Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2020

Test Philips OLED+935 - Najboljše iz Philipsovega tabora

Običajno je že, da tiste naprave, ki za las zgrešijo katerega izmed Monitorjevih večjih primerjalnih testov, preizkusimo ločene, v naslednji številki. Tokrat je to Philipsov televizor OLED najvišjega razreda – model OLED+935.

Philipsova serija televizorjev OLED+935 je letošnja nadgradnja lanskega modela 934. Novosti sta nadgrajeni slikovni procesor, zdaj imenovani P5 Processor with AI +, in nova različica zvočne letve Bower&Wilkins. Seveda ima televizor vgrajen tudi aktualni najnovejši zaslon OLED, ki ga – za vse proizvajalce televizorjev – proizvaja korejski LG. Na preizkusu smo imeli 65-palčni model, ki nikakor ni poceni, vendar s svojim videzom, kakovostjo slike ter zvoka tudi očara.

Poganja ga Android TV 9 na enaki strojni osnovi, kot jo ima model OLED+805, ki smo ga preizkusili v prejšnji številki, kar pomeni, da deluje hitro in tekoče. Nastavitveni meniji so v lastnem dizajnu in zato oblikovno odstopajo, vendar so lepo pregledni. V Android TV televizor namesti tudi nekatere slovenske aplikacij, denimo RTV4D RTV Slovenije, na voljo so tudi aplikacije za T2 in Telemachovo televizijo. Seveda pa nudi vse klasične androidne video aplikacije, kot so Netflix, Amazon Prime, Kodi ter Youtube.

Omenimo še daljinec, ki je eleganten, vendar na zadnji strani nima več tipkovnice, ki smo je pri bili Philipsovih televizorjih vajeni nekoč. Ima posebno tipko za Netflix in tipko za »narekovanje« vgrajenemu Google Asistentu. To seveda deluje le, če je televizor nastavljen na angleščino.

Plus v imenu televizorja zagotavlja odlična zvočna letev 70 W Bowers&Wilkins. Ta podpira standard Dolby Atmos 3.1.2, kar pomeni, da dva izmed zvočnikov »streljata« v strop, od koder se zvok odbija v poslušalca in na ta način ustvarja prostorski učinek. Če seveda gledamo material, ki ima zvok zakodiran v formatu Dolby Atmos. Kar nekaj filmov in serij v formatu Atmos je na voljo na Netflixu. Zanimivo je, da ima letev visokotonski zvočnik ločen od glavnega ohišja, kar naj bi izboljšalo reprodukcijo. Kakorkoli že, zvočna letev je za televizijski svet vrhunska, saj je zvok lepo zaokrožen in primeren tudi za poslušanje glasbe.

Vrhunsko pa je tudi prikazovanje slike na zaslonu OLED. Ta že sam po sebi zagotavlja vrhunske črnine, saj niso prepredene s sivimi sencami, ki jih imajo bolj ali manj vsi zasloni LED, odlična pa sta tudi kontrast in živost barv. Kontrastnost pride lepo do izraza pri filmih, ki so predvajani v načinu HDR. Televizor v tej smeri podpira oba ključna standarda – HDR10+ in Dolby Vision.

Novost so nekoliko dodelani algoritmi v slikovnem procesorju, kar bo zelo natančen gledalec opazil le pri očitnih barvnih prelivih. Ti so namreč mehkejši in lepše zaokroženi. Slikovni procesor je tudi strojno naučen, da prepoznava logotipe in druge nepremične dele slike na zaslonu. Ko jih prepozna, jih nekoliko (neopazno) zatemni in s tem še dodatno zmanjšuje možnost, da bi se pojavilo vžganje statične slike.

Ker govorimo o televizorju Philips, je seveda na voljo sistem zadnje osvetlitve Ambilight, ki je tokrat razporejen po vse štirih stranicah. Nastavimo ga lahko, da se prilagaja video ali pa zvočni (glasbeni lightshow) vsebini, novost pa je Ambilight Air za Philipsove nove zvočnike Wi-fi, ki podpirajo Ambilight. Po naših izkušnjah tega ljudje hitro vzljubijo in ne morejo brez njega, čeprav poznamo tudi take, ki ga najprej izklopijo.

V resnici v tako vrhunskem televizorju manjka le eno – podpora za najnovejši standard HDMI 2.1. Trenutno to še ni pomanjkljivost, vendar proizvajalci igralnih konzol napovedujejo, da se bodo prek HDMI 2.1 naprave in zasloni sporazumevali o spremenljivi frekvenci osveževanja slike.

Ali res potrebujete tako drag televizor? Morda ne ravno »potrebujete«, toda ta 65-palčni OLED z res vrhunskim zvokom vas bo v živo očaral. Morda celo tako zelo, da boste zanj pripravljeni odšteti 3.500 evrov oziroma tisočak manj za 55-palčno različico.

Philips OLED+935

televizor OLED

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 55-palčni model 2.500 EUR, 65-palčni model 3.500 EUR

Za: Odlična kakovost slike, še izboljšan slikovni procesor, odličen zvok. Štiristranski Ambilight.

Proti: Visoka cena, ni podpore za HDMI 2.1.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji