Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2019

Test Lenovo Thinkpad X1 Extreme

Prenosniki iz serije Thinkpad uživajo kar velik ugled, sploh malenkost dražji modeli imajo med zahtevnejšimi poslovnimi uporabniki veliko zvestih kupcev. Zadnja leta so se bolj robatim modelom začeli pridruževati tudi tanjši, lažji prenosniki, ki pa še vedno ponujajo odlično fizično kakovost in trpežnost. Gre predvsem za modele z oznako X1 (odlični X1 Carbon, hibridni X1 Yoga), tej liniji se pridružuje tudi novi Thinkpad X1 Extreme.

Gre za prenosnik, ki se trudi ponuditi čim bolj uravnovešeno izkušnjo. V kakovostno, a še vedno razmeroma lahko in tanko ohišje so tako poleg vrhunske strojne zasnove dodali tudi diskretno grafično kartico podjetja Nvidia. Hkrati uporablja bolj klasični, petnajstpalčni zaslon namesto manjšega, štirinajstpalčnega, ki je sicer bolj pogost pri lahkih in tankih prenosnikih.

Zaslon pri preizkušenem modelu uporablja matriko IPS, ločljivost je klasičnih 1920 × 1080, dodana je matirana prevleka, ki poskrbi za malo odbojev. Podoben model si lahko sicer omislimo tudi z zaslonom na dotik in celo z zaslonom ločljivosti 4K. Kot je trend pri dražjih prenosnikih, je tudi tu rob okoli zaslona zelo majhen, zaslon pa se lahko odpre do 180 stopinj, torej povsem ravno na mizi.

Osrčje prenosnika predstavlja Intelov i7-8850H, torej šestjedrni procesor najvišjega ranga, zraven je šestnajst GB pomnilnika. Podatke bomo shranjevali na Samsungov SSD velikosti 512 GB. V nasprotju z drugimi prenosniki te družine so tu k integrirani Intelovi UHD Graphics 630 dodali še diskretno Nvidijino GeForce GTX 1050Ti. Gre za različico Max-Q Design te sicer kar solidne grafične kartice, kar pomeni, da je nekje med 10 in 15 odstotki manj zmogljiva, a hkrati tudi porabi manj energije.

Poleg boljše vzdržljivosti akumulatorja to omogoča tudi tišje delovanje, k temu pripomorejo tudi gonilniki, ki naj bi poskrbeli, da glasnost ne preseže 40 dB. Med našim preizkusom grafike (s programom 3DMark) se je kartica še kar dobro odnesla, zato bo primerna tudi za kak Fortnite, tudi glasnost ni pretirana (čeprav med igranjem vseeno slišimo ventilator). Računalnik je sicer strojno več kot dovolj hiter in odziven. Slabše pa se obnese pri avtonomiji, vsaj v primerjavi z drugimi modeli te družine, a to niti ne preseneča, seveda pa je močno odvisno od našega dela.

Tipkovnica prenosnika je odlična, to je sicer standard pri prenosnikih Thinkpad. Tipke so rahlo vbočene in ponujajo zelo dober odziv, na sredini je tudi krmilna paličica, nad sledilno ploščico pa so tri fizične tipke. Tipkovnica je tudi osvetljena od zadaj, na voljo sta dve stopnji moči. Kot zanimivost omenimo, da ima spletna kamera tudi fizični drsnik, s katerim jo lahko zakrijemo. Na desni strani je sicer tudi bralnik prstnih odtisov. Pri vmesnikih ni presenečenj, na voljo sta dva USB-C, en USB klasične oblike, za izvoz videa je poleg HDMI na voljo tudi Mini DisplayPort. Dodan je tudi bralnik kartic SD, ni pa klasičnega omrežnega vmesnika.

Novi Thinkpad X1 Extreme je odličen vsestranski prenosnik, katerega edina resna hiba je visoka cena. Po našem mnenju bo večina uporabnikov sicer bolj zadovoljna z modelom Carbon, saj zamenja zmogljivejšo grafiko izvedenke Extreme za varčnejše delovanje in nižjo ceno.

Lenovo Thinkpad X1 Extreme

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1463

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1822

Trajanje delovanja: 3 ur 38 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 4

Mere: 36 × 25 × 1,8 cm, 1,7 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8850H, 2,6 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 2.480 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Mere in teža, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji