Objavljeno: 26.5.2006 19:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2004

Trije 17-palčni novinci

Na trgu monitorjev LCD v zadnjih nekaj mesecih vlada dokajšnje zatišje. Novosti je malo, pa tudi cene se ne nižajo tako zelo, kot smo bili vajeni v preteklosti. Kljub temu je na trgu kar nekaj novih modelov, ki želijo kupce pogosto pritegniti z zanimivimi tehnološkimi rešitvami.

Benq s svojimi monitorji dosega dokaj zavidljiv tržni delež, z modelom FP767V2 pa želi pritegniti nove kupce predvsem v spodnjem cenovnem razredu trga 17-palčnikov. Gre za dokaj klasično oblikovan monitor, ki je po videzu skoraj enak predhodniku. Opremljen je s parom zvočnikov, ki so sicer zadovoljivi le za pisarniško rabo, a večina uporabnikov ne potrebuje zmogljivejših. Monitor lahko priključimo na vmesnik VGA (morda bodo nekateri pogrešali za LCDje primernejši vmesnik DVI). Stojalo omogoča nastavljanje naklona zaslona, ne pa tudi nastavljanja višine zaslona ali zasuk monitorja za 90° v pokončni položaj, ki pa je, resnici na ljubo, predvsem tržniška zvijača, saj le redkokdo monitor obrača v pokončni položaj, tudi če ima to možnost. Menuji so pregledni, nastavljanje preprosto, večinoma pa zadošča že samodejna nastavitev.

Slika, ki jo prikaže novi 767, je nekoliko neenakomerna. Po robovih ima nekaj temnejših lis, a jih opazimo le pri svetli enakomerni sliki na zaslonu. Kotna vidljivost je dokaj povprečna: slika je pri gledanju pod večjimi koti dokaj nekontrastna in temna. Pohvalili bi vgrajeno elektroniko, ki svoje delo dobro opravlja. Sneženje na drobnih vzorcih je namreč skoraj neopazno. Vse, ki igrajo igre ali gledajo filme, pa bo pritegnil dober odzivni čas (16 ms); v praksi se izkaže, da je monitor brez težav kos hitrim akcijskim delom, tako v filmih kot igrah. Za najzahtevnejše ima Benq na voljo tudi različico z 12-milisekundnim osvetlitvenim časom, vendar gre pri odzivnem času za podatek, ki je težko merljiv, v praksi pa imajo vsake oči svojega malarja, tako da se bo moral vsak sam odločiti, ali bo odštel nekaj tisočakov več za še zmogljivejšo različico.

Neovo je na našem trgu dokaj neuveljavljena blagovna znamka, s svojimi izdelki pa je doslej meril na kupce s plitvejšimi žepi. Z novimi monitorji iz družine X so segli kar nekaj stopničk više, tako po kakovosti kot tudi ceni. Monitor X17 AV ima celotno prednjo stran iz posebej ojačenega stekla, kar so pri Neovu poimenovali tehnologija NeoV. To zaščiti zaslon pred poškodbami, saj je odporno proti udarcem in praskam. Poleg tega poskrbi za zelo ostro in čisto sliko, saj v primerjavi s klasičnimi optičnimi filtri pred zasloni LCD svetlobo manj razprši. Slabost zaslona je le dokaj velik odblesk, ki postane takrat, kadar močan vir svetlobe sveti neposredno na zaslon, zelo moteč. Moti predvsem to, da je zelo odbojen tudi rob okoli zaslona, kjer ni slike, rob pa tako deluje kot zrcalo.

Sicer pa gre pri X17 za drzno oblikovan monitor, ki mu tudi po opremljenosti ne moremo ničesar očitati. Pohvalili bi veliko število vhodov: poleg priključkov VGA in DVI lahko namreč na X17 prek kompozitnega ali S-video priključka priključimo tudi videonaprave.

Slika, ki jo prikaže X17, je zaradi drugačnega optičnega filtra zelo ostra, barve so žive in kontrastne. Pohvalili bi tudi enakomerno osvetljenost zaslona. Kotna vidljivost je zaradi odbleska nekoliko slabša kot pri konkurentih, a ob primernih svetlobnih razmerah v prostoru kljub temu nadpovprečna. Pograjati moramo le ceno novega monitorja, saj je precej nad povprečjem, vendar je to davek, ki ga moramo plačati za uvajanje novih tehnologij.

Sonyjev monitor HS73P se na prvi pogled ne razlikuje od modelov HS73. Monitor je namreč oblikovan povsem enako, podobne oblike pa je tudi nekaj drugih Sonyjevih modelov monitorjev. Posebnost novinca je v tehnologiji Onyx-black oz. Xbrite (Sony pri trženju uporablja oba izraza), ki smo jo že srečali pri nekaterih prenosnikih tega podjetja. Podobno kakor Neovo Sony pred zaslonom LCd ni uporabil klasičnega optičnega filtra, temveč je razvil novega, ki svetlobo iz LCDja ne razprši tako zelo. Rezultat je zelo svetla, ostra in kontrastna slika, slaba stran zaslona pa je nekoliko večji odblesk zaslona. Ta je sicer nekoliko manj moteč kot pri Neovu, predvsem zato, ker rob okoli zaslona ne odbija svetlobe in je tako učinek zrcala nekoliko manj opazen.

Slika, ki jo prikaže novi Sony, je odlična. Osvetlitev celotne površine je enakomerna in zelo močna, kotna vidljivost je kljub odblesku med boljšimi. Glede na sliko, ki jo prikaže, lahko HS73P uvrstimo med najboljše 17-palčne monitorje LCD na trgu. Pograjati pa moramo visoko ceno, ki bo marsikoga odvrnila od nakupa.

Benq FP767V2

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Benq, www.benq.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; Trendnet, www.trendnet.si, (03) 586 30 33.

Cena: 119.900 tolarjev.

Za: Dokaj ugodna cena, kratek odzivni čas.

Proti: Manj enakomerna osvetlitev zaslona, nekoliko slabša kotna vidljivost.

Neovo X17 AV

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Neovo, www.neovo.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 583 99 99.

Cena: 147.990 tolarjev.

Za: Ostra in kontrastna slika, video vhod, odporna prednja plošča pred zaslonom.

Proti: Odblesk zaslona in roba okoli zaslona, visoka cena.

Sony SDM-HS73P

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Sony, www.sonystyle.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 280 66 00.

Cena: 163.691 tolarjev.

Za: Zelo ostra, kontrastna in enakomerno osvetljena slika.

Proti: Odblesk zaslona, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji