Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2013 | Teme: Skype

Telefonija na dotik

Skype je v Windows 8 vdelan privzeto. Po mesecih premora je v Windows 8 dospela posodobitev 1.6. Dogodek je povod, da si telefonijo na dotik pobliže ogledamo.

Največja pridobitev posodobitve 1.6 je orožje v boju proti nezaželenim klicateljem. Nepridiprave lahko blokiramo, jih brišemo ali prijavimo.

Največja pridobitev posodobitve 1.6 je orožje v boju proti nezaželenim klicateljem. Nepridiprave lahko blokiramo, jih brišemo ali prijavimo.

Skype je zasluženo najbolj priljubljena VoIP telefonija na svetu. Uporabnikom v operacijskem sistemu Windows nedvomno dostavi najboljšo kakovost videa in zvoka. Kljub navidezni usmerjenosti v Okna in Microsoftovemu lastništvu deluje praktično na vseh napravah in v vseh sistemih, ki so trenutno med vidnejšimi na trgu. Poleg običajne, namizne različice je od splavitve Windows 8 na voljo tudi posebna, sodobna (beri: metro) inačica pogovornega pripomočka. Namestitev se izvaja zgolj prek tržnice Windows Store.

Program takoj po zagonu zavzame ves zaslon. Vanj se prijavimo z uporabniškim imenom Skype ali Microsoftovim računom, če Skypa doslej nismo uporabljali. Oba računa lahko tudi združimo in v okenskem okolju uporabljamo zgolj enega. Osrednji vmesnik je razdeljen na tri dele, v levem so prikazani nedavni dogodki, v srednjem priljubljeni posamezniki, v desnem pa seznam vseh povezanih stikov. Skype za Windows 8 podpira vse pritikline spremenjenega operacijskega sistema. Z desnega roba povlečemo na primer tako imenovane Charms, kjer pridemo do prilagojenih nastavitev in iskanja znotraj samega programa, zgornji in spodnji rob pa sta rezervirana za klice, saj ponujata vpogled v zgodovino in olajšata shranjevanje kličoče številke oziroma stika. Izpostaviti velja, da je Skype brezšivno vpet v operacijski sistem. To pomeni, da lahko prijatelje kličemo kar iz sistemskih stikov in klice sprejemamo, kljub temu da aplikacije nimamo odprte. Video klici prikažejo sliko naslovnika čez ves zaslon, za nas pa je rezervirano majhno okence v desnem spodnjem kotu. Kakovost videa je s posodobitvijo 1.6 izboljšana, prav tako je odpravljen hrošč, ki je povzročal težave ob menjavi kamer na napravi. Izboljšano je delovanje, stiki se nalagajo hitreje, program se sploh zdi zanesljivejši. Dodana je zapora nezaželenih stikov, ki jih poleg zapore po želji izbrišemo in/ali prijavimo. V primerjavi z namizno različico še vedno manjka nekaj zmožnosti, med katerimi ob zatonu Windows Live Messengerja izstopa nezmožnost prikaza oddaljenega namizja (angl. screen sharing).

Skype za Windows 8

VoIP telefonija.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Brezplačno.

✓    Video, zvok, uporabniški vmesnik, delovanje v ozadju.

✗    Manj zmožnosti kot namizna različica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji