Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2020

Test: Lenovo IdeaPad S740

IdeaPad S740 je malenkost zmogljivejša alternativa tokrat preizkušenega S540. Idejna zasnova je enaka – črka »S« v imenu je za besedo »Slim«, torej gre za razmeroma tanek prenosnik srednjega (ali višjega srednjega) cenovnega razreda. Tako s ceno kot z zmogljivostjo seže že na teritorij, ki ga sicer zasedajo modeli iz Lenovove poslovne družine ThinkPad.

Ohišje je zelo podobno tistemu pri modelu S540, le malenkost temnejše, in šele podroben pogled v specifikacije razkrije, da je ta model za nekaj milimetrov večji in par gramov težji. Ohranja pa eleganten videz in kakovostno izdelano matirano aluminijasto ohišje – sicer ni povsem na ravni omenjenih modelov ThinkPad, a gre vseeno za soliden izdelek. Tudi tu lahko zaslon zavihtimo do 180 stopinj, spet je v uporabi širok, kakovosten tečaj.

Zaslon je kakovosten, vgrajena je matrika IPS, čez njo pa matirana prevleka, ki poskrbi za dovolj malo odsevov. Dobra je tudi tipkovnica, spet bi si želeli malo več hoda, a je vsaj povratni odziv zelo v redu. Na desni strani je tudi številčnica z nekoliko ožjimi tipkami. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, čez spletno kamero lahko tudi tu potisnemo vgrajeni pokrov.

Glavna razlika v primerjavi z nekoliko cenejšim modelom S540 je pri procesorju, saj je tu vgrajen Intelov zmogljivejši i7-9750H. Ta ponuja šest jeder, frekvenca pa se lahko (odvisno od hladilne rešitve) dvigne do 4,5 GHz. Zanimivo, da je preizkušeni model ponujal manj pomnilnika kot sicer cenejši brat – tokrat ga je bilo 8 GB. Po našem mnenju še vedno dovolj za večino opravil.

Zanimiva pa je primerjava pri preizkusih zmogljivosti: pri preizkusu s pisarniškimi programi je večja količina pomnilnika očitno bolj koristna kot zmogljivejši procesor, pri preizkusu z večpredstavnostnimi datotekami pa je ravno obratno. Velja sicer omeniti, da sta imela prenosnika tudi različna pogona SSD, sicer v obeh primerih 256 GB, a je šlo za pogone različnih proizvajalcev. Ta model se je tudi malenkost bolje oodrezal pri porabi energije. Spet pa sta vgrajeni dve grafični kartici, Intelova klasična UHD in Nvidijina GeForce GTX 1650 Max-Q. Žal pa je tudi tu vgrajen premajhen in preglasen ventilator, ki se kar pogosto vklaplja.

Adapterji bodo  pri tem prenosniku obvezen del opreme.

V primerjavi s cenejšim S540 moramo priznati, da smo bili malo presenečeni nad naborom vmesnikov. Pogrešali smo namreč klasični izhod HDMI – namesto njega sta sicer na voljo dva vmesnika USB-C, ki zmoreta tudi izvoz videa (po standardu DisplayPort), a si predstavljamo, da bo marsikateri uporabnik to ugotovil prepozno in ne bo imel pri roki adapterja. Hkrati je na voljo le en klasični USB 3.0, žal pa so vsi ti vmesniki USB na desni strani prenosnika – vsaj kakšnega bi res lahko dodali še na levo. Na desni je tudi bralnik pomnilniških kartic MicroSD, na levi pa le vmesnik za napajanje in izhod za slušalke ter mikrofon. Adapterji bodo obvezen del opreme pri tem prenosniku.

S740 je načelno soliden prenosnik z dobrimi zmogljivostmi, ki pa ima tudi kar nekaj očitnih minusov. Nas je najbolj zmotil glasen ventilator z visokim tonom, ki je prepogosto v uporabi. Tudi situacija z vmesniki ni dobra – HDMI je danes res samoumeven pri televizorjih, projektorjih, seveda pa tudi računalniških monitorjih. Da ima prenosnik omejen nabor vmesnikov USB (in vse postavljene na eno stran), bi lažje razumeli pri katerem od majhnih, trinajstpalčnih modelov, a tu je na ohišju več kot dovolj prostora. Roko na srce, nas je bolj prepričal cenejši model S540. Tudi pri procesorju menimo, da bo večina uporabnikov imela več koristi od večje količine pomnilnika kot pa do hitrejšega procesorja.

Lenovo IdeaPad S740

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.302

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.610

Trajanje delovanja: 4 ur 09 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 3

Mere: 35,8 × 23,4 × 2 cm, 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.400 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Velikost in teža, solidne zmogljivosti.

Proti: Cena, glasnost ventilatorja, ni vmesnika HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji