Objavljeno: 29.5.2007 02:04 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite A100-003

Pri novi različici Toshibinega satelita, A100-003, gre za zelo zmogljiv prenosnik po dokaj sprejemljivi ceni. Slednje tudi zato, ker imamo zdaj dva zastopnika Toshibinih računalnikov in to je nekoliko znižalo končne cene ...

Testirani model je najmočnejši v seriji Satellite, ki je sicer namenjena domačim uporabnikom. Njegovo srce predstavlja razmeroma močan Intelov procesor Core 2 Duo, ki tiktaka pri dobrih dveh gigahertzih. Podpirata ga 2 GB pomnilnika, kar pride prav za poganjanje naloženega operacijskega sistema Windows Vista Home Professional Edition. Prostora bi moralo biti dovolj, saj ima disk sto šestdeset gigabajtov. Tudi grafična kartica je spodobna, gre za Nvidin Geforce 7600 s pomnilnikom velikosti 256 MB, ki se je na programu 3D Mark 2001 SE s privzetimi nastavitvami izkazala z vrednostjo 19675 točk; to je vsekakor nadpovprečno za prenosni računalnik. Tudi pri testih indeksa Winstone 2004 se je dobro izkazal (mimogrede, za vse te preizkuse smo bili primorani namestiti Okna XP), sploh pri večpredstavnem indeksu, kjer je dosegel odličen rezultat 38 točk. A vsa ta moč se pozna pri akumulatorju, ki je zdržal dve uri in osemindvajset minut. To sicer ni ravno slab rezultat, ni pa tudi med boljšimi.

Prenosnik deluje elegantno in kakovostno, zunanjost je črna, notranjost pa, razen tipkovnice, srebrna. Tipkovnica je dobra, tipke so pravilnih velikosti, podobno velja za sledno ploščo in dve tipki nad njo. V Toshibi sicer trdijo, da je tipkovnica odporna proti tekočinam, da torej imamo ob politju nekaj minut časa, da shranimo odprte datoteke in ugasnemo računalnik. Pri tem početju kljub temu velja nekaj previdnosti, o čemer se lahko prepričate v članku "Če se zgodi nepredvideno". Na vsaki strani je nad tipkovnico po en zvočnik. Oba sta sicer kakovostna, a zaradi postavitve je zvok ob zaprtem pokrovu toliko tišji. Levo od tipkovnice imamo gumb za vklop in izklop, pod njim pa nekaj gumbov za nadzor predvajalnika večpredstavnih vsebin, torej predvajaj, ustavi, naslednja/prejšnja.

Zaslon je kakovosten in svetel, pohvali se s Toshibino tehnologijo TruBrite. Na sprednjem robu imamo manjši gumb za uravnavanje glasnosti, poleg njega pa bralnik pomnilniških kartic (podprte so SD, Memory Stick, Memory Stick Pro, MMC, in xD), dalje pa še vhoda za mikrofon in slušalke. Na desni je gumb za vklop in izklop brezžičnega vmesnika (802,11 A/B/G), optična enota (DVD?RW), dva priklopa USB (2.0) in modem. Na levi najdemo izhod VGA, izhod S-Video (med njima je reža za hlajenje), FireWire in dve reži PC Card. Na zadnji strani pa so poleg vhoda za napajanje še omrežna kartica in dva vhoda USB.

Satellite A100 je odličen prenosnik, sploh kar se tiče strojne sestave. Zraven dobimo tudi novo Visto in čeprav je "le" Home Professional Edition, nismo ničesar bistvenega pogrešali. Cena prenosnika ni pretirana, žal pa velja garancija le eno leto.

Toshiba Satellite A100-003

Poslovni indeks Winstone 2004: 26,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 38,0.

Trajanje delovanja: 2 uri, 28 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 8.

Mere: 36 x 26,7 x 3,6 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7400, 2,16 GHz, 2 GBRAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1200 x 800 pik.

Cena: 1692 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Zmogljivost.

Proti: Kratka garancija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji