Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite L500-12N

Satellite L500-12N je novinec v seriji Satellite, ki je namenjena domačim uporabnikom in malim domačim pisarnam. S svojim odsevnim zaslonom TruBrite je uporaben tudi za večpredstavne vsebine, žal pa zna tak zaslon odbiti marsikaterega bolj vsestranskega uporabnika, ki bi zaradi sicer privlačne oblike in tudi cene rad imel tak prenosnik v lasti.

Pri Toshibi so za osnovno opremljenost računalnika kar dobro poskrbeli, saj je vanj vgrajen Intel Dual Core T4200, ki teče pri hitrosti 2 GHz. Vgrajenih 4 GB pomnilnika pa tudi že postaja standard v tovrstnih računalnikih. Za shranjevanje podatkov bo poskrbel solidno velik trdi disk s kapaciteto 320 GB. Grafična kartica je sicer integrirana v samo osnovno ploščo, vendar zmore kar precej in to se je pokazalo tudi na naših Sysmark2007 3D testih, ki štrlijo iz sicer povprečnih rezultatov na testu. Opremljenost s priključki je solidna, saj poleg dveh USB vtičev dobimo tudi enega kombiniranega, ki omogoča priključitev zunanjih diskov prek eSATA ali USB, brezžični vmesnik podpira standarda b in g, poskrbljeno pa je tudi za danes že obvezni čitalnik pomnilniških kartic ter HDMI vmesnik.

Tipkovnica se prstom zelo mehko odziva, a je hkrati dobro vpeta v ohišje in se ne upogiba. Odlikuje jo tudi ločen številčni del, kar bodo cenili vsi tisti, ki veliko delajo s številkami. Nekaj graje gre le sledilni ploščici, ki je pravzaprav kar del samega ohišja in se uporabnik zave, da ima prste na občutljivem predelu le po malce bolj hrapavi površini. Med delom prsti radi zdrsnejo z delovnega področja ploščice.

Glede na opremljenost računalnika, predvsem imamo v mislih procesor in pomnilnik, smo pričakovali boljše rezultate testov, a se L500-12N po testih uvršča na sredino naše lestvice. To pa seveda ne pomeni, da ga ne bi veljalo kupiti. S svojim dobrim zaslonom in tudi kakovostnimi zvočniki je primeren za večpredstavne namene, čeprav bi mu prišla prav tudi močnejša grafična kartica. Solidno prostoren disk omogoča tudi hranjenje precejšnjih količin večpredstavnih vsebin. Za povsem sprejemljivo ceno 690 evrov torej dobimo vsestranski izdelek, ki najbrž ne bo razočaral.

Toshiba Satellite L500-12N

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 73.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 93.

Trajanje delovanja: 2 uri 21 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 38,3 × 25,9 × 3,55 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Dual Core T4200, 2.0 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 690 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Dobra tipkovnica, kakovost ohišja.

Proti: Sledilna ploščica,

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji