Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Portege R600-10U

V Toshibi so se odločili posodobiti zelo znan prenosni računalnik Portege R500, ki je bil znan predvsem zaradi izredno majhnih mer in zanemarljive teže. Do danes je sicer v Applu dobil hudo konkurenco, vendar Toshiba skriva svoje adute.

Toshiba Portege R600-10U

Productivity: 73,0.

VideoCreation: 69,0.

Trajanje delovanja: 4 ure 47 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 9.

Mere: 28,3 x 21,58 x 1,95 cm, 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo SU9300, 1,2 GHz, 2048 MB ram, 160 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, HSDPA.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1840 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Teža, zmogljivost, trajanje delovanja, optična enota.

Proti: Neenakomerno osvetljen zaslon.

Tako se prenovljena različica imenuje Portege R600-10U. Od predhodnika so seveda ohranili glavne atribute, izredno majhno težo - le 1,1 kilograma, in še manjšo višino, ki je tokrat celo malenkost manjša od dveh centimetrov. Majhne mere na srečo ne pomenijo slabe zmogljivosti. Ravno nasprotno, saj jim je uspelo vanj stlačiti Intelov procesor Core 2 Duo SU9300, ki deluje pri frekvenci 1,2 GHz, s procesorskim naborom Centrino 2. Družbo mu dela še 2 GB pomnilnika in razmeroma velik disk z zmogljivostjo 160 GB. V dražji različici Portege R600 pa bomo namesto klasičnega diska našli flash disk. Seveda ne gre pozabiti na to, da jim je v tako tanko ohišje uspelo vgraditi še optično enoto, ki ponuja tudi zapisovanje na nosilce DVD-RAM.

Tipkovnica se razprostira čez celotno širino računalnika. Tako je velikost primerljiva s klasičnim prenosnim računalnikom, saj so tipke precej velike in nikjer nenavadno stisnjene. Zanimivo je, da se tipkovnica kljub tankosti računalnika manj upogiba pod pritiskom kot pri marsikaterem navadnem prenosnem računalniku. Sledilna ploščica je nekoliko pomanjšana, a povsem funkcionalna, med gumboma pa je nameščen bralnik prstnih odtisov, ki je lahko tudi mišje kolesce.

Malenkost manj smo bili navdušeni nad zaslonom LCD, ki se od predhodnika ni izboljšal. Tudi tokrat mu gre očitati opazno neenakomerno osvetlitev. Za osvetlitev uporablja tehnologijo LED, zaslon pa je zaradi odbojne plasti v ozadju uporaben tudi pri močni zunanji svetlobi. V takem primeru lahko celo izklopimo osvetlitev LED. Mere terjajo davek pri trdnosti izdelave, saj se zaslon ob odpiranju in zapiranju vidno upogiba (še posebej, če ga ne držimo ravno na sredini).

Kot se za poslovni prenosni računalnik spodobi, ima Portege R600 poleg brezžične povezave bluetooth in WLAN vgrajen še modem HSDPA (s hitrostjo do 7,2 Mbps). Na voljo sta dve vtičnici USB, tretja pa je kombinirana z vtičnico eSata. Seveda ne gre pozabiti še na omrežni, modemski in VGA priključek. Na voljo je ena reža za kartice ExpressCard in bralnik pomnilniških kartic. Za nameček pa je na vrh zaslona nameščena še spletna kamera. Mikrofon in zvočnik sta vgrajena, le da je slednji bolj za vzorec, saj kakovost ni kaj prida. Seveda pa še vedno lahko priključimo zunanje zvočnike ali mikrofon.

Pri bateriji tudi tokrat niso varčevali. 5800mAh akumulator omogoča delovanje tudi do štiri ure in sedeminštirideset minut, kot smo izmerili na preizkusu. Seveda je mogoče ta čas ob ustreznih varčevalnih ukrepih še precej podaljšati, denimo z znižanjem frekvence, izklopom omrežnih povezav, izklopom optične enote itd. Za vse to dobro poskrbi že nameščena programska oprema, ki zna zelo dobro varčevati z energijo.

Toshiba Portege R600 ima ob nakupu že naložen operacijski sistem Windows Vista Business, zraven pa dobimo DVD z nadomestnim sistemom Windows XP. Poleg nekaj uporabnih poskusnih programov, kot sta Microsoft Office in McAfee Internet Security Suit, je nameščen še Toshibin sistem za prijavljanje v sistem s prepoznavanjem obraza. Zadeva pogojno deluje, z branjem prstnih odtisov pa bomo isto dosegli desetkrat hitreje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji