Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2021

Test Microsoft Surface Pro 7+

Microsoft že kar nekaj let proizvaja lastne naprave, najdejavnejši so pri tablicah družine Surface. Tokrat smo preizkusili novo tablico najvišjega razreda Surface Pro 7+. Ker dobimo ob njej tudi tipkovnico, jo preizkušamo kar v rubriki prenosnikov, saj menimo, da jo bo večina uporabnikov tako tudi uporabljala. Hkrati pa se od bolj klasičnih tablic razlikuje tudi po uporabi »računalniškega« Intelovega procesorja (namesto procesorja iz družine ARM).

Kakovost Microsoftovih strojnih podvigov je bila vedno odlična in to velja tudi v tem primeru. Tablica je zelo kakovostno sestavljena, ohišje je iz aluminija, zadaj pa noga čez celotno zadnjo širino tablico drži v pokončnem položaju, torej kot zaslon prenosnika. Tipkovnica, odeta v res prijeten mehak material, se na tablico priključi z dovolj močnimi magneti, ki jo tudi držijo v malenkost privzdignjenem položaju. Zelo agresivno tipkanje morda ni najbolj priporočljivo, saj se opazi nekaj upogibanja pa tudi nekaj vibracij sestavnih delov, a pri normalnem desetprstnem tipkanju se dobro obnese. Hkrati je tudi osvetljena od zadaj. Pod tipkovnico je še sledilna ploščica bolj povprečne velikosti, seveda pa je zaslon občutljiv na dotik. Ob napravi dobimo tudi pisalo.

Zaslon je dober z matriko IPS in s svetlečo prevleko. Pred kratkim smo pisali o vse pogostejših zaslonih z razmerjem stranic 3 : 2 (torej malenkost manj »širokih« in nekoliko višjih). Pri Microsoftu že dlje časa ponujajo to razmerje in tudi tu ga. Gre za 12,3-palčni zaslon visoke ločljivosti 2.736 × 1.824 pik. V primerjavi z bolj klasičnimi tankimi prenosniki je tu roba okoli zaslona presenetljivo veliko, a je to pričakovano, saj je naprava mišljena kot tablica, ki jo lahko tudi držimo v rokah. Tako je potrebnega nekaj več roba okoli zaslona, da imamo kje prijeti.

Kakovost Microsoftovih strojnih podvigov je bila vedno odlična in to velja tudi v tem primeru.

Stereo zvočnika sta solidna, a nič posebnega. Vmesnika sta praktično le dva – en vmesni USB-C in en klasični USB-A (no, zraven je še klasični izhod za slušalke). Za tablico dobro, za prenosnik slabo. Zanimiva pa je možnost povezave LTE. Ker gre za tablico, je kamera tako na prednji (torej nad zaslonom) strani kot na zadnji. Resnejših fotografskih podvigov tu sicer ne gre pričakovati.

Glavna novost v primerjavi s predhodniki (denimo z modelom Surface Pro 7, brez dodanega »+«) je uporaba novejših Intelovih procesorjev. Preizkušeni model je tako imel vgrajen procesor i5-1135G7, štirijedrnik z dobrim razmerjem med varčnostjo in zmogljivostjo. Ker gre za tablico, je hlajenje pasivno, torej prek aluminijastega ohišja, brez vgrajenega ventilatorja. Tablica je zato neslišna ne glede na zahteve, se pa pri daljših testih opazi upočasnitev pri zmogljivosti. Vseeno je naprava dovolj hitra in odzivna – dobrodošlih je 16 GB pomnilnika, pogon pa ponudi 256 GB. Ta generacija Intelovih procesorjev je naredila nekoliko večji napredek tudi pri grafični zmogljivosti – resnega igričarstva se sicer ne moremo iti, vseeno pa je tablica dovolj zmogljiva za seanse v manj zahtevnih igrah.

Strojna zasnova je dovolj varčna, da smo na našem (razmeroma zahtevnem) preizkusu prišli do pet ur in pol pri delu na baterijo. Pri zelo varčnem delovanju (ogledu Youtube videa) bi lahko segli nekje do desetih ur, z izklopljeno brezžično povezavo in zaslonom na nižji stopnji osvetlitve pa še več. Microsoft sicer omenja do 15 ur delovanja, kar je po našem mnenju vseeno malo preveč optimistično.

Novi Surface Pro 7+ je zelo dobra naprava, ki pa je glede na ponujeno vseeno predraga. Še vedno pa nas tablice s sistemom Windows 10 niso povsem prepričale, tako se ta naprava spopada s tankimi prenosniki (denimo tokrat preizkušenim HP Elitebookom), ki pa se bolje obnesejo v svoji glavni vlogi – torej kot prenosniki.

Microsoft Surface Pro 7+

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5,443

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.936

Trajanje delovanja: 5 ur, 28 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 9

Mere: 29,2 × 20,1 × 0,85 cm, 0,8 kg

Značilnosti: Intel i5-1135G7 2,4 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 12,3-palčni, 2.736 × 1.824 pik, IPS

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.850 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji