Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Matjaž Klančar, odgovorni urednik | Monitor Januar 2016

Telefon je (skoraj) vse, kar potrebujem

Kot urednik imam privilegij, da lahko svoje prispevke napišem na koncu, ko so drugi avtorji svoje že oddali, in se tudi na tej podlagi odločim, o čem bom pisal. In tokrat s presenečenjem ugotavljam, da je večina piscev pred mano sicer nekaj bežno omenjala tudi telefone, a si nobeden kar nekako ni upal reči bobu bob – telefon je tisto, kar je danes v svetu tehnike pač najpomembnejše.

Sam ga uporabljam skorajda za vse tisto, za kar sem še pred nekaj (malo) leti uporabljal osebni računalnik. V službi sicer še vedno sedim za namiznim računalnikom (in Windows 10), doma pa se mi le redko zgodi, da bi odprl prenosnik. Moj novi telefon (Samsung Galaxy S6 Edge+) je namreč dovolj hiter in velik, da lahko z njim postorim skoraj vse. Odgovarjam na pošto, v mobilnem Wordu pregledujem besedila, ki mi jih pošiljajo avtorji, tudi berem spletne članke in se grem zasilen dostop na daljavo do službenih računalnikov in strežnikov. Uporabljam ga tudi za šport – Excelove tabelice za zapisovanje treningov, programske štoparice, PDFji z zapisi ključnih vaj, aplikacija za pregledovanje plezalnih smeri in seveda fenomenalni Google Photos za vzdrževanje fotografij, športnih in družinskih. Med treningom mi dela družbo pretočni radio (TuneIn) za predvajanje glasbe. Slednje v zadnjem času kar na bluetooth zvočnik, ker bi mi Chromecast Audio, za katerega sem se najprej hotel navdušiti, prepovedal poslušati glasbo z Youtuba. Ko sem v naravi, uporabljam GPSies in Bikemap, s katerima poiščem (in izdelujem) kolesarske sledi GPS in pa (še vedno) aplikacijo Maprika, s katero se virtualno premikam po smučarskih zemljevidih evropskih smučišč.

Za pot do teh smučišč (in še česa) pa seveda vedno bolj in ekskluzivno uporabljam Google Maps in tamkajšnjo navigacijo. Ker me podatkovni promet v tujini stane le toliko kot eno pivo, se mi res ne ljubi več ukvarjati s sicer odličnimi Here Maps, ki pa jim manjka tako odlična povezava s spletnim svetom (in še čim), kot jo ima Google.

Telefon je od nedavna tudi moja edina povezava z bankama, ki jo uporabljamo v družini. Spletne bančne aplikacije po razvoju uporabniškega vmesnika pač še vedno capljajo zadaj, videti je, da so vse moči usmerjene v telefone. Meni je prav.

In ko sem doma, na kavču? Družbo mi dela Yatse, odličen daljinec za medijski predvajalnik Kodi, ki na mojem stacionarnem PCju kraljuje že kar nekaj let in ga kar nekako ne morem zamenjati za Plex (čeprav me prepričujejo …). Hm, pravkar sem ugotovil, da je to tudi vse, za kar doma uporabljam stacionarni računalnik …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji