalnih storitev. Zasebna internetna omrežja za prenos (plačljivih) digitalnih televizijskih in radijskih programov bodo postala del interneta, prav tako pa tudi govorne storitve VoIP in storitve mobilne telefonije. TV-komunikator bo za večino postal nepotreben, njegove funkcionalnosti pa bodo prevzeli serijski mini peceji z vgrajenim daljinskim upravljalnikom in mikrofonom za glasovno upravljanje ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji