Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2014 | Teme: tiskalnik

Tiskamo, še vedno

Minili so časi, ko smo brizgalne tiskalnike kupovali zato, da bi si doma natisnili najnovejše fotografije, ki smo jih posneli z digitalnim fotoaparatom. Danes jih kupujemo za tiskanje dokumentov, največkrat iz interneta.

Brizgalna tehnologija je že v svojih začetkih pravilno obljubila kar najboljšo možno kakovost barvnega tiska, saj je slednjo s prelivanjem »vodenih« barv lažje doseči kot s prekrivanjem »plastičnih« mikro prašnih delcev, ki jih uporabljajo laserski tiskalniki. Z leti je v razvoju tako napredovala, da smo brizgalne tiskalnike dejansko začeli uporabljati kot domače tiskarne, ki so fotografije na svetleč papir natisnili enako dobro kot specializirani foto laboratoriji. Ključna prednost pa je bila seveda osebna svoboda, ko smo lahko natisnili le tisto fotografijo ali del nje, ki nas je zanimal. Toda to v resnici ni trajalo dolgo, saj so se specialisti hitro prilagodili. Danes prav vsi omogočajo »tiskanje« iz domačega naslanjača, saj imajo svoje aplikacije, oz. sprejemajo kar elektronsko pošto. In fotografije tiskajo veliko ceneje kot katerikoli tiskalnik.

Seveda so se prilagodili tudi tiskalniki – kar naenkrat so iz prodaje izginili modeli, ki so bili še posebej specializirani za tisk fotografij. Oni s šestimi, sedmimi ali celo osmimi barvami, čeprav je nekaj tistih, ki so specializirani za tisk fotografij 10 × 15 cm, še ostalo. Pa tudi tisti ne bodo več dolgo, saj fotografij danes večina ne snema več s fotoaparati, temveč – s telefoni. In to takimi, pametnimi, ki vse posneto avtomatsko shranijo na disk (Dropbox) ali kar v vrhunsko spletno galerijo (Google +). Tako, ki fotografije še avtomatsko uredi po datumu in lokaciji (GPS), jim doda še lepe animirane prehode, jih po potrebi avtomatsko sestavi v panoramske izdelke, da o avtomatskih barvnih popravkih niti ne govorimo.

Ne, fotografij bolj ali manj ne tiskamo več. Kar pobarajte v foto laboratorijih, ki jih je vedno manj. V resnici tiskalnike, med njimi tudi brizgalne, vedno bolj uporabljamo le kot naprave za tiskanje dokumentov. Iz spleta. Saj veste, ko v šoli otroku naročijo, da mora prinesti izrezek iz časopisa, pa mu na tiskalniku natisnete spletno stran tega časopisa. Ali ko mora prinesti nekaj izrezkov živali, pa za to poprosite Google, končni izdelek pa naredi tiskalnik. In, da, še vedno jih uporabljamo tudi kot naprave za branje dokumentov. Še vedno se včasih zgodi, da je fotografiranje natisnjenih izdelkov bolj nerodno kot optično branje. Še posebej, če je govor o večjih količinah. In, da, še vedno je pri nekaterih tudi potreba po napravah za pošiljanje faksov (res!), četudi že dalj časa delujejo vrhunske spletne storitve, ki to potrebo v celoti odpravijo.

Če ste se prepoznali v kateri izmed treh skupin uporabnikov, bo branje naslednjih strani za vas. Na koncu boste izvedeli, kateri izdelek bo za vas najboljši, najučinkovitejši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji