Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2016

Telefon je vse, kar potrebujemo

Ko je trenutek izgubljen, je izgubljen za vedno. Ostanejo nam le fotografije, ki smo jih posneli. In ker ljudje fotografiramo skoraj izključno le še s pametnimi telefoni, je pomembno, da se ti pri nalogah fotografiranja odrežejo kar najbolje. Preizkusili smo več aplikacij za fotografiranje, ki se bržkone obnesejo bolje od privzete v vašem telefonu.

Svet mobilne telefonije je v zadnjih letih povsem prevzel mali zeleni robotek po imenu Android. Nič drugače ni na področju aplikacij, kjer na Googlovi trgovini/tržnici Play najdemo na milijone različnih aplikacij, številne med njimi so posvečene tudi fotografiranju. Preverili smo, katere sodijo med najboljše.

ProShot. Aplikacija ProShot je vrsto let izstopala kot daleč najboljša aplikacija za fotografiranje na platformi Windows Phone, po številnih prigovarjanjih pa so se avtorji lani le odločili, da jo preselijo še na platformo Android (na voljo pa je tudi za iOS). Razlogov, zakaj bi uporabnik odštel 4,27 evra za aplikacijo za fotografiranje, ima ProShot cel kup. Prav tako funkcij, ki bodo razveselile najbolj nezahtevne med nami, pa tudi tiste, ki želijo imeti vsak vidik zajema fotografije, pa čeprav z mobilnim telefonom, pod absolutnim nadzorom. Uporabniški vmesnik je prosojen, minimalističen in zahteva malce privajanja, saj so menuji tudi večnivojski, a je vsekakor eden najlepših in premišljenih. Že v načinu popolne avtomatike dokazuje, da umetna pamet po zaslugi podatkov iz okolice zlepa ne razočara (niti pri fotografiranju ponoči), ročni način pa je sploh poglavje zase. Uporabnik lahko prevzame ročni nadzor nad občutljivostjo ISO, osvetlitvijo, nastavitvami beline itd. Prav tako lahko izbira med različnimi stopnjami stiskanja podatkov JPEG ali pa zajame fotografijo v zapis RAW. Aplikacija ProShot obvlada tudi zakasnjeno in intervalno proženje, rafalne posnetke, pa tudi izdelavo t. i. video posnetkov »skozi čas«. Pozna tudi nekaj zabavnih funkcij, denimo način slikanja s svetlobo, ki nam na zaslonu sproti zamegli določene dele posnetka. Vgrajena galerija dobro opravlja svoje delo, vsak posnetek je opremljen tudi s ključnimi podatki o svojem nastanku (vrednost ISO, odprtost zaslonke).

Inovativen uporabniški vmesnik prepriča številne uporabnike – in to na vseh mobilnih platformah.

Camera FV-5. Med profesionalne aplikacije za zajem fotografij na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android vsekakor sodi tudi aplikacija Camera FV-5. Ta nam preslika okolje (menuje in funkcije) fotoaparatov D-SLR v pametni telefon ali tablico, kar bodo cenili vsi, ki jim prekrivne mreže in histrogrami pomagajo k zajemu kakovostne fotografije. Omenjene funkcije so logično zložene v menujih (in manj dostopne kot v aplikaciji ProShot), a osnovne nastavitve, ki nam omogočajo popoln nadzor nad vrednostjo ISO, količino svetlobe, ostrenjem in nastavitvijo beline, so vedno pri roki in v obliki strojnih gumbov. Camera FV-5 premore še vrsto orodij za urejanje fotografij, kjer lahko preizkusimo različne učinke, kot so fotografija HDR, barvni prehodi, zamik leč ipd. Večino lahko uporabimo tudi med zajemom fotografije ali pri poznejši obdelavi, kjer se izkaže za še kako priročno možnost zajemanje v zapis RAW. Všeč nam je funkcija, ki obvlada hiter zajem zaporednih fotografij, pri čemer vsaki spremeni vrednost osvetlitve, nato pa nam jih ponudi v pregled (seveda obdržimo le najbolj posrečene). V želji, da bi se naša mobilna naprava obnašala kot digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, bomo morali odšteti 2,99 evra, manj zahtevni uporabniki pa bodo lahko shajali že z brezplačno, a znatno okrnjeno različico Camera FV-5 Lite.

Če smo vajeni fotografiranja s fotoaparati D-SLR, se bomo z aplikacijo Camera FV-5 počutili kot riba v vodi.

Open Camera. Kadar iščemo predvsem hitro in enostavno aplikacijo za zajem fotografij na mobilnem telefonu (večina privzetih aplikacij različnih izdelovalcev je precej okorna) ter po možnosti še brezplačno, bomo zelo veseli aplikacije Open Camera. Ta zastonjska aplikacija ponuja skoraj vse, kar ponujata zgoraj opisani plačljivi aplikaciji, tudi precej posrečeno ročno upravljanje vseh fotografskih parametrov. Na napravah z Androidom 5.0 (ali novejšim) pa se izkaže tudi vmesnik Camera2 API. Odprtokodna aplikacija za zajem fotografij in video posnetkov pozna vrsto uporabnih orodij, kot so samodejna stabilizacija posnetka, zakasnjeno proženje, glasovno proženje in podobno. Všeč nam je tudi možnost, da na domači zaslon telefona prilepimo t. i. widget, ki nam po enem samem pritisku nanj odpre aplikacijo in zajame fotografijo, kar nam v praksi večkrat sploh omogoči, da ujamemo trenutek, ki bi ga sicer zamudili že z nalaganjem aplikacije za zajem fotografij. Aplikacija Open Camera je, kot rečeno, odprtokodna, za njo pa stoji skupina razvijalcev, ki jo iz meseca v mesec izboljšuje in ji dodaja funkcionalnosti, zato se ne bojimo za njeno prihodnost.

A Better Camera nima neomejenega števila funkcij, tiste, ki jih premore, pa obvlada do potankosti.

A Better Camera. Aplikacija A Better Camera že z imenom brez dlake na jeziku pove, kaj ponuja – precej boljšo kamero od tistih, ki smo jih navadno deležni na androidnih napravah. Omenjena aplikacija je namreč nastala z združitvijo aplikacij HDR Camera+, Night Camera+ in HD Panorama+, ki so že vsaka zase prepričale na milijone uporabnikov, zdaj pa združene prinašajo še precej boljšo uporabniško izkušnjo. A Better Camera premore vrsto zanimivih funkcij, sploh v plačljivi različici Unlocked (v akciji 0,99 evra, drugače 3,99 evra). Poleg vseh tradicionalnih načinov fotografiranja namreč (pričakovano) blesti pri zajemu panoramskih in nočnih posnetkov ter fotografij z visokim dinamičnim razponom barv (HDR). Ponuja tudi kopico učinkov in filtrov, s katerimi zajete fotografije še izboljšamo. Všeč nam je preprosta, a učinkovita funkcija Bestshot, ki zajame več zaporednih posnetkov, nato pa nam sama predlaga najboljšega (in z izbiro praktično vedno zadene). Aplikacija obvlada tudi zajem videa HDR v realnem času, uporabnikom pa svetujemo, da si kupijo plačljivo različico (seveda v akcijski ponudbi), ki omogoča resnično napredne funkcije – o uporabnosti (in zasvojljivosti) slednjih se sicer lahko brezplačno prepričamo v roku 30 dni.

Fotografske aplikacije za iOS

Manijo mobilnega fotografiranja je pravzaprav sprožilo podjetje Apple, ki je v svoje telefone iPhone med prvimi vgradilo kakovostno kamero. Tudi za operacijski sistem iOS se najdejo številne brezplačne in plačljive aplikacije, ki kakovost zajetih (in obdelanih) fotografij dvignejo na novo raven.

Med najbolj priljubljene malce presenetljivo sodi Googlova aplikacija Snapseed, ki prepriča z neverjetno enostavno rabo in bogatim ter nadvse prepričljivim naborom orodij za urejanje fotografij. Snapseed tako z osnovnimi fotografskimi prijemi opravi kot za šalo, popravke svetlobe, kontrasta in obrezovanje fotografij pa poenostavi do obisti. Zahtevnejšim uporabnikom ponuja tudi delo s čopiči in celo razmeroma enostavno odstranjevanje nezaželenih vsebin s fotografij.

Uporabniki iPhonov in iPadov, ki bi poleg sprostitve fotografske žilice radi dali duška tudi svoji ustvarjalnosti, bodo navdušeni nad aplikacijo Mextures. Ta je pogosto prva izbira t. i. mobilnih umetnikov, saj ponuja resnično bogat nabor tekstur, zrnavosti in svetlobnih učinkov, ki so v celoti nastavljivi in jih lahko poljubno dodajamo v slojih. Aplikacija resda zahteva nekaj časa za učenje vseh zvijač in funkcij (če se ne zadovoljimo z le predstavljenimi), a rezultati so vsekakor vredni naložbe v višini dveh evrov (in našega časa).

Camera360 – Funny Stickers. Ob pogledu na aplikacijo Camera360 – Funny Stickers bodo resni fotografi le odmahnili z roko, češ »to je za otroke«, a več sto milijonov uporabnikov priča o tem, da je zadela bistvo trenda mobilne fotografije. Brezplačna aplikacija, ki izvira iz zelo priljubljene aplikacije Camera360, se namreč posveča naprednemu samoportretiranju. Uporabnikom tako pomaga na različne duhovite in zabavne načine olepšati zajete selfije, predvsem pa se zanaša na »tono« različnih nalepk, ki jih enostavno dodamo zajetim fotografijam in jih kot digitalne razglednice pošljemo prijateljem in znancem ali enostavno delimo v družabnih omrežjih Facebook, Twitter ali Instagram. Možnosti urejanja samoportretov so resnično neverjetne (in precej profesionalne), saj imamo na voljo številne filtre, okvirje in kolaž različnih ozadij. Dodamo le še svojo ustvarjalnost in domišljijo. Filtre lahko uporabimo še pred samim zajemom fotografije in tako dobimo zelo dober vpogled v to, kakšen posnetek bomo ustvarili. Enostavnost rabe in brezmejna možnost izdelave digitalnih razglednic sta naredila to fotografsko aplikacijo najbolj priljubljeno v svetu androidnih naprav. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji