Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2016

Trije obrazi Polarisa

Kdo ali kaj je Polaris, vprašate. No, igričarji že veste, da gre za najnovejšo arhitekturo grafičnih kartic izdelovalca AMD. Pod drobnogled smo vzeli tri precej različne, a zelo premišljeno načrtovane grafične kartice. Novi Radeoni RX 460, RX 470 in RX 480 imajo namreč jasno poslanstvo – prepričati vsak svojo ciljno skupino kupcev.

MD se je, kot kaže, z novo generacijo grafičnih kartic Radeon odrekel boju za grafični prestol. Namesto pehanja za kar najbolj neverjetnimi zmogljivostmi so se odločili konkurenta napasti v spodnjem in srednjem razredu. Zavedajo se namreč, da kupci po Mercedesih S še zdaleč ne posegajo tako množično kot po Volkswagnovih Passatih in Golfih. Zdaj nekateri že veste, kakšno je novo razmerje moči v grafičnem svetu. A to še ne pomeni, da si na grafični sredici Polaris temelječe grafične kartice ne zaslužijo pozornosti, prav nasprotno, z vidika zmogljivosti za odšteto ceno so med najboljšimi na trgu.

Kaj je torej novega? Grafična arhitektura Polaris je prinesla pomenljive izboljšave na praktično vseh področjih računalniške grafike. Zmogljivosti so boljše, poraba energije nižja, prikaz vsebin VR tekoč, razumejo se z novimi igričarskimi monitorji in glavnega procesorja ne obremenjujejo med snemanjem (in deljenjem) igričarske zabave. AMD je z letošnjim letom končno prešel na 14 nm litografijo FinFET, ki je skoraj lastnoročno poskrbela za znatno nižjo porabo energije, ta pa se v praksi preslika tudi v nekoliko višje delovne takte in manjše segrevanje kartic. Četrta generacija kartic zasnove Graphics Core Next (GCN) prinaša tudi podporo standardoma HDMI 2.0b in DisplayPort 1.3 in novim igričarskim monitorjem, po katerih se igričarjem že cedijo sline. Obljubljajo namreč povsem nove dimenzije tekočega igranja in ločljivosti, kot so 1080p 240 Hz, 1440p 240 Hz in 4K 120 Hz. Ljubitelji vrhunske kakovosti slike se bodo razveselili podpore prikazu slik in videa, zajetih s tehniko visokega dinamičnega razpona (HDR), ki vsebinam da še pristnejše barve, ostrino in globino. Pri ta hip najzmogljivejšem modelu družine Radeon, RX480, je zmogljivosti dovolj, da tekoče poganja tudi vsebine navidezne resničnosti (VR).

Vas zanima, kako je vse skupaj videti v praksi? Nekako takole.

Radeon RX 460, 2 GB

Kartice, temelječe na grafičnem procesorju Radeon RX, je zastopala kartica z bržkone najdaljšim imenom na trgu: Gigabyte Radeon RX 460 WindForce 2X OC 2GB. Za razliko od dolgega imena se pod sicer precej velikimi hladilnimi rebri, ki jih prekrivata dva ventilatorja, skriva majhno srce. Površina grafičnega procesorja namreč meri vsega 123 mm2, a se zahvaljujoč novemu 14 nm proizvodnemu postopku v njem skriva slabe tri milijarde tranzistorjev. Radeoni RX 460 so sicer na voljo v dveh različicah, ki se med seboj razlikujeta v količini pomnilnika. Mi smo preizkusili skromnejšo, tisto, ki premore 2 GB zelo hitrega pomnilnika GDDR5 (dražje ga premorejo 4 GB). Ob dejstvu, da gre za kartico, namenjeno igričarjem s tanjšimi denarnicami, se Radeon RX 460 zelo dobro obnese. Kartica, za katero trgovci želijo okoli 130 evrov, naj bi bila namenjena zlasti igričarjem, ki igrajo t. i. e-športne igre, kot so Dota 2, Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive in podobne, s katerimi se navadno krčevito spopadajo integrirane grafične rešitve. Seveda jih Radeon RX 460 pohrusta za šalo, »prepolovljeni in pohabljeni Radeon RX480« (kot bi ga lahko tudi označili), pa zmore še bistveno več. Igro DOOM smo brez težav igrali v polni visoki ločljivosti (1080p) na najvišjih nastavitvah in še vedno dosegali več kot 60 sličic na sekundo. V bistvu je moč večino malce starejših iger brez težav igrati v ločljivosti 1080p, in to brez pretiranega odrekanja na rovaš kakovosti prikazane slike. To pa je za grafično kartico, ki porabi manj kot 75 W energije, odličen dosežek – naložba v drag napajalnik torej ni potrebna. Radeon RX 460 je tako pravi naslednik GeForca 750 Ti, ki še vedno velja za energijsko nadvse učinkovito kartico, a ga prvi presega tako po zmogljivostih kot tudi s podporo grafični knjižici DirectX 12 in številnimi izboljšavami. AMD je z Radeonom RX 460 naredil točno tisto, kar si je zadal – najboljšo grafično kartico za spodobno igranje iger v ločljivosti 1080p, ki si jo lahko privošči skoraj vsak, morebiten presežek denarja pa vloži v monitor s tehnologijo FreeSync in si tako še izboljša igričarsko izkušnjo.

Radeon RX 470, 4 GB

Barve Radeonov RX 470 je tokrat zastopal Sapphirjev Radeon RX 470 OC. V bistvu AMD to kartico oglašuje kot idealno za igranje iger v polni visoki ločljivosti, čeprav smo ugotovili, da je tej nalogi kos že model RX 470. Bržkone si izdelovalec ne želi spreminjati embalaže izdelka v naslednjem letu ali dveh, saj bo kartica zlahka kos tudi novim igram. Premore namreč obilo rezerve, celo toliko, da lahko kakšno igro prebavi tudi v ločljivosti 2560 x 1440 pik in ne »klecne«. Pogled v tehnične podatke hitro razkrije, zakaj. 2048 senčilnih cevovodov (RX 460 jih ima le 896, zmogljivejši RX 480 pa 2304) zlahka napenja mišice, zato so inženirji kartici vzeli nekaj sape z razmeroma nizkim delovnim taktom 926 MHz, ki pa ga zna Sapphirova navijalska različica OC dvigniti do kar 1216 MHz in pošteno pospešiti. Pa še dodatno jo lahko navijemo! Največjo razliko seveda prispeva širše pomnilniško vodilo (256-bitno v primerjavi s 128-bitnim), zato so se snovalci zopet zatekli k zvijači, kako kartico nekoliko zavreti, da ne bo hodila v zelje dražji RX 480. 4 GB pomnilnika GDDR5 je zato počasnejšega kot pri modelu RX 460 (!), a se to v praksi sploh ne pozna. V igrah ni zamer, nekoliko nas je zmotilo le to, da je umetno hromljenje kartice vplivalo na njene sposobnosti predvajanja vsebin VR. Oculus Rift ima, denimo, prestroge zahteve zanjo, preizkus StreamVR pa je sicer opravila, a z rezultatom, ki je le kanček pod ravnijo zmogljivosti, priporočenih za tekočo izkušnjo igranja in dela v aplikacijah VR in igrah. No, nič takega, česar navijanje ne bi moglo rešiti … Zgledno zmogljivo kartico tako tepe predvsem trenutna cena – skoraj vsakdo bo raje doplačal 40 evrov za model RX 480 s 4 GB pomnilnika, čeprav razlika, vsaj po rezultatih sodeč, vendarle ni tolikšna.

Radeon RX 480, 8 GB

AMD je z napovedjo modela Radeon RX 480 pošteno razburkal trg grafičnih kartic. Gre dejansko za najcenejšo grafično kartico, ki obvlada prikaz vsebin VR, čeprav so slovenske cene še daleč od tistih, ki so jih v dolarjih obljubljali v rdečem taboru. Kljub temu gre za kartico, ki se zlepa ne ustraši nobene igre. Kot razkriva tabela z rezultati, je igranje v ločljivosti 1080p zanjo mala malica, v ločljivosti 4K pa se pri nekaterih naslovih že pošteno napreza. V bistvu je njena idealna ločljivost, kjer se resnično dokaže, nekje vmes – torej bodisi 1440p ali 1600p, odvisno od tega, kakšen monitor si privošči njen lastnik. To pa je lep dosežek za kartico, katere termalna ovojnica je postavljena pri vsega 150 W. AMD je res naredil pošten napredek na področju nižanja porabe energije – roko na srce, tudi moral ga je. Radeon RX 480 iz sebe iztisne kar 5,8 TFLOPs računske moči, to je precej več od kartice, ki ji neposredno konkurira – modela Nvidia GeForce 970. A vmes je Nvidia izdala že novo generacijo kartic, ki letvico zmogljivosti postavljajo še višje (žal pa tudi ceno).

Preizkus novih tehnologij, kartica denimo podpira asinhrono delovanje, pri čemer lahko razvijalci grafičnemu procesorju dodelijo različne prioritete sočasnega (!) izvajanja posameznih nalog, kaže zgleden napredek. Posebej impresivno pohitritev pa prinaša nabor vtičnikov Vulkan, ki razvijalcem omogoča še boljši dostop do strojnih virov, koristi od tega pa imajo očitno tudi starejše in ne zgolj novejše (za knjižico DirectX 12 pisane) igre.

V bistvu nas je malce zmotil le profil sistema hlajenja, ki želi kartico držati na presenetljivo nizkih temperaturah, to pa v igrah oznanja z nekoliko hitrejšim in zato tudi bolj slišnim vrtenjem ventilatorja. Ob delu na namizju je kartica absolutno tiha (ventilator se ustavi), tako kot njuni sestri.

Naslednja »težava« je v tem, da kartica obvladuje zgolj srednji razred, v katerega po ugodni ceni prinaša zmogljivosti starejšega modela Radeon R9 390. Kdor bi želel (znatno) več, mora torej kupiti dve kartici in izkoristiti tehnologijo CrossFire …

Radeon RX 460, 2 GB

Za: Dobre zmogljivosti, nizka poraba, nizka cena.

Proti: Nič.

  

Radeon RX 470, 4 GB

Za: Zelo dobre zmogljivosti.

Proti: Ni povsem kos vsebinam VR, le malo (beri: premalo) cenejša od RX 480 s 4 GB pomnilnika.

  

Radeon RX 480, 8 GB

Za: Odlične zmogljivosti.

Proti: Nekoliko glasnejša ob obremenitvi.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji