Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba NB20

Privlačno majhen, lahek, ličen, razmeroma poceni. Uporaben? Seveda. Ne za karkoli, ampak kar. Uganili ste. Govorimo še o enem izmed mini prenosnikov oz. "netbookov", natančneje o Toshibi NB200.

Simpatično ohišje, ki si ga lahko omislimo v petih barvnih različicah, je kakovostno izdelano in zaradi lahkosti prenosnika se udobno počutimo, kjerkoli ga že držimo med prenašanjem. Nekoliko večja baterija štrli iz ohišja, a je smiselno oblikovana in ne kazi videza. Pohvalno majhen je tudi omrežni napajalnik.

Med vmesniki ni presenečenj, razveselil nas je le tretji priključek USB, ki omogoča napajanje tudi tedaj, ko prenosnik ne deluje. Uporabno torej za polnjenje mobilnih naprav. Sicer pa so nam na voljo bralnik pomnilniških kartic, vmesnik VGA, vtiča zvočne kartice in omrežni vmesnik. Nad zaslonom je še povprečna spletna kamera. Optično enoto smo, razumljivo, zaman iskali, očem nevidna, a prisotna pa je brezžična omrežna kartica.

Slovenska tipkovnica je pomanjšana, šumniki pa so razen č-ja anoreksični. Nič kaj bolje se ne godi funkcijskim tipkam, tako da bodo tipkovničnih bližnjic vajeni uporabniki potrebovali nekaj dodatne vaje. Pohvaliti pa velja občutek med samim tipkanjem, saj so materiali prijetni na otip.

Bleščeči se zaslon je 10,1-palčni, ločljivost 1024 × 600 pik pa ponudi tudi določeno stopnjo udobja med brskanjem po spletu in prebiranjem dokumentov. Kotna vidljivost je zelo slaba. Že najmanjši gibi navzgor in navzdol močno vplivajo na prikaz barv in svetlost, a osvetlitev je zahvaljujoč tehnologiji LED zelo enakomerna. Procesor Intel Atom N270 s svojimi 1600 MHz sicer ne sodi ravno med slabiče, a čudežev od njega ni moč pričakovati, čeprav so ga pri Toshibi znali kar lepo izkoristiti. Na našem testu smo namreč že imeli napravice z enakim procesorjem, ki so se na naših preizkusnih programih obnesle občutno slabše. Disk premore 160 GB, v edini pomnilniški reži pa je svoje domovanje našlo 1 GB pomnilnika, katerega del si prisvoji integrirana grafična kartica Intel GMA950.

Za glavnega aduta Toshibe NB200 se je izkazal akumulator. Že omenjeni štrleči zadek je ob polni svetilnosti zaslona zadostil več kot šestim uram rabe.

Na prenosniku smo našli prednaloženi Windows XP home s kopico preizkusnih programskih orodij, v prihodnosti pa se nam bojda obetajo tudi izvedenke z Windows 7.

Toshiba NB200 pravzaprav ponuja vse, kar si od mini prenosnika želimo. Prijeten videz, dovolj trdno ohišje, zaslon, ki nam ne osolzi oči prekmalu, in zelo zgledno avtonomijo. A nadomestek za pravi računalnik seveda ni. In tega se zavedajo tudi pri Toshibi, saj NB200 oglašujejo kot idealnega družabnika osebnemu računalniku. Cena? 420 evrov, a je, zanimivo, različna tudi glede na barvno različico.

Toshiba NB20

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 50.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 39.

Trajanje delovanja: 6 ur 5 minut.

Zgradba in oprema: 8,5.

Velikost in teža: 8,82.

Mere: 26,3 × 21,2 × 2,5 cm, 1,33 kg.

Značilnosti: Intel Atom N270, 1,6 GHz, 1 GB RAM, Intel GMA 950, 160 GB disk.

Zaslon: 10,1-palčni, 1024 x 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP home.

Cena: 420 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Akumulator, lično oblikovanje, tiho delovanje.

Proti: Kotna vidljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji