Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2012 | Teme: android

Telefon s faktorjem X

Tajvansko podjetje HTC je še leta 2010 dosegalo odlične rezultate. Prehod z Microsoftovega okolja na Googlov sistem jim je uspel, zato so si vodilni upravičeno meli roke. Žal je prišel hud padec. Prvo četrtletje letošnjega leta so doživeli sedemdesetodstotni upad zaslužka. Napočil je čas za preobrazbo. Manj telefonov, z več občutka. Predstavili so linijo One, ki se ponaša s hitrimi procesorji, dobrim zvokom, boljšimi kamerami in navdihnjenim oblikovanjem.

Procesor Tegra 3 z odliko opravi zastavljene teste. Žal se hitrost trenutno najboljšemu telefonu na trgu pozna in precej skrajša življenje baterije.

Tisti, na katerega smo čakali (na priloženi nalepki piše The One You've Been Waiting For), je model One X. Ko ga uzremo, v hipu pozabimo na zgrešene strele v preteklosti, ki so s povprečnim videzom, slabo baterijo in podobnimi nevšečnostmi omadeževali HTCjevo ime. Tajvancem se je še kako splačal nakup oblikovalcev One & Co., pri katerih novinec ni dobil le imena, temveč tudi X faktor. Nadvse otipljiv telefon, ki bi ga najraje nenehno božali in valjali po rokah, odlikujejo gladke linije in izdelava iz enega kosa. Tako imenovano unibody ohišje bo za nekatere problem, vendar je vanj HTCju uspelo stlačiti spodobno baterijo in doseči, da precej velik zaslon sedi v lupini, ki je debela zgolj 8,9 milimetra. Gosposka plastika (ang. polycarbonate) pripomore k majhni teži naprave (130 g) in je zaslužna, da ne pogrešamo stekla ali aluminija, ki ju tekmeci pri vrhnjih modelih radi uporabljajo. Telefon krasi občutek za podrobnosti. Pogled od blizu razkrije hrapavo hrbtno površino, robovi pa so povsem gladki.

HTC One X je telefon za ljubitelje velikih naprav. Majhnim ročicam svetujemo, da držijo prste stran, saj bo slabih pet palcev (4,7") prevelik zalogaj zanje. Velik zaslon ima visoko ločljivost 720p (1280 x 720). Gostota prikazanih pik je primerljiva s telefonoma Galaxy Nexus in iPhone 4S. Slika je posledično tako ostra, kot bi jo prilepili na zaslon. Tehnologija Super IPS LCD 2 po živahnosti barv sicer zaostaja za Samsungovimi zasloni Super AMOLED, a blesti pri igrah in filmih, tako da je izbira bolj stvar osebne preference. Osrčje telefona je povsem posvečeno procesorju podjetja NVIDIA. Tegra 3 ima pet jeder, od katerih so štiri zadolžena za moč naprave, peto pa je primernejše za varčevanje z energijo ob izvajanju običajnih opravil. Procesor, navit na hitrost 1,5 GHz, poskrbi, da vmesnik Sense deluje gladko in odzivno. Mišična masa se najbolj pozna pri strojno zahtevnih opravilih, kakršno je igranje iger. Pomoč pri delu mu ponudita 1 GB pomnilnika in 32 GB vgrajene podatkovne shrambe. Mnogim bo odsotnost razširljivosti s karticami mikro SD povzročala težave, zato so se Tajvanci dogovorili z znano oblačno storitvijo Dropbox. Vsak kupec telefona One X dobi v dveletno rabo 25 GB prostora na njihovem diskovju. Če imamo račun pri Dropboxu že odprt, je prostora v resnici le 23 GB, a to so že kaprice zahtevnega uporabnika. Ker se podarjenemu konju ne gleda v zobe, smo z integracijo Dropboxa in lepotca X kljub vsemu zadovoljni. Hrbtna stran naprave je pod vtisom 8MP kamere, ki je izbočena, a na srečo nemoteča pri odlaganju telefona na ravno površino zaradi rahlo zaobljenega oblikovanja. Fotoaparat ima LED bliskavico in zna snemati HD filme (1080p). Hitra zaslonka omogoča fotografiranje med snemanjem videa in se posebej odlikuje pri zaporednem zajemanju, kjer naknadno izberemo najboljši posnetek. Zajemanje fotografij je mogoče tudi ob gledanju filmčkov. Dobrodošla malenkost sta gumba za snemanje in slikanje, ki sta hkrati na zaslonu. Kakovost zvoka med pogovorom je dobra, za to poskrbi tudi sistem za zmanjšanje okoliškega hrupa. Klicanje je še dodatno podprto z dobrim signalom in pametnim izbiranjem številke s predvidevanjem vnesenega stika. Med povezavami velja izpostaviti Bluetooth 4.0, najhitrejši Wi-fi (802.11n) in čip NFC.

HTC Sense 4

Sense 4 ne bo razočaral ljubiteljev lepih in uporabnih lebdečih pripomočkov, s slovito uro z vremenom na čelu.

Novi vmesnik Sense je korak v pravo smer. Za razliko od različice 3,6, ki nas je pustila hladne, je Štirica povsem druga zgodba. Svoj okus sladolednega sendviča so Tajvanci oklestili lastne navlake in to jim štejemo v plus. Rezultat je lažji, privlačnejši in hitrejši uporabniški vmesnik, ki dobre lastnosti zadnjega Androida poudari in ne zatre, kot se je prepogosto dogajalo v preteklosti. Kljub temu je Sense še vedno povsem samosvoj Android, ki stavi na bogato izbiro lebdečih pribočnikov (ang. widgets) in se zaveda navdušujočega videza.

Dodajanje bližnjic, aplikacij in lebdečih pripomočkov je v HTCjevem pogledu celo boljše od osnovnega Androida.

Večopravilnost se zgleduje po Applovem CoverFlowu in mobilnima WP7 ter webOS, kar ni slabo. Za razliko od naštetih omogoča zapiranje programov s potegom prsta.

Osnovni zaslon je v duhu prejšnjih iteracij, kar bo navdušilo predvsem oboževalce. Ura z vremenom je še vedno tu, vendar je njen videz modernejši. Na telefonu One X je, zahvaljujoč višji ločljivosti, več prostora, kot smo bili vajeni. Svoje doda tudi odsotnost značilnih navideznih gumbov, ki so v ICS stalnica. Sense jih nima, zato je kvadrature zaslona še več. Omejitev sedmih zaslonov ostaja, med njimi rotiramo s potegom prsta. Animirani prehod z dodano tretjo dimenzijo je enak, a učinek ni več neskončen, saj se pot na zadnjem zaslonu konča in ne gre naprej v slogu (osovraženega) vrtiljaka. Do urejanja domačih zaslonov pridemo s pritiskom guma v obliki hišice (ang. home) ali s potegom prsta Pinch to zoom, ki je videti, kot bi zajemali ščepec soli. Na posebnem zaslonu med naštetimi zasloni prosto izbiramo, jih brišemo ali dodajamo. Daljši pritisk na ozadje prikliče dodajanje bližnjic, aplikacij in lebdečih pripomočkov. Elegantna izvedba spominja na tablični Honeycomb. Odklepanje zaslona s potegom kroga ni le balzam za oči, saj predstavlja hitro pot do najpogosteje rabljenih možnosti. Če v krog povlečemo katero od prikazanih bližnjic, ko je telefon zaklenjen, se ob odklepanju izbrana aplikacija samodejno odpre. V čudežni lik lahko ob zgrešenih klicih ali prejetih sporočilih povlečemo tudi zamujene dogodke. To skrajša postopek klicanja in odgovarjanja na korak ali dva. Privzeti zaklenjeni zaslon je ozadje, ki ga po želji zamenjamo s prikazom obvestil, galerijo slik ali vremensko napovedjo. Seznam z aplikacijami je nov in se tokrat premika vodoravno. Dodan je gumb za dostop do tržnice Google Play in razvrščanje po viru in pogosti rabi. Na seznamu manjkajo lebdeči pripomočki, do katerih pridemo le z omenjenim pritiskom na ozadje domačega zaslona. Telefonom z vmesnikom Sense je dodan gumb za večopravilnost, ki jo je HTC precej predrugačil. Videz odprtih programov v ozadju bolj spominja na način operacijskega sistema Windows Phone kot pa na zapovedi Ice Cream Sandwicha. Na srečo so obdržali ubijanje procesov s potegom prsta. Nezaželene programe na tajvanskih telefonih frcnemo od spodaj navzgor. To povzroči, da se užitkarsko zaprejo. Od uradnega Androida je tako ostal čistejši videz vmesnika, za to pa si zasluge lasti uradna pisava roboto. V duhu trenutne robotske slaščice je tudi okno z obvestili, do katerega pridemo s potegom prsta z vrha proti dnu. Našteta opozorila so pregledna, brišemo jih bodisi s potegom prsta vstran bodisi z gumbom Clear. V oknu z obvestili najdemo gumb Settings, ki je edina pot do podrobnejših nastavitev programske in strojne opreme.

Predvajalnik glasbe se izkaže z nastavitvami Beats, podporo istoimenski strojni opremi in vpetostjo storitve SounHound.

Novi Sense prinaša obilje hišnih aplikacij, ki so vse po vrsti precej drugačne, kot smo bili vajeni do zdaj. Stiki so tesno povezani z družabnimi omrežji, zato je priporočljiva predhodna prijava, saj se tako telefonski imenik elegantno poveže s stiki iz spleta. Urejanje je zmogljivo in loči med različnimi računi. Ponuja dobrodošle zmožnosti preverjanja dvojnikov, povezovanja in združevanja stikov. Ob več različnih prikaznih slikah se sistem odloči za kakovostnejšo, kar je malenkost, ki jo cenimo. Z aplikacijo za sporočanje v osnovi pošiljamo sporočila SMS in MMS, v primeru nameščenih programov neposrednega sporočanja pa med drugim sodelujemo v omrežjih Google Talk, IM+ in podobnih. Pogovor je prikazan v balončkih in v zgodovini interakcije pod podrobnostmi posameznega stika v programu People. Tipkovnica je ena najboljših na trgu. Velike tipke in občutek pri uporabi sta odlična. Za večjo podporo slovenščini vseeno priporočamo nadomestek v obliki SwiftKey X Keyboard. Osrednji poštni predal za pošiljanje in branje elektronske pošte je prijazen, zmogljiv in očiščen navlake, ki so kazile predhodnike. Novost pri prejemanju elektronske pošte je tako imenovana pametna sinhronizacija, ki nas ne sprašuje več, kdaj želimo pošto prejemati, oziroma kako pogosto naj se program poveže z izbranim strežnikom, marveč za to poskrbi sama aplikacija. Seveda je na našo željo lahko vse po starem. Sistem razdeli dan na delovni (Peak) in prosti čas (Off-peak), tako da lahko v delu dneva, ko je potreba po sveži pošti večja, preklopimo na točno določen interval, zvečer in ponoči pa uporabimo pametno prejemanje, ki ugodneje vpliva na porabo baterije. Uradni spletni brskalnik je podedovan od Androida 4, kar pomeni, da je precej izboljšan. Strani se, zahvaljujoč Tegri 3, odpirajo z raketnim pogonom. Žal je zaradi hitrosti opaznejša zakasnitev pri nalaganju celotne strani. Velikost zaslona pripomore k lepšemu prikazu slik, lažji navigaciji po straneh in ostremu besedilu. Da je branje enostavno, poskrbi HTCjeva zmagovita zmožnost dvojnega dotika na izbrano mesto, ki poveča in uravna želeni del spletne vsebine. Spletno stran manjšamo in večamo tudi z gesto ščipanja in raztezanja, pri čemer sistem najdeno besedilo še vedno poravna zaslonu primerno. Priročna je funkcija Reading list, ki shrani vsebino obiskane strani za kasnejše branje. Za ogled shranjene spletne vsebine je žal tudi kasneje potrebna internetna povezava. Prav zaradi tega ni odveč pomoč v obliki aplikacije Read It Later, ki si jo po potrebi privoščimo na Google Play. Omeniti velja še pregledne zaznamke in namizni način (Desktop mode), ki pomaga mobilnim napravam obiti prilagojena spletišča. Ker brskalnik na velikem in podrobnem zaslonu zmore prikazati res vse, tudi filmčke flash, bi bil greh, če na pladnju dostavljene možnosti Desktop mode ne bi uporabili. Priloženi glasbeni predvajalnik je brezšivno spet s priljubljeno storitvijo SoundHound, ki poteši vedoželjnost ob poslušanju glasbene zbirke, medtem ko se zna program za gledanje filmov povezati s pametnimi televizorji in drugimi napravami DLNA. Zaradi odličnega zvočnega sistema Beats je priporočljiva tudi aplikacija FM Radio, ki je v iskanju razpoložljivih radijskih postaj silno hitra.

V celoti gre za trenutno najboljši telefon na trgu, ki ga rade volje priporočamo vsem velikanom z očesom za lepoto. Zanj so potrebne šape in ljubezen do vmesnika Sense. Ali bo One X prenesel prihod telefonov Galaxy S2 in iPhone 5, bo pokazal čas. Obenem se sprašujemo, ali so najboljši procesor, zaslon z visoko ločljivostjo in čutno oblikovanje dovolj za vnovični uspeh? Bo One X feniks, ki s(m)o ga čakali?

HTC One X

Pametni telefon.

Prodaja: Še ni v prodaji.

Cena: Še ni znana.

ZA: Vrhunsko oblikovanje, kakovost izdelave, zaslon, posebnosti fotoaparata in kamere.

PROTI: Vgrajena baterija, mikro SIM, ni slušalk Beats.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji