Trendi

Uvajamo novo rubriko, v kateri bomo vsak mesec prikazali cenovne trende za različne strojne izdelke, o katerih v Monitorju tudi sicer pišemo. Rubriko pripravljamo v sodelovanju s cenovnim primerjalnikom ceneje.si, kjer so začeli spremljati cene izdelkov, ki "kotirajo" na njihovi spletni strani, natanko pred letom dni.

Da bi se izognili prevelikim sezonskim nihanjem in menjavam izdelkov oz. družin, so se odločili popisovati 20 % najnižjih prodajnih cen določenega izdelka, te vrednosti pa lahko vidite tudi v spodnjih grafikonih. Za posladek so na koncu grafikona zapisane tudi trenutno najnižje cene iz merjene kategorije. Te so velikokrat kar precej nižje od povprečja.

Prenosniki:

Največje znižanje cen so v letu dni doživeli prenosniki z zasloni do 12 palcev. Povprečna cena se jim je znižala približno za polovico, vzrok pa je bržkone skokovito povečevanje deleža t. i. netbookov. Čim više gremo po diagonali zaslona, tem manjša je sprememba. V skupini do 15 palcev' nekaj več kot 100 evrov, med 15 in 17 palci 80 evrov, tisti nad 17 palcev pa so se v povprečju celo podražili. Tu gre najverjetneje za splet okoliščin (več BD optičnih enot v velikozaslonskih prenosnikih?), saj se cene sčasoma nižajo, še zlasti v času krize, ko trg težko požira zaloge. Pri grafikonu najcenejših izdelkov v skupini je velika razlika (pocenitev za 150 evrov) opazna le pri prenosnikih do 15 palcev in nad 17 palci, kjer je najcenejši računalnik dražji za 100 evrov.

Monitorji:

V razredu do 19 palcev so se cene spodnjim 20 % najcenejših monitorjev v letu dni znižale za približno tretjino, v razredu med 20 in 22 palci za četrtino in v razredu nad 22 palci kar za dve tretjini. Podobno je s povsem najcenejšimi izdelki v teh skupinah; 19-palčni monitor si lahko zdaj omislimo že za 74 evrov ali slabo tretjino manj kot pred letom dni. Razumljivo. Taki monitorji zdaj veljajo za "majhne" in čeprav se jih je lani še vedno prodalo največ, njihov tržni delež zlagoma upada. Za četrtino cenejši je po letu dni najcenejši monitor v skupini med večjimi od 22 palcev, manj popusta pa se po letu dni pozna v verjetno kmalu najbolj prodajani skupini med 20 in 22 palci. Zanimivo bi bilo vedeti, kolikšen delež med najcenejšimi izdelki zavzemajo običajni monitorji v primerjavi s širokozaslonskimi...

Tiskalniki:

Med najbolj cenovno stabilnimi kategorijami so bili v zadnjem letu zagotovo tiskalniki. Najverjetneje je razlog v tem, da napredek pri tiskanju ne hiti (več) tako zelo in ne dosega najnižjih cenovnih skupin. Razloge za spremembe cen, ki so po letu dni ponekod povsem nasprotne kot pri večini drugih izdelkov - torej višje - gre tako morda iskati drugje. Najbrž v krepitvi dolarja v primerjavi z evrom, saj so se brizgalni tiskalniki in večnamenske naprave za malenkost podražili, cena laserskih pa je zanemarljivo nižja. Podobno je pri povsem najcenejših izdelkih iz skupin. Če smo pred enim letom prav najcenejši brizgalnik kupili za 39 evrov, stane danes 35 evrov. Še manjša je razlika pri laserskih tiskalnikih, pri večnamenskih napravah pa je cena ostala povsem enaka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji