Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2017

Tehnomanija

Tehnomanija

Zlasti pri telefonih je vedno več takih, ki si privoščijo izdelke v cenovnem razredu, ki je precej višji od njihove kupne moči. Cene pa se nato višajo in se bodo še, ker se pač lahko.

13.04.2017

Zdi se, da se je Apple odločil znebiti odvisnosti od zunanjih dobaviteljev pri projektiranju komponent. Inženirske hiše, ki razvijajo posamezne komponente, so začele kar po vrsti dobivati obvestila, da Apple za nove generacije izdelkov, kot so telefoni, ne namerava več podaljševati pogodb. Podjetje Imagination, denimo, ne bo več skrbelo za grafični koprocesor, saj bo GPU razvil sam Apple. Posel je izgubilo tudi podjetje Dialog, ker bo Apple sam razvil čip za upravljanje akumulatorjev. Nekateri menijo, da je naslednja na vrsti za odstrel družba Synaptics, ki prispeva k razvoju prepoznavalnikov prstnih odtisov. Pomenljiv je tudi podatek, da se Apple poteguje za znaten lastniški delež v družbi japonske Toshibe, ki izdeluje pomnilnike. Nedvomno gre za skrbno načrtovano taktiko s ciljem, da tudi v prihodnje ohranijo tehnološko prednost, predvsem pa visoke marže.

10.04.2017

Trenutno navdušenje nad umetno inteligenco prinaša tudi kup skrbi, med drugim nad nadzorom zasebnosti podatkov, ki jih programi za strojno učenje uporabljajo za urjenje algoritmov. Ti se navadno prenašajo v strežnike v oblaku, kaj natančno se dogaja z njimi, pa je temelj številnih burnih razprav. Google ima za to težavo nov odgovor v obliki tehnike, ki ji pravijo federativno učenje. V tem primeru se podatki (na primer o posnetem govoru, meritvah tipal, slike …) najprej procesirajo v sami uporabnikovi napravi, na podlagi teh pa se ustvari relevanten povzetek, ki nato umetni inteligenci v oblaku pomaga pri izboljšanju algoritmov. Google trdi, da je tako zasebnost povsem upoštevana, nevarnost prestrezanja in kraje podatkov pa minimalna.

08.04.2017

Kot kaže, bo naslednja različica operacijskega sistema iOS prinesla majhno, a pomembno novost – podpirala bo samo 64-bitne programe. Z drugimi besedami, kopica programov za iPhone in iPade bo nehala delovati, če avtorji seveda ne bodo nadgradili programov na 64-bitne različice. Gre za pogumen korak, katerega posledice še niso povsem jasne. Spomnimo se samo, da celo Microsoft še vedno podpira 32-bitne programe, tudi zdaj, ko smo globoko v dobi 64-bitnih računalniških arhitektur. V rabi je še kup i-naprav, ki ne podpirajo 64-bitne programske opreme in bodo čez noč – zastarele.

03.04.2017

Intel v mrzličnem iskanju alternativ za današnjo generacijo procesorjev x86/x64 razmišlja tudi o tako imenovanih hibridnih čipih. Gre za procesorje, ki bodo imeli na isti silicijevi rezini povsem drugačna jedra. Intel tako že pripravlja izdelke, ki bodo v istem čipu združevali tehnologijo x86 in specializirane izdelke, kot so jedra Movidius Neravana za nevronske mreže, uporabljene v dronih, in FPGA vezja družbe Altera za uporabo v avtomobilski industriji. Zelo verjetno je celo, da bi Intel v istem čipu združil jedra x86 in ARM, kar bi odprlo zanimive možnosti glede uporabe različnih operacijskih sistemov, programov in nove vrste računalniških izdelkov.

06.04.2017

Analitiki družbe Gartner napovedujejo, da se bodo cene komponent za osebne računalnike letos zvišale za 1,4 %, pri telefonih pa kar za 4,3 %. Cene se po eni strani višajo zaradi vedno zmogljivejših, zahtevnejših in s tem dražjih sestavin, po drugi strani pa tudi zaradi pogosto umetnega omejevanja ponudbe komponent, kar vpliva na ceno. Toda glavni razlog je pravzaprav nekje drugje – analitiki menijo, da kupci v sedanjem času niso več tako občutljivi za ceno izdelkov. Za izdelke, ki predstavljajo obenem tudi njihov življenjski slog, so pač pripravljeni plačati več. Strokovnjaki menijo, da je vedno manj kupcev, ki kupujejo izdelke, kjer je cena odločilna za izbor. Zlasti pri telefonih je vedno več takih, ki si privoščijo izdelke v cenovnem razredu, ki je precej višji od njihove kupne moči. Cene se pač višajo in se bodo še, ker se lahko. Toda do kod?

06.04.2017

Podjetje J.D. Powers že šest let analizira zadovoljstvo kupcev tabličnih računalnikov. V zadnji razsikavi so doživeli presenečenje, saj se je na vrh lestvice naprav, s katerimi so uporabniki najbolj zadovoljni, zavihtel Microsoft. V raziskavi je dosegel oceno 866 (od možnih 1000 točk), Apple 849 točk, tik za njim pa Samsung 847 točk. Tablica Microsoft Surface je bila zelo dobro sprejeta med poslovnimi uporabniki, pa tudi potrošniki, predvsem pa je pomenljivo to, da so uporabniki zelo zadovoljni z njimi tudi po daljšem času uporabe. Za Apple je to po svoje hud udarec, saj je na tem segmentu dobesedno kraljeval od samega začetka tablic. Tudi sicer je v preteklosti redno zasedal prva mesta glede zadovoljstva strank, zdaj pa mu na vseh segmentih, denimo pri prenosnikih Macbook, pada ugled, razen pri telefonih iPhone.

10.04.2017

Banke so bile prve komercialne ustanove poleg akademskih in znanstvenih organizacij, ki so pred desetletji začele uporabljati računalnike. Toda videti je, da so tam v dobršnem delu tudi ostale. Po načelu »če dela, se ne pritikaj«, kup bank še danes ključne procese izvaja s programi, ki so napisani v programskem jeziku COBOL, ki bo čez dve leti star 60 let. Po poročilu družbe Reuters danes po svetu koda v COBOLu obdeluje transakcije v vrednosti skoraj 3 bilijone dolarjev – na dan! Sisteme pa vzdržujejo veterani, kot je 75-letni Bill Hinshaw, ki ima že 32 vnukov in pravnukov. Znanje o COBOLu gre pospešeno v … pokoj, bi lahko rekli. Zelo malo univerz še ponuja tečaje o COBOLu, skoraj edini, ki še vztraja pri tej platformi in programskem jeziku, je IBM. Nič čudnega, saj lahko strokovnjak z izkušnjami iztrži tudi več 100 dolarjev na svetovalno uro. Toda do kdaj bo to še vzdržno?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji