Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2010

Tehnomanija

Tehnomanija

Videti je, da se v današnjih dneh vse vrti okoli družabnih omrežij, natančneje, Facebooka. Prav tako se zdi, da prehajamo v neko drugo fazo razvoja tega spletnega fenomena, ko se družabna omrežja vse bolj povezujejo z drugo programsko opremo, ki jo uporabljamo vsak dan. Tudi z igrami. Electronics Arts, eden največjih izdelovalcev na področju iger, je tako dal vedeti, da lahko že v kratkem pričakujemo prve nove naslove, pri katerih bo uporaba storitev Facebooka tako rekoč obvezna. Pa EA pri tem ni osamljen, saj podobne načrte kujejo tudi drugod.

*

Po drugi strani pa so socialna omrežja vse večji vir najrazličnejših nevarnosti, to poudarjajo še posebej podjetja. Raziskava, ki jo je naredila družba Sophos med 500 anketiranci, je pokazala, da je kar 60 % prepričanih, da je Facebook največji vir nevarnosti, težave pa so se v letu dni na tem področju povečale kar za 70 %. Podjetja niso zaskrbljena zgolj zaradi zmanjšanja produktivnosti zaposlenih (dejstvo je, da le redki s Facebookom naredijo kaj koristnega za podjetje), temveč tudi zato, ker socialna omrežja predstavljajo nova mala vrata za najrazličnejše vdore, podobno kot so pred časom, denimo, omrežja IM in druge storitve.

*

Na moč socialnih omrežij vse bolj opozarjajo uradne ustanove Evropske unije. Pred letom dni je komisarka Viviane Reding pozvala lastnike socialnih omrežij, naj ukrepajo, predvsem kar se tiče zaščite zasebnosti in varnosti mladoletnikov. Po letu dni je 19 od 25 pozvanih začelo ukrepati, vendar EU opozarja, da premalo. Le 40 % socialnih omrežij tako preprečuje dostop do osebnih podatkov mladoletnih drugim uporabnikom omrežij. Facebook je nato poskrbel za nenavaden preobrat, ko je praktično čez noč nekaterim avtorjem, denimo spletnih iger, omogočil dostop do profilov vseh uporabnikov, tudi če ti niso prijavljeni v specifično igro. EU je osupnil in grozi, da bo ukrepal z zakonskimi omejitvami.

*

Toda če Facebooku uspeva domala vse, česar se domisli, se nad druge zgrinjajo temni oblaki. MySpace je v letu dni zgubil približno četrtino obiskov do video posnetkov v omrežju, čeprav drugod navajajo rekordno rast. Sodu je, kot kaže, nedavno izbilo dno in kulminiralo z odstopom direktorja Owena Van Natte, le deset mesecev po njegovem ustoličenju. Videti je, da je precejšnja težava predvsem z novim lastnikom, korporacijo News Corp, ki kar nekako ne ve, kaj bi z MySpaceom. Čas za popravni izpit pa je vedno krajši.

*

V ZDA se je vnela prava vojna na področju elektronskih knjig. Spor je nastal predvsem med vodilno spletno knjigarno Amazon.com in nekaterimi velikimi založniki, kot so Macmillan, Hachette in HarperCollins. Ti so enostavno umaknili svojo ponudbo ob vztrajanju Amazona, da bo končna cena knjig za kupce največ 10 dolarjev. Založniki in avtorji so se počutili opeharjene, ko jim nekdo poizkuša diktirati ceno za njihove izdelke, zato so zagrozili z odhodom h konkurenci. V ozadju je predvsem ponudba Appla in njegove prihajajoče knjigarne iBooks, pri kateri založnikom ponujajo prilagodljivost glede cen. Amazon je po krajšem premisleku popustil, toda poznavalci pravijo, da se je končala le prva bitka, vojna pa ne.

*

V zadnjem času je mogoče zaslediti vse več napovedi o zatonu računalnikov PC, kot jih poznamo danes, pa tudi o tektonskih spremembah na področju vodilnih na trgu. ABI Research tako navaja, da utegnejo procesorji z arhitekturo ARM prehiteti Intelove z arhitekturo x86 že leta 2013, seveda predvsem v mobilnih napravah, ki pa bodo tedaj predstavljale večino trga. Danes se to morda zdi utopično, vendar trditev ni čisto iz trte izvita. Potrebe po procesni moči se relativno zmanjšujejo, pritisk pa je predvsem na cenah, kjer Intel ni najbolj pozicioniran.

*

Še bolj drzna pa se zdi napoved ustanovitelja družbe Acer, da bodo vodilna imena izdelovalcev računalniške opreme iz ZDA v naslednjih 20 letih preprosto - izginila. Stan Shih, ki je zgradil eno najhitreje rastočih podjetij na svetu, trdi, da se bo trend vedno cenejših računalniških izdelkov nadaljeval in da ameriška podjetja preprosto ne znajo tržiti teh naprav. Zato naj bi blagovne znamke, kot so Hewlett-Packard in Dell, vsaj na področju osebnega računalništva, izginile. Toda Shih pozablja, da je 20 let v računalništvu silno dolgo obdobje. Če se bo današnji trend nadaljeval, kupna moč Američanov zmanjševala, Azijcev pa povečevala, se utegne zgoditi prav nasprotno.

*

Poraba energije in trajnost akumulatorjev so danes najbolj omejujoč dejavnik za nadaljnji preboj na številnih področjih, od računalništva do avtomobilizma. Japonski raziskovalci, združeni v malo družbo Eamex, menijo, da imajo rešitev vsaj za del tegob na tem področju. Naznanili so, da so našli način, kako lahko bistveno podaljšajo življenjsko dobo akumulatorjev, na okoli 10.000 polnjenj, to pomeni okoli 20 let tipične rabe. Današnji akumulatorji dosegajo tipično desetkrat slabše rezultate. Če se bo to res zgodilo, bo poleg uporabnikov še najbolj hvaležna narava, saj bo manj potreb po razgradnji odsluženih izdelkov.

*

Vrenje okoli 3D televizije pred filmske studie postavlja kar precejšnje izzive. Prostorski video brez ustreznega gradiva vsekakor ne more uspeti, snemanje filmov v 3D tehniki pa je danes drago in časovno zamudno. Na svetu je menda ta hip zelo malo ustrezne opreme, še manj pa strokovnjakov, ki obvladajo tehniko prostorskega snemanja. Zato so marsikje začeli uporabljati razne zvijače. Najbolj priljubljena je računalniška pretvorba posnetkov iz klasične 2D slike v 3D posnetek s pomočjo računalnikov. Trik je v številu kadrov na sekundo, kjer lahko posamezne postavijo na različno "globino" v prostoru, potem pa z računalniki izračunavajo perspektivo. Menda naj bi metoda ob nadaljnjem izpopolnjevanju omogočala celo pretvorbo dosedanjih filmov v 3D. Nekaj takega, kot so pred časom naredili z barvanjem črno-belih filmov z začetka prejšnjega stoletja torej.

*

Nedavni komentar Billa Gatesa v medijih, ki kritizira pred kratkim predstavljeni Apple iPad, je milo rečeno čuden. Prav Gates je bil pred skoraj natanko desetimi leti prvi, ki je javnosti prikazal svojo vizijo in znotraj te tablične računalnike kot osrednji element. Zdaj, ko je to naredil nekdo drug, pa je to nekaj "zgolj povprečnega". Kako, prosim? Gates pravi, da je iPad zgrešen tudi zato, ker nima peresa. Toda dosedanja praksa je pokazala, da je bilo prav pero ena od ovir za uporabo zaslonov na dotik. Primerjajte to z današnjimi telefoni, ki jih krmilimo s prsti, in z ročnimi računalniki, ki smo jih krmilili s peresom. Kateri so bolj priljubljeni? Sploh pa, Microsoft nam je tedaj obljubil, da bomo danes imeli sisteme, ki bodo prepoznavali našo pisavo. Kje smo danes s tem? Namesto tega Gates trdi, da so netbooki tisti, ki bodo tudi naprej pomembni. Ni ga čez pravo tipkovnico, pravi. Hm, ali je bil Bill malo preveč časa zunaj dogajanja ali pač ne zmore preseči dejstva, da ima tu in tam kdaj tudi kdo drug dobre zamisli.

"Ustanovitelj družbe Acer napoveduje, da bodo vodilna imena izdelovalcev računalniške opreme iz ZDA v naslednjih 20 letih preprosto - izginila."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji