Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor November 2011 | Teme: android

Tropsko sadje na mobilnem telefonu

Po mesecih obljub, govoric, preizkusnih različic je nova različica programske opreme za telefone z Okni končno prišla tudi do končnih uporabnikov. Brez slabe vesti lahko rečemo, da se je izplačalo počakati. Mango prinaša številne dobrodošle novosti, ki smo jih pri konkurenci že vajeni, a tudi nekaj inovativnih rešitev. Pa bo to (končno) dovolj za uspeh Windows telefonov?

Po besedah Microsofta nova različica telefonskega operacijskega sistema s številsko oznako 7.5 prinaša več kot 500 novosti. Med njimi je nekaj velikih in kopica drobnarij, mnogo pa je očem skritih in jih bomo s pridom uporabili razvijalci aplikacij. Nekatere novosti se bodo uporabnikom Androida in jabolčnih telefonov zdele malodane smešne, saj so jih že vajeni in si težko predstavljajo uporabo telefona brez njih. A spomnimo se, da jih še različico ali dve nazaj tudi oni niso imeli. Microsoftu je (končno) uspel veliki met, saj so nadgradnje telefonov po svetu potekale (in še potekajo) zelo gladko in praktično brez težav. Iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da je postopek nadgradnje telefonov tako enostaven, da nadgradnjo brez težav opravijo tudi tehnično povsem nepodkovani lastniki okenskih telefonov, deluje pa na vseh aparatih.

Oglejmo si 11 najpomembnejših novosti, ki jih uporabniki občutijo ob uporabi novega telefona.

Začetni zaslon

Začetni zaslon je z Mangom še bolj pisan in animiran

Ena izmed novosti, ki je bomo uporabniki najbolj veseli in jo bomo najprej opazili, so t. i. dinamične žive ploščice na domačem zaslonu. Te omogočajo razvijalcem razvoj aplikacij, ki namesto ene ploščice na aplikacijo uporabljajo več ploščic in te se lahko zdaj hitreje osvežujejo v ozadju. Obetamo si lahko poplavo aplikacij, ki bodo prikazovale stanje vremena, strežnikov, delnic in drugih hitro spreminjajočih se informacij. Kar pokukajte na tržnico, če ne verjamete.

Lastna zvonjenja

Z eno besedo - končno! Zdaj si lahko za zvonjenje in druge opozorilne zvoke nastavimo lastno melodijo, kot lahko že dolga leta počnemo na drugih pametnih in manj pametnih telefonih. Še vedno pa ostajajo nekatere omejitve, zato si pred izdelavo lastne omejitve oglejte navodila, ki smo jih zapisali v okvirčku.

Če se ne želite ukvarjati z rezanjem in prilagajanjem melodij, poškilite na tržnico, pojavljati so se začele tudi prve aplikacije, ki vsebujejo nova zvonjenja.

Iskanje po zgodovini klicev in aplikacijah

Izpopolnjen je seznam opravljenih in zgrešenih klicev, po katerem je mogoče iskati enako kot po imeniku. Iskanje je dodano tudi na seznam aplikacij. Seznam aplikacij lahko pregledujemo tudi na filtriranja po prvi črki, spet enako kot na seznamu stikov. A to se omogoči le, če imamo nameščeno precej aplikacij.

Zgodovino klicev, sporočil in elektronskih sporočil za posamezno osebo si lahko ogledamo kar ob ogledovanju osebe. Zanimiva in uporabna zamisel, ki bo v vsakdanjem življenju nedvomno uporabna.

Integracija storitev Twitter, Facebook in LinkedIn

Podobno kot pri konkurenci zna tudi Windows Phone 7.5 vključiti med stike na telefonu tiste ljudi, s katerimi prijateljujemo virtualno. Na imeniku zna prikazati prijatelje s Facebooka in sledilce s Twitterja, odlično pa deluje združevanje stikov. Deluje samodejno, če pa so v imenih oseb, bo treba povezavo vzpostaviti ročno, a ta poseg terja od nas le nekaj sekund. Dobrodošlo je, da lahko seznam stikov prečistimo tako, da so prikazani samo nekateri izvori, a pri povezanih stikih kljub temu podatki iz vseh storitev, s sliko vred.

To pa je le del integracije z najbolj priljubljenimi družabnimi omrežji. Ob pregledu stikov lahko vidimo njihove objave, objavljamo lahko slike in seveda dodajamo objave. Vse to je vgrajeno v sam telefon, brez dodatno nameščenih programov, seveda pa lahko vedno posežemo tudi po uradnih in neuradnih programih za brskanje po družabnih spletiščih.

Povezani poštni predali in razprave

Za preglednejšo elektronsko pošto lahko več poštnih računov združimo v enega in sporočila pregledujemo na enem seznamu.

Združevanje sporočil v pogovore deluje podobno kot v Outlooku. Ne gre za enostavno povezovanje na podlagi besedila, zabeleženega pod zadevo, temveč zna združiti sporočila iz vseh map. Rezultat pa je zelo uporaben in eleganten prikaz dolgih izmenjav elektronskih sporočil.

Skupine in klepet

Facebook, Twitter in Linked lahko uporabljamo brez dodatno nameščenih aplikacij

Stike lahko po novem združujemo v skupine. Nič posebnega boste rekli, to so znali že stari Ericssoni. Res, vendar Windows Phone omogoča, da s skupinami naredimo tudi več. Po prvih odzivih uporabnikov je to ena izmed najtopleje sprejetih novosti.

Vsem članom lahko enostavno pošljemo kratko sporočilo, lahko jim pošljemo elektronsko pošto ali na enem mestu pregledujemo vse objave članov v družabnih omrežjih. Skupino lahko pripnemo na začetni seznam in jo izkoristimo za hitro klicanje ali obveščanje članov.

Med sporočila SMS so se vrinila sporočila, ki nam jih prijatelji pošljejo na račun Windows Live Messenger, če smo z njim prijavljeni tudi na telefonu in Facebook chatu. Tako vam res ne bi smelo biti več dolgčas.

Kamera

Windows Phone 7.5 podpira prednjo in zadnjo kamero. To bo prišlo v poštev šele z novimi različicami telefonov, ki bodo imeli vgrajeni dve kameri, a tudi trenutni uporabniki se lahko veselimo nekaterih novosti. Tako lahko zdaj pri fotografiranju s prstom označimo, kateri del slike naj kamera izostri, ob slikanju lahko izklopimo zvok. Slike in video posnetke lahko zdaj nalagamo neposredno na Facebook, ljudje na slikah so avtomatsko prepoznani in jih lahko poimenujemo po nalaganju na Windows Live ali Facebook. Pregledovalnik slik pa je integriran z družabnimi omrežji.

Internet Explorer 9

Dodobra je nadgrajen tudi spletni brskalnik Internet Explorer, ki se zdaj ponaša s številko 9. Njegov pogoj je strojno pospešen in govori tudi HTML 5 in je znatno pospešen. Po nekaterih testih po hitrosti gladko posega jabolčno in robotsko konkurenco.

Preklapljanje med odprtimi aplikacijami

Z dolgim pritiskom na tipko "nazaj" telefon prikaže zadnjih šest aktivnih aplikacij in tako omogoča hiter preklop med njimi. Windows Phone torej končno podpira večopravilnost za vse aplikacije!

Kopica novosti za poslovno rabo

Tudi za poslovne uporabnike so v Microsoftu dodali kar nekaj možnosti. Tako je podprta tehnologija Information Rights Management (IRM), nastavimo lahko bolj zapletena gesla za zaklep telefona, omogočen je priklop v brezžična omrežja, ki nimajo podatka SSID, izpopolnjeni pa so načini distribucije internih aplikacij podjetij. Poleg že znane integracije s pisarniškimi programi Word, Excel in OneNote, ki so še izboljšani, je telefon mogoče povezati s storitvama Lync in SharePoint.

Izpopolnjeni iskalnik Bing

Za konec, pa ne povsem pošteno, smo prihranili novost, ki se zdi najmanj pomembna, a zelo pozitivno preseneti. Pa pojdimo lepo od začetka. Telefoni z Okni imajo po Microsoftovih zahtevah le tri navigacijske gumbe. Dva sta povsem logična, to sta "domov" in "nazaj". Tretji pa je kar malce za lase privlečen, saj pritisk nanj vedno odpre iskalnik Bing. Microsoft se je v novi različici poskusil odkupiti tako, da je iskalnik precej izpopolnil in omogoča še kaj več kot le klasično iskanje po ključnih besedah. Dodali so iskanje skladb (do zdaj smo za takšno iskanje posegali po aplikacijah Shazam ali SoundHound), ki deluje preprosto tako, da telefon prislonite k zvočniku in v nekaj sekundah izveste naslov in izvajalca skladbe. Seveda je blizu tudi možnost nakupa skladbe, ki pa v Sloveniji žal (še) ne deluje.

Podobno kot iskanje glasbe je kar v operacijski sistem vgrajeno tudi slikanje črtnih kod, naslovnic knjig in CDjev in splošnega besedila. Prikazati zna izdelke ali prevesti besedilo. Omogočeno je tudi zvokovno iskanje, kjer ključne besede preprosto izgovorimo v telefon, Bing pa poskrbi za prikaz zadetkov. Uporabniki v zahodnejših državah pa lahko uporabljajo tudi novost "Scout", ki poskuša poiskati in prikazati kar največ informacij o kraju, kjer smo trenutno.

In še marsikaj drugega ...

Novosti je res cela kopica in za uporabnike Windows Phone je verjetno najbolj smiselno, da odprejo kakšen seznam novosti in ga s telefonom v roki pregledajo in preizkusijo novosti. Najbolje bo, da odprejo kar Microsoftov seznam na naslovu

http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/start/whats-new-in-windows-phone.aspx.

Kako nastaviti lastno melodijo za zvonjenje

Ko želite nastaviti lastno zvonjenje, morate izbrati, ali izdelati glasbeno datoteko, ki upošteva nekatere omejitve. Datoteka mora biti zapisana v formatu MP3 ali WMA, ne sme biti daljša od 39 sekund in ne večja od 1 MB. Prav tako sme vsebovati zaščite DRM. Takšno datoteko dodamo v zbirko v Zune, ji spremenimo žanr (Genre) v "RINGTONE" in jo sinhroniziramo s telefonom. Če smo vse naredili pravilno, se na seznamu zvonjenj in opozorilnih zvokov prikaže nova skupina, v kateri so naše lastne skladbe oz. zvonjenja.

Še to, za pretvarjanje datotek, obrezovanje in obdelovanje priporočamo brezplačnik Audacity (audacity.sourceforge.net).

Kaj še manjka?

Mango je nedvomno lep korak, bolje rečeno: skok naprej. Lepo je videti, da Microsoft ne samo kopira konkurenco, ki jo poskuša ujeti, temveč tudi izumlja. Operacijski sistem Windows Phone je čudovit na pogled, enostaven, intuitiven in silno odziven. Radi ga bodo uporabljali tako tehnološki navdušenci kot sleherniki, mladi in stari.

A razkorak ostaja. Windows Phone na nekaterih mestih še vedno ni ujel konkurence. Začnimo z obrobnim problemom za večino uporabnikov, a za pisanje takšnega članka, kot je ta, nujno možnostjo - govorimo seveda o zajemu zaslonskih slik. To bi nedvomno olajšalo delo novinarjem in izboljšalo vidnost telefona.

Pograjamo lahko tudi spletno tržnico. Res, je na voljo, a je počasna in za namestitev programa iz spleta na telefon je treba precej klikov. Pogrešamo tudi seznam nameščenih aplikacij in varnostno kopijo aplikacij v spletu ter samodejno nameščanje ob aktiviranju novega ali pobrisanega telefona, kot ponuja Android.

Čeprav število in kakovost programov na tržnici vztrajno rasteta, še vedno ne dosegata konkurence. Pogrešamo kar nekaj uradnih aplikacij priljubljenih ponudnikov, kot je, recimo, DropBox, uradna aplikacija Formule 1, in podobno. Za uporabnike iz Slovenije pa je še huje, da ne moremo do plačljivih aplikacij. Tu in tam se pojavi kakšna zvijača, a za povprečnega uporabnika veliko odličnih, morda celo najboljših programov ostaja nedosegljivih.

Za konec

Tako, Mango je tu, zdaj čakamo samo še Nokio. Potem pa za Windows Phone nastopi trenutek resnice. Tržni uspeh je nuja, če misli Microsoft kmalu ujeti konkurenco. Prodani telefoni bodo spodbudili izdelovalce naprav, da bodo izdajali nove naprave, novinarje in blogerje, da bodo o Windows Phone pisali, in operaterje, da jih bodo (poceni) prodajali in oglaševali. Vse to bo spodbudilo kupce, da bodo posegali po Windows Phone telefonih, in krog bo sklenjen. Držimo pesti, da se to res zgodi!

Windows Phone 7.5 (Mango)

Kaj: Nova različica telefonskega operacijskega sistema za Windows Phone telefone.
Izdeluje: Microsoft, www.windowsphone.com.
Za: Veliko novosti in izboljšav, sveže zamisli.
Proti: Konkurenca še vedno ponuja stvari, ki jih Mango ni prinesel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji