Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2011

Transformirana Nokia

Nobena skrivnost ni, da finski izdelovalec telefonov počasi izgublja tla pod nogami. Napovedani prehod na Windows Mobile se zdi možna rešitev, a je do tja še daleč. Zaenkrat še vedno gledamo dodelave sistema Symbian^3, tokrat smo dobili v roke telefon, ki smo ga prvič videli v tretjem delu Transformerjev.

Model X7 je naslednik dobro leto starega modela X6 in je torej osredotočen predvsem na večpredstavne vsebine in zabavo. Oblikovno je telefon precej poseben, saj ga na sprednji strani zaznamujejo odsekane linije, ki dajejo nekoliko robotski videz, zadnja stran pa je, prav nasprotno, precej neravna. Na sprednji strani je pod štiripalčnim, za dotik občutljivim zaslonom le en gumb. Na levi strani najdemo izvlečni ročki za kartico SIM in pomnilniško kartico, z zanimivim mehanizmom za izvlek. Desna stran ponuja tipki za upravljanje glasnosti in gumb za uporabo fotoaparata, ki je zaradi že omenjene ukrivljenosti zadnje stranice nekoliko nepraktičen v ležečem načinu. Vmesnika za USB in slušalke sta zgoraj, fotoaparat s tipalom ločljivosti 8 milijonov pik in bliskavico LED pa zadaj.

Telefon daje ob stiku vtis kakovosti, saj je izdelan iz trpežne plastike in brušenega aluminija. Ohišje ni enostavno razstavljivo, zato je baterija za uporabnika nezamenljiva. Zaslon je resda fizično velik, a ima ločljivost le 640 x 360 pik. To bi pri današnjih dražjih telefonih mnogi označili za povprečno.

Symbian^3 ni bil preveč dobro sprejet v svetu mobilne telefonije, saj ni prinašal praktično nobenih novosti, vsekakor pa se ni mogel kosati s sistemi, kot sta Android in iOs. Zato je tokrat doživel preobrazbo in zdaj sliši na ime Symbian Anna (resnici na ljubo je bil prvi mobilnik s tem operacijskim sistemom Nokia E6, a smo v X7 našli še nekaj novih sprememb). Cilj inženirjev je bila predvsem pohitritev delovanja in prenova grafičnega vmesnika. Morda jim je slednje uspelo nekoliko bolje.

Novi sistem prinaša tri domače zaslone, na katere lahko dodajamo zaznamke, aplikacije in povezave. Menujske ikone so postale precej bolj pregledne, uporabniki, vajeni finskih telefonov, pa kljub vsemu ne bodo imeli večjih težav s privajanjem. Sam proces dodajanja in odstranjevanja elementov na domači zaslon je nekoliko enostavnejši kot v preteklosti, a nemara še vedno zahteva preveč korakov.

Mehanska tipka pod zaslonom prikaže menu, oziroma nas iz aplikacij vrača na domači zaslon. Prehajanje med menuji še vedno ni povsem tekoče, prav tako so ohranili dvonivojski pristop do aplikacij. Osnovni menu je še vedno omejen na 12 standardnih ikon, tista povsem spodaj desno pa nas nato pelje nivo niže, kjer se bodo znašle vse dodatne aplikacije.

Pomembna, morda predolgo pričakovana pridobitev je vsekakor polna zaslonska tipkovnica v ležečem načinu. Ta omogoča precej hitrejši vnos besedil kot pri prejšnjih modelih. Razporeditev tipk je resda nekoliko drugačna, kot smo vajeni, tako na primer številke niso v eni sami vrsti, temveč v treh. Nemara manj opazna, a kljub temu dobrodošla novost pa je prenovljen brskalnik, ki se obnese precej bolje pri prikazu bolj zapletenih spletnih strani.

Kot že omenjeno, je bil eden od ciljev tudi pohitritev delovanja, saj je bilo prav počasno delovanje kamen spotike kritikov Nokie zadnje čase. Na splošno jim je to sicer uspelo, a je kljub temu moč opaziti občasna zatikanja, predvsem ob uporabi zahtevnejših aplikacij, pri čemer 680 MHz procesor in le 256 MB pomnilnika očitno ne zmoreta bremena v realnem času. Procesor je tako tudi tisti, ki omejuje zajem video posnetkov. Te zmore zajemati v ločljivosti 720p pri hitrosti 25 sličic na sekundo. Zajem statičnih in dinamičnih posnetkov je že nekaj časa adut Nokiinih zmogljivejših naprav, in tokrat ni nič drugače. Kakovost slik je več kot zadovoljiva, podobno kot naprave serije N, pa ponuja tudi osnovne zmogljivosti urejanja tako slik kot posnetkov. Seveda ostaja zvesta tudi svojim predhodnikom, zato se lahko pohvali z dobro reprodukcijo zvoka, dva zvočnika sta pod prednjima stranskima režama (drugi dve imata le oblikovni značaj).

Gledano v celoti, naprava kljub prenovljenemu operacijskemu sistemu še vedno močno zaostaja za konkurenco. Predvsem ob pogledu na strojno opremo, ki se zdi zastarela in prešibka. Veliki preskok Nokie torej še vedno čakamo, upamo, da ne bo prišel prepozno.

Nokia X7-00

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian Anna OS.

Pomnilnik: 1 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 8 GB.

Ločljivost zaslona: 640 x 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 489 EUR; Mobitel: od 19 EUR naprej.

Za: Kakovostna izdelava.

Proti: Še vedno nekaj težav pri delovanju, nizka ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji