Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2011 | Teme: backup

Terabajti, drugi del

V septembrskem Monitorju smo preizkusili trenutno stanje NAS naprav na slovenskem trgu. Žal smo nekaj naprav dobili v laboratorij prepozno, da bi jih uvrstili v članek. Zamudniki so tako prišli na vrsto ta mesec.

Zamudnike smo preizkušali pod enakimi pogoji kot vse druge NASe. Več o samem postopku si lahko preberete v prejšnji številki, ta trenutek pa je pomembno to, da so bile vse naprave preizkušene tako, da smo jih priklopili neposredno na računalnik, se pravi, da jim slednji dodeli IP naslov. To tudi pomeni, da morajo podatki potovati le prek dober meter dolgega UTP kabla in so edine spremenljivke pomnilniki pri diskih, vezju za RAID in matičnih ploščah naprav NAS.

Če se boste odločili za nakup naprave NAS, jo boste najverjetneje priklopili v domače omrežje, tam pa se začne zabava ugotavljanja, kje vse so lahko ozka grla. Kot smo ugotavljali na marčevskem preizkusu brezžičnih usmerjevalnikov, ima večina modelov že gigabitne omrežne priključke WAN in LAN. Slednji so prvo, kar lahko vpliva na hitrosti prenosov doma. Prvi korak je tako pogled v specifikacije usmerjevalnika in preverjanje, ali ima gigabitne priključke LAN. Druga stopnja so same hitrosti brezžičnega usmerjevalnika, saj tudi standard N ne dosega hitrosti, ki so jih sposobni boljši NASi. Če sta si računalnik, ki ga uporabljate, in usmerjevalnik, na katerega bo priključen NAS, blizu, se izplača kupiti usmerjevalnik, ki lahko oddaja pri 5 GHz, saj so tam hitrosti občutno višje. Dodati je treba, da se hitrosti v takem omrežju hitreje znižujejo, čim bolj sta računalnik in usmerjevalnik oddaljena. Tu je seveda še vaš računalnik oziroma računalniki, ki imajo lahko (če so starejši) vgrajene počasne omrežne priključke. Lahko se zgodi, da bo celotno omrežje postavljeno na gigabitnih omrežnih vhodih, zadnji člen v verigi pa bo imel počasnejši priključek in hitrosti ne bodo optimalne.

Preizkusi, ki jih delamo v laboratoriju, tako pokažejo, česa so naprave zmožne v idealnih razmerah. Če omrežje šepa na kateremkoli od prej omenjenih področij, bo zaradi enega člena trpela celotna veriga. Tako je smotrno narediti oceno domačega omrežja in poleg cene dobrega NASa všteti še stroške za posodobitev verige, ki bo napravi omogočala čim bolj optimalno delovanje.

Zamudnikov je bilo sedem, štirje so predstavniki dveh izdelovalcev, ki nista imela zastopnika v septembrski številki (iOmega, Synology), preostali trije pa so dodatni modeli že preizkušanih izdelovalcev.

iOmega StorCenter ix2-200

Prva naprava na preizkusu izdelovalca iOmega je bila tudi najmanjša, saj gre za NAS z dvema diskoma. Slednja sta že priložena in imata skupno zmogljivost 2 TB. Gre za lepo in trdno narejeno napravo, katere ohišje je kovinsko, le prednja in zadnja stranica sta iz trde plastike. Na zadnji strani sta sicer pladnja, a sta ,,zaklenjena" z vijaki, ker so diski že priloženi, tako da NAS ni namenjen nenehnemu menjavanju diskov. Poleg gigabitnega omrežnega priključka so na napravi še trije priključki USB in gumb za stvaritev varnostne kopije podatkov na diskih. Trenutna različica programske opreme, nameščene na NASu, ima hrošč, ki onemogoča povezave naprave neposredno na računalnik (potrebuje DHCP strežnik, da mu dodeli IP). Dokler nas na to napako niso opozorili pri uvozniku, ix2-200 nikakor nismo našli v omreži v laboratoriju. Nato smo napravo sprva povezali v omrežje z vklopljenim DCHP strežnikom, ji dodelili IP in jo hitro našli ob pomoči programa, ki ga iOmega pristavlja vsem svojim izdelkom. Na preizkusih hitrosti se je ix2-200 odrezal podpovprečno in se je v primerjavi s konkurenco na preizkusu iz prejšnjega meseca uvrstil na rep lestvice. Na preizkusu s programom DU Meter je pisal pri 23 MB/s, bral pa pri 41 MB/s. Tudi s programom dBench je prihajalo do podobnih rezultatov, tako da sodi na dno ponudbe. Prav tako mu ne pomaga cena, saj je 360 evrov veliko, upoštevaje, da Netgear ReadyNAS Ultra 2, ki je dobil zlati Monitor, stane zgolj 27 evrov več. Dodatni evri pa kupijo napravo, ki je bila na preizkusu v samem vrhu. Ix2-200 je nemogoče priporočiti za nakup, saj so hitrosti enostavno prepočasne in cena nerealna glede na to, kar ponuja konkurenca.

iOmega StorCenter ix2-200

Izdeluje: iOmega.

Prodaja: www.diss.si.

Cena: 360 EUR.

Garancija: 36 mesecev.

Za: Lepo ohišje.

Proti: Počasnost. Cena.

iOmega StorCenter ix4-200d

Drugi izdelek iOmege na preizkusu ima že vgrajene štiri diske. Preizkušali smo različico, ki ima skupno prostorsko zmogljivost 4 terabajte. iOmega se je tudi tu odločila za bolj zaprto ohišje, saj je za dostop do pladnjev treba sneti celotno ,,karoserijo" NASa. Na prednji strani je zaslonček LCD, ki kaže IP naprave in je uporaben ob namestitvi. Na zadnji strani je gigabitni omrežni priključek in dva USB 2.0 vhoda. Na prednji strani pa poleg že omenjenega zaslona najdemo še en USB vhod in gumb za stvaritev varnostne kopije. iOmego je treba pohvaliti, saj so vse njihove naprave oblikovno lepe in narejene iz dobrih materialov. Tudi ix4-200 ni izjema, saj je narejen iz kovine in daje občutek trdnosti. Na preizkusu hitrosti se je odrezal slabo. Predvsem se je porazno obnesel pri pisanju kratkih datotek, kjer je dBench nameril borih 13,32 MB/s. Zgodba se je ponovila tudi pri merjenju s programom DU Meter, kjer je naprava pisala pri 24,2 MB/s in brala pri 50 MB/s. Oba podatka ix4-200d uvrščata na spodnje dele lestvic. Tako kot pri njegovem mlajšem bratu je ovira pri nakupu tudi cena, saj stane zajetnih 826 evrov, to pa je preveč za NAS, ki ne dosega hitrosti za polovico cenejših modelov. Spletni uporabniški vmesnik, prek katerega upravljamo napravo, je lep in pregleden. Prav tako gre pohvaliti količino funkcij, med katere sodi tudi lastna iOmegina rešitev za sinhronizacijo na več napravah. Med mirovanjem je ix4-200 rabil 27 wattov energije. To je pohvalno za napravo s štirimi diski. Vendar je pomanjkljivosti preveč, saj visoke cene in počasnosti pri prenašanju podatkov ni mogoče spregledati.

iOmega StorCenter ix4-200d

Izdeluje: iOmega.

Prodaja: www.diss.si.

Cena: 826 EUR.

Garancija: 36 mesecev.

Za: Majhna poraba med mirovanjem.

Proti: Počasnost. Cena.

iOmega StorCenter px4-300d

Px4-300d je najdražji NAS na preizkusu, tudi če upoštevamo vse naprave iz septembrske številke. O tem, da gre za resno napravo, priča že to, da ima 2 gigabajta pomnilnika, za procesorsko moč pa skrbi dvojedrni Intel Atom, ki računa pri 1,8 GHz. Na prednji strani naprave so zaslon LCD in dva funkcijska gumba, tako da lahko nekatera opravila postorimo brez priklopa na računalnik. Poleg zaslona je še en vhod USB, ki je poleg vratc. Ta ne dajejo občutka trdnosti, to pa ne drži za pladnje, s katerimi vstavljamo diske. Na zadnji strani dvema gigabitnima omrežnima priključkoma delata družbo še dva vhoda USB (eden je USB 3.0). Preizkusi hitrosti skorajda upravičijo ceno naprave, saj se je NAS odrezal dobro. Pri branju dolgih datotek je posegel v vrh med konkurenco, saj je pri merjenju z dBenchom dosegel zavidljivih 100 MB/s. Tudi pri meritvah s programom DU Meter je bila številka pri branju visoka (78,2 MB/s). Slabše se je odrezal pri pisanju, a kljub vsemu v zgornjo polovico med preizkušenimi napravami. Kot preostala dva modela znamke iOmega ima tudi ix4-200d lično ohišje trdne zasnove. Presenetljivo je to, da ima zunanji napajalnik, saj imajo naprave tega kova ponavadi napajalnike vgrajene. Na koncu tako dobimo zmogljiv NAS, ki pa ne upraviči svoje cene, saj je v konkurenci z QNAPovim modelom TurboNAS-439 Pro II+, ki je prav tako dobil zlatega Monitorja v septembrski številki. Ta za polovično ceno (745 evorov!) prinese hitrejše prenose, še boljšo izdelavo in več funkcij.

iOmega StorCenter px4-300d

Izdeluje: iOmega.

Prodaja: www.diss.si.

Cena: 1349 EUR.

Garancija: 36 mesecev.

Za: Hitrost.

Proti: Cena.

Netgear ReadyNAS Pro 2

Pro 2 je cenovno med napravama Netgeara, ki smo ju opisali v prejšnji številki. Glede na to, da je cenejša Ultra 2 dobila tudi zlatega Monitorja, so bila pričakovanja upravičeno visoka. Tako kot drugi izdelki te znamke je tudi Pro 2 narejen odlično in na otip deluje trdno. Zopet gre za napravo, v katero lahko vstavimo dva diska, do pladnjev pridemo na prednji strani. Tu najdemo tudi en vhod USB, gumb za stvaritev varnostne kopije in dve diodi, ki svetita skladno z delovanjem diskov. Na zadnji strani sta dva gigabitna omrežna priključka in dodatna dva vhoda USB 2.0. Na preizkusih hitrosti se je Pro 2 v skorajda vseh kategorijah odrezal odlično. Tako je pri branju in pisanju dolgih datotek dosegel rezultate za sam vrh lestvice preizkušenih naprav. Pri merjenju branja z DU Meterom je celo presegel mejo 100 MB/s, saj se je števec ustavil pri 105 MB/s. Povsem pa je odpovedal pri branju kratkih datotek, ko smo merili s programom dBench, saj je bila povprečna hitrost le 7 MB/s. Preizkus smo ponovili trikrat in vsakič so se pokazale enake številke, tako da gre morda za hrošča, saj je v septembrski številki podobno šepal Netgearov model Ultra 2 Plus. Morda bo napako odpravila naslednja različica programske opreme. Po besedah na spletni strani Netgeara naj bi bil Pro 2 namenjen uporabi v podjetjih, a kljub temu ne prepriča toliko, da bi upravičil 60 evrov višjo cene od Ultre 2, ki je domov odnesla zlati Monitor.

Netgear ReadyNAS Pro 2

Izdeluje: Netgear.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 450 EUR.

Garancija: 36 mesecev.

Za: Hitrost. Izdelava.

Proti: Nizka hitrost pri branju kratkih datotek.

Netgear ReadyNAS Pro 4

ReadyNAS Pro 4 je edini Netgearov izdelek na preizkusu, v katerega lahko vstavimo 4 diske. Izdelava je podobna manjšim različicam, kar je dobro, saj je prav tako narejen iz kakovostnih materialov. Na zadnji strani sta dva vhoda USB in enako število omrežnih priključkov. Družbo jima dela železni ročaj, ki prenašanje naprave močno olajša. Na prednji strani so še dodaten vhod USB, gumb za stvaritev varnostne kopije in diode. Na dnu prednje stranic je tudi zaslon LCD, ki olajša nastavljanje, saj je marsikaj mogoče postoriti brez priklopa na računalnik. Tako lahko polje RAID ali ponastavitev postorimo z ustreznim pritiskanjem gumbov ,,reset", ,,backup" in vklop. NAS lahko sprejme tudi diske z zmogljivostjo 3 TB, a je treba namestiti določeno različico programske opreme RAIDar. Spletni uporabniški vmesnik je enak manjšim napravam iste znamke, čeprav gre za resnejšo strojno opremo, a to ni pomanjkljivost, saj je vmesnik narejen pregledno. Na preizkusu hitrosti se je odrezal odlično. Najslabše mu je šlo pri merjenju hitrosti branja kratkih datotek s programom dBench, a je 36,831 MB/s boljši rezultat kot pri manjšem bratu v tokratni številki revije. Pri vseh drugih meritvah pa bi se uvrstil v vrh preizkušenih naprav. DU Meter je pri branju datotek pokazal 100,6 MB/s, tako da je Pro 4 eden tistih NASov, ki je presegel mejo 100 MB/s. Da gre za resnejšo napravo, kaže tudi garancija, ki traja 60 mesecev. Tudi cena ni pretirana, saj 700 evrov za takšno strojno opremo ni veliko. Vendar pa Pro 4 ne vzame zlatega Monitorja QNAPovem izdelku TurboNAS TS-439 Pro II+, ki za 50 evrov več omogoča še višje hitrosti.

Netgear ReadyNAS Pro 4

Izdeluje: Netgear.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 699 EUR.

Garancija: 60 mesecev.

Za: Izdelava. Hitrosti.

Proti: Glasnejši kot druge Netgearove naprave.

Thecus N4200

Edini izdelek znamke Thecus je naprava, v katero lahko vgradimo štiri diske. Na prednji strani sta dva zaslona. Pod večjim zaslonom LCD so gumbi za upravljanje menujev, v katerih je mogoče postoriti skorajda vse, ne da bi napravo priklapljali na računalnik. Manjši zaslonček pa je namenjen prikazovanju delovanja diskov in nima dodatnih gumbov, pravzaprav so klasične diode nadomestili s preprostim zaslonom LCD. Sicer gre za črno škatlo, narejeno iz malce slabših materialov, kot smo jih vajeni za naprave s štirimi diski. Predvsem moti to, da so predali za diske, do katerih pridemo skozi vratca na prednji strani, plastični. Sicer so pobarvani tako, da so na prvi pogled videti kovinski, a so daleč od trdnosti, ki jo dobimo pri Neatgearovih in QNAPovih izdelkih. Če so Thecusovi inženirji varčevali pri materialih, je zgodba drugačna pri količini priključkov. Na napravi najdemo šest vhodov USB, dva priključka eSATA in enako število omrežnih priključkov. Prav tako se niso brzdali pri vgrajevanju procesorskega jedra (dvojedrni Intel Atom 1,8 GHz) in pomnilniku, ki ga je 1 GB. Obeti pred preizkušanjem so bili tore dobri in N4200 ni razočaral. Pri meritvah s programom dBench se je odrezal solidno in spada v zgornjo polovico preizkušenih naprav. Pri merjenju z DU Metrom pa se je odlično izkazal predvsem pri pisanju datotek, saj je dosegel najboljši rezultat na preizkusu (112,4 MB/s!). Pri branju datotek ga je DU Meter uvrstil (100,5 MB/s) med prvih sedem, kjer so razlike minimalne. V prid nakupa govori tudi cena, ki je pri 633 evrov zmerna, vendar je izdelava slabša kot pri QNAP TurboNAS TS-439 Pro II+, ki ga tudi v merjenju hitrosti v povprečju prehiti. Razlika v ceni pa je 100 evrov.

Thecus N4200

Izdeluje: Thecus.

Prodaja: www.lancom.si.

Cena: 633 EUR.

Garancija: 24 mesecev.

Za: Hitrosti. Veliko priključkov.

Proti: Visoka poraba.

Synology Diskstation DS712+

Zadnji NAS na preizkusu je popolnoma sveža naprava podjetja Synology. Gre za tako novo napravo, da je v času pisanja ni mogoče najti na uradni strani izdelovalca. V DS712+ lahko iz prednje strani na preprost način vstavimo dva diska, saj gre za napravo, ki jo kupimo brez priloženih diskov. Tako se razlikuje od drugega Synologyjevega modela z dvema diskoma na preizkusu, kjer je bilo treba za menjavo odpreti celotno ohišje. Med vsemi Synologyjevimi modeli gre za daleč najlepšo napravo in v kombinaciji z dobrim občutkom za dotik so bila pričakovanja visoka. Na preizkusih hitrosti se je odrezal nadpovprečno in je pri merjenju pisanja s programom DU Meter dosegel prvo mesto med vsemi napravami. Bral (DU Meter: 67,2 MB/s) je sicer povprečno, a se je prav tako izkazal na preizkušanju s programom dBench, kjer je zasedal prva mesta in konkuriral napravam s štirimi diski. Kot rečeno, gre za novo napravo in na Synologyjevi strani še ni podatka o procesorski moči in količini pomnilnika, a gre verjetno za procesor arhitekture ARM, ker je poraba med mirovanjem in delovanjem nizka (26 W in 28 W). Malce motijo diode na prednji strani naprave, ki so močne in ponoči ustvarjajo disko učinek, tako da jih je treba prelepiti. Hitrostim primerni so tudi priključki, saj ima dva gigabitna omrežna vhoda, tri USB priključke in enega eSATA. Slednji je tudi redkost na napravah z dvema diskoma, tako da gre za velik plus.

Synology Diskstation DS712+

Izdeluje: Synology.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Cena: 450 EUR.

Garancija: 24 mesecev.

Za: Hitrosti. Priključek eSATA.

Proti: Svetle diode.

Torej?

Med vsemi zamudniki izstopata predvsem Synology DS712+ in Netgearov model ReadyNAS Pro 4, a noben od njiju hitrostno ne preseže naprav, ki smo jim v prejšnji številki dodelili zlati Monitor. V kategoriji NASov z dvema diskoma priporočen ostaja nakup Netgear ReadyNAS Ultra 2, ki s ceno, hitrostjo in skupnostjo, ki zanj razvija dodatke, predstavlja odličen paket. Če pa bi radi rešitev s štirimi diski, je svojega denarja vreden QNAP TurboNAS-439 Pro II+, ki je najboljše presečišče med ceno in zmogljivostmi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji