Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite A350D

Toshibin prenosnik Satellite A350D je eden izmed tistih redkih prenosnikov, ki nimajo Intelovega procesorja, temveč AMDjevega. Konkretno dvojedrnega Turiona, ki bije pri taktu 2,1 GHz. Pomaga mu razmeroma velik pomnilnik, ki ga je 4 GB. Za grafiko skrbi Atijeva kartica Mobile Radeon, ki ima 512 MB lastnega pomnilnika.

Kljub tej opremi pa se je prenosnik razmeroma slabo odrezal na zmogljivostnih preizkusih, tako pri poslovnem in večpredstavnem indeksu kot pri programu 3DMark, s katerim merimo grafično zmogljivost. Škoda, da je pri vsem tem še trajanje akumulatorja sorazmerno kratko - pri našem preizkusu je zdržal le uro in 46 minut.

Veliko krivdo za to kratko trajanje akumulatorja ima vsekakor razmeroma velik zaslon, katerega diagonala meri 16 palcev. Ločljivost je malce nestandardnih 1366 × 768 pik, sama kakovost zaslona pa je zelo dobra. Tudi sicer je prenosnik izdelan zelo kakovostno. Ohišje je trdno in kompaktno, tipkovnica pa med boljšimi. Tudi zvok je soliden, kar naj bi tako ali tako zagotavljala že sama oznaka Harman Kardon.

V Toshibi so dobro poskrbeli za opremljenost s priključki. Seveda imamo štiri vmesnike USB, od tega je eden hkrati tudi vmesnik eSata. Vsi vmesniki USB držijo napetost tudi takrat, ko prenosnik zaspi. To pomeni da lahko prek njega še vedno polnimo tudi druge naprave (npr. telefon). Za grafiko najdemo izhode VGA, S-video in vse bolj pomemben HDMI. Poleg omrežnega priključka ima satelit še navaden modem, za brezžično komunikacijo pa skrbita WLAN in bluetooth. Podatke lahko shranjujemo prek optične enote (DVD?RW), prek vgrajenega bralnika pomnilniških kartic, je pa res, da bo ob navadni rabi kar trajalo, preden bomo zapolnili razmeroma velik disk, ki zmore 320 GB.

Satellite A350D je torej predvsem večpredstavni prenosnik. Njegov nadpovprečno velik zaslon je idealen za ogled filmov, teh bomo na velik disk spravili kar nekaj, zvok je dober, zahtevnejši uporabniki pa bodo pogrešali predvsem pogon blu-ray. Nas je zmotilo tudi kratko trajanje akumulatorja. Cena prenosnika je povprečna, za 760 evrov dobimo predvsem kakovosten prenosnik z dobrim zaslonom, ki pa ni ravno vrhunec zmogljivosti.

Toshiba Satellite A350D-14

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 61.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 71.

Trajanje delovanja: 1 ura 46 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 38,3 × 26,7 × 3,85 cm., 2,9 kg.

Značilnosti: AMD Thurion X2 ZM-80, 2,1 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 16-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Vista Home Premium.

Cena: 760 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Kakovost ohišja, tipkovnica.

Proti: Trajanje akumulatorja, zmogljivost, ni pogona blu-ray.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji