Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite L30-101

Toshibin najcenejši prenosnik meri na nezahtevne uporabnike, ki jim je bolj kot tehnična zmogljivost in opremljenost pomembna cena. Računalnik tako uporablja razmeroma star Intelov procesor Celeron M s taktom 1,46 GHz in vključuje le 512 MB pomnilnika. Pravzaprav se ne sliši tako zelo slabo, vendar dobimo v prenosniku nameščeno Windows Visto Home Basic Edition, to pa strojne zahteve opazno zviša. Četudi gre za najosnovnejšo različico novega operacijskega sistema (mimogrede, prvo, kar opazimo, je to, da v tej različici "manjka" grafični vmesnik Aero). Tako je računalnik pri delu na akumulator (v katerem varčuje z energijo) blizu meje neuporabnosti (razen deskanja), saj je procesorski takt še dodatno znižan. Pozneje smo zaradi potreb meritev naložili operacijski sistem Windows XP Professional Edition, s katerim se je računalnik bistveno bolje obnašal.

No, hitrostnih rekordov kljub temu ne bo podiral, res pa je, da temu niti ni namenjen. Pri poslovnem indeksu Winstone je dosegel skromno oceno 17,1 točke, malce bolje se je obnesel pri večpredstavnem indeksu, kjer je dobil 25,2 točke. Z grafično kartico Ati Radeon Xpress 200M (256 MB pomnilnika) lahko igramo le starejše igre, pri testu 3D Mark 2001SE je dobil 4277 točk. Tudi trajanje akumulatorja je krajše, kot bi si želeli, ura in šestinštirideset minut ga postavi proti repu naše lestvice.

Oprema z vmesniki je zadovoljiva; dobimo dva vhoda USB (en zadaj in en na levi strani), na levi so modem, ena reža PCMCIA in izhod VGA, na desni strani je optična enota (DVD?RW), zadaj pa vhod za napajanje in omrežna kartica. Na sprednji strani imamo gumb za vklop in izklop vmesnika WLAN (802.11g), poleg njega pa še vhoda za mikrofon in slušalke. No, za večino uporabnikov zna biti vse našteto več kot dovolj, mi smo pogrešali le kak USB več.

Je pa kakovost prenosnika kljub nizki ceni na spoštljivi ravni. Tipkovnica je slovenska in zelo dobra. Tipke so večinoma prave velikosti, le levi Ctrl je malce manjši, a se tega hitro navadimo. Tudi zaslon je še kar dober, tako glede kotne vidljivosti kot svetlosti in kontrasta. Za konec lahko rečemo, da je Satellite L30 razmeroma dober prenosnik za malo denarja, ki pa kljub temu ni kos sistemu Vista in se bolje znajde, če nanj naložimo kak manj požrešni operacijski sistem. Ali pa mu vsaj dodamo še 512 MB pomnilnika ...

Toshiba Satellite L30-101

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,2.

Trajanje delovanja: 1 ura, 46 min.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36 x 26,7 x 3,6 cm., 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,46 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1200 x 800 pik.

Cena: 690 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Cena.

Proti: Trajanje akumulatorja, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji