Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Tecra R10-10S

Poslovni prenosniki Tecra, ki jih izdeluje Toshiba, se že na papirju ponašajo z odličnim razmerjem med prenosljivostjo in vgrajeno strojno opremo. Tak je tudi model R10-10S, ki ima tudi temu sorazmerno visoko ceno.

Toshiba Tecra R10-10S

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 118.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 125.

Trajanje delovanja: 3 ura 49 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 2.

Mere: 33,7 × 25,2 × 3,1 cm, 1,97 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo SP9300, 2,3 GHz, 2048 MB RAM, 250 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, HSDPA.

Zaslon: 14,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1490 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Razmerje med velikostjo, težo in zmogljivostjo.

Proti: Tipke.

Poglejmo, kaj je notri: Intel je k celotni zmogljivosti prispeval dvojedrni mlinček SP9300, ki "klopota" pri 2,3 GHz. Tovarniško so vgradili običajnih 2048 MB RAMa, a ga lahko pomnožimo kar do 8 GB, če nas mikajo 64-bitni operacijski sistemi. Spodbudnemu procesorju so dodali sicer integrirano grafiko istega izdelovalca, ki pa lahko koristi 1340 MB sistemskega pomnilnika in se tako odreže najbolje med lahkimi prenosniki. Toshiba zatrjuje, da bo akumulator ohranjal prenosnik pri življenju kar 5 ur in pol. Nam tega nikakor ni uspelo potrditi, saj je naprava mrknila po slabih 4 urah. To je toliko bolj zanimivo, ker smo eni in drugi merili z enakim programom (Mobile Mark 2007). Domnevamo lahko, da so Japonci izbrali kakšen scenarij z manj poslovnim oz. manj "požrešnim" naborom aplikacij.

Če upoštevamo velikost prenosnika, lahko trdimo, da je kar primerno opremljen z vmesniki. Dvema USB so dodali še kombinirani vmesnik eSATA in USB, ki ga lahko med drugim uporabimo za polnjenje zunanjih naprav tudi, ko je prenosnik ugasnjen (o tem smo pisali v prejšnji številki Monitorja). Kot se spodobi, sta za namene brezžične komunikacije na voljo WLAN (802.11 a/b/g/n) in bluetooth, našli pa smo tudi režo za kartice SIM (3G s podporo HSDPA). Express Card in bralnik pomnilniških kartic lepo zaokrožujeta primeren nabor vmesnikov.

Ne da bi se razpisali o dobri uporabniški izkušnji (razen nekoliko majavih tipk) in priloženem programju, velja komentirati še nizko oceno velikosti in teže: če bi ga uvrstili v razred dražjih prenosnikov, bi dosegel eno najboljših ocen. Trenutno je edina naprava na našem testu, ki se ponaša s 14,1-palčno diagonalo zaslona in je hkrati lažja od 2 kg.

V Monitorju smo preizkusili že več prenosnikov iz omenjene družine Tecra. Če jih primerjamo med seboj, je hitro jasno, kaj jih povezuje - dolga življenjska doba akumulatorja, varnost podatkov, kakovost izdelave in še kaj. Torej: poslovneži, javite se!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji