Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Februar 2014 | Teme: nenehni testi

Toshiba Satellite U50T-A-10M

Pojem ultrabook je v računalniškem svetu že dobro znan. Da gre za tanjše, lažje prenosnike z nekaj kompromisi pri opremljenosti in s praviloma nekoliko boljšimi ohišji, se danes ne poudarja več. Toshiba pa pri preizkušenem Satellitu U50T dodaja še zaslon, občutljiv za dotik.

Pokrov prenosnika je iz brušenega aluminija, prav tako predel pod tipkovnico okoli sledilne ploščice. Spodnji del prenosnika je iz črne plastike, a deluje kompaktno, prav tako plastičen je predel pod zaslonom, a je srebrne barve, kot pokrov. Hujšega vdajanja ohišja ni čutiti, razen ob robovih,  tudi zaradi uporabljenega aluminija, čeprav ni celotno ohišje kovinsko.

Za obdelavo vnosov skrbi Intelov procesor Core i5 4200U, Haswellov dvojedrnik, ki se ponaša predvsem z zelo nizko porabo energije in svojo hitrost prilagaja med 1,6 GHz in 2,3 GHz v dvojedrnem delovanju. Vgrajena sta 4 GB pomnilnik in 32 GB pomnilnik SSD za še hitrejšo uporabniško izkušnjo. Na ta vgrajeni SSD ne moramo naložiti sistema, ga pa lahko na drugi vgrajeni klasični disk, velik 750 GB. Nad hitrostjo vgrajenih komponent ne moremo potarnati, prav tako se je dobro odrezal na preizkusu baterije in se ugasnil šele po sedmih urah. Morda bi si želeli nekoliko boljših zvočnikov, vgrajeni so na spodnji strani, saj jim manjka nekoliko nizkih tonov in postrežejo z dokaj cenenim zvokom.

Kot smo že omenili, je zaslon občutljiv za dotik. Omogoča 10-točkovno hkratno upravljanje, kar deluje odlično, brez zamika in tekoče. Sliko sicer prikazuje v ločljivosti 1366 × 768 pik, a nas kakovost slike nikakor ni prepričala. Ne deluje najostreje, pa tudi svetilnost ni med boljšimi, kar smo jih videli. Deluje pravzaprav precej temno. V svetlem prostoru je svetleče zaključen zaslon s slabo svetilnostjo precej neugoden za uporabo. Res prikazuje precej všečno žive barve, če imamo nekaj sreče z zunanjo svetlobo in ni preveč odboja.

Nad tipkovnico nimamo pripomb. Tipke so odzivne, z dovolj globine za normalno rabo, na voljo imamo tudi ločen številski del. Pri Toshibi so tipke tudi osvetlili, a to seveda lahko tudi izključimo in morda pridobimo kakšno dodatno minuto delovanja brez potrebe po električnem omrežju. Sledilna ploščica je dovolj velika in prav tako omogoča večprstno upravljanje, ki deluje enkratno. Tipk ni, ob pritisku na samo ploščico pa glede na položaj pritiska prikličemo želene ukaze.

Po videnem sodeč bi si prej želeli nekoliko boljšega zaslona kot ponujene funkcionalnosti za dotik občutljivega zaslona. Uporabnost te je po našem mnenju v klasičnem prenosniku brez ločljivega ali vrtljivega zaslona nekoliko vprašljiva. Samodejno seveda drsamo po sledilni ploščici in razen začetne vneme po odprtju novega modela zaslon ostaja bolj ali manj nedotaknjen.

Toshiba Satellite U50T-A-10M

Hitrost (SYSmark Productivity): 238.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 178.

Trajanje delovanja: 6 ur 55 minut.

Mere: 37,7 × 24,9 × 2,1 cm, 2,4 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 4200U, 1,6 GHz, 4 GB RAM, 750 GB disk + 32GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Microsoft Windows 8.1.

Cena: 810 EUR.

Prodaja: www.asbis.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Avtonomija baterije, ohišje, tipkovnica.

✗    Zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji