Objavljeno: 25.8.2009 | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: IDC, ceneje.si, cene

Trendi

V rubriki Trendi vsak mesec prikazujemo cenovne trende različnih strojnih izdelkov, o katerih v Monitorju tudi sicer pišemo. Rubriko pripravljamo v sodelovanju cenovnim primerjalnikom ceneje.si, kjer so z beleženjem cen izdelkov, ki "kotirajo" na njihovi spletni strani, začeli pred letom dni.

V izogib prevelikim sezonskim nihanjem in menjavam izdelkov oz. družin so se odločili za beleženje 20% najnižjih prodajnih cen določenega izdelka, te vrednosti pa lahko vidite tudi v spodnjih grafikonih. Za posladek so na koncu grafikona zapisane tudi trenutno najnižje cene iz merjene kategorije. Te so velikokrat kar precej nižje od povprečja.

LCD TV/PLAZEMSKI TV

Bolj razveseljivo je stanje pri televizorjih. LCDji z diagonalo do 39 palcev so se v letu dni v povprečju pocenili za 19 %, za kar četrtino pa tisti z diagonalo med 40 in 50 palci. Tehnologija se vztrajno ceni, prihajajo zasloni OLED, svoje je dodal tudi strah pred krizo in kopičenjem zalog, očitno pa nas želijo izdelovalci in prodajalci tudi navdušiti za nakup kar največje diagonale. Najcenejšega v obeh skupinah je moč kupiti za okroglih 20 % ceneje kot lani ob istem času. Še bolj so se pocenili plazemski zasloni. V letu dni v povprečju za četrtino, najcenejši plazemski tv pa lahko danes kupimo za krepkih 35 % ceneje kot pred letom dni.

Predvajalniki DVD /snemalniki

Predvajalniki DVD, ki kljub napovedim kar nočejo v pokoj, so letos maja v povprečju stali natanko toliko kot pred letom dni. Cena se je vmes sicer znižala za dobro desetino, a se je po novem letu začela spet vzpenjati. Najbrž gre to pripisati popustom in akcijam v potrošniško najbolj aktivnem obdobju. Tak upad cen in nato januarski skok je namreč opaziti pri večini izdelkov. Podobno je tudi pri snemalnikih, a so se v letu dni v povprečju pocenili za tri evre. Pri najcenejšem predvajalniku je cena po novem letu prav tako poskočila, in to za krepkih 20 %, nato pa upadla šele maja. Najcenejši snemalnik DVD se je po letu dni pocenil, in sicer za simboličnih 5 %.

DIGITALNI FOTOAPARATI

Kompaktni fotoaparati so se v zadnjem letu v povprečju pocenili za četrtino. Zrcalno refleksni nekoliko manj, za 15 %. Čeprav naše povprečje tega ne kaže, pa so se v tujini modeli DSLR v začetku leta celo nekoliko podražili, zaradi padca evra proti japonskemu jenu, s katerim posluje velika večina izdelovalcev, in po nekaterih podatkih tudi zaradi upada v proizvodnji leč. Najcenejši kompaktni fotoaparat je bil maja letos 12 % cenejši kot pred letom dni, najcenejši DSLR pa ste si lahko omislili za 17 % ceneje.

DIGITALNE KAMERE

Vztrajno se cenijo tudi kamere, ki so lani zaradi pocenitve izdelkov z zmogljivostjo HD požele rekordno letino (povečanje prodaje na območju EMEA je bilo trikratno). Tiste, ki snemajo na DVD, so danes v povprečju cenejše za 18 %, pri tistih, ki zapisujejo na disk, so se cene znižale za 25 %. Najcenejšo kamero DVD je moč kupiti za okroglo četrtino ceneje kot lani, tako, ki snema na disk, pa za 10 % manj. Poseben primer so že dolgo odhajajoče kamere MiniDV, ki so se v povprečju pocenile le za 9 %, najcenejši model pa se je v letu dni celo podražil, in sicer za 3 %. Oboje gre pripisati pičlemu dotoku novih MiniDV modelov na trg.

Rubriko pripravljamo v sodelovanju s ceneje.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji