Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2017

Tehnomanija

Tehnomanija

Vse več analitikov opozarja, da so pred družbo Apple zaradi pomanjkanja drznosti najbrž težji časi kot so jih preživljali v zadnjih letih. Toda take kritike smo že večkrat slišali tudi v preteklosti, a jih je Apple pogosto brž utišal z »naslednjo veliko zamislijo«

30.11.2016

Naš naslednji zdravnik utegne postati kar računalniški program s področja umetne inteligence. IBM v zadnjem času namenja zelo veliko sredstev v dodelavo superačunalnika Watson za zdravstvene namene, zlasti diagnoze. Z metodami strojnega učenja že danes dosegajo zelo spodbudne rezultate pri analizi računalniško dostopnih podatkov, denimo posnetkov CT. Po začetnem učenju algoritem dokaj pravilno oceni, kdaj je posamezne slika pacienta normalna in kdaj se začenjajo znaki bolezni. Zdaj nameravajo analizo pregledov združiti še z analizami pacientove zdravstvene zgodovine in izsledki iz velikih zbirk zdravstvenih podatkov drugod po svetu. Tako povečujejo možnost, da bo računalnik prej zaznal spremembe in opozoril nanje, kot to lahko naredi zdravnik. Če bo delovalo, utegne to postati eden največjih dosežkov umetne inteligence v praktični rabi.

29.11.2016

Računalniška industrija, še zlasti ameriška, z bojaznijo spremlja početje pravkar izvoljenega predsednika ZDA, Donalda Trumpa. Zlasti kalifornijske družbe se bojijo ukrepov omejevanja imigracije tujcev in politike dodeljevanja delovnih viz. Če bo Trump uveljavil svoje zaščitniške obljube, utegne marsikatero podjetje utrpeti veliko škodo ali celo preseliti sedež v tujino. Nekateri pa sploh ne čakajo več. Neprofitna organizacija Internet Arhive, ki za zanamce dokumentira spletne strani in vsebine (s hitrostjo okoli 300 milijonov strani na teden), se je odločila vzpostaviti kopijo strežniko v sosednji Kanadi. Za vsak primer, če se bo nova ameriška oblast začela vmešavati v internetno neodvisnost in cenzuro.

02.12.2016

Izdelovalci računalniške elektronike so, kot kaže, našli novo »molzno kravo«, potencialni vir prihodkov, ki zagotovi hitrejšo rast. Intel, ARM in Mediatek so napovedali novo družino polprevodniških izdelkov, od procesorjev, vgradnih sistemov do specializiranih vezij za vgradnjo v avtomobile. Predvsem vsi stremijo k sistemom za samodejno vožnjo in pripomočkom, ki tako ali drugače uporabljajo velike procesne zmogljivosti za strojno učenje, na primer računalniški vid, analizo radarskih podatkov in podobno. Najbrž hitijo vgraditi superračunalniške zmogljivosti v posamezna vozila, preden se tudi te funkcionalnosti preselijo v oblak.

21.11.2016

Microsoft skuša pospešiti razvoj kvantnih računalnikov. Podjetje v svojih laboratorijih že več kot deset let raziskuje kvantno računalništvo, a to so bile doslej le raziskave. Nedavno pa so Toddu Holmdahlu, povezanemu z razvojem Kinecta, HoloLensov in Xboxa, dali nalogo, naj raziskave pripelje do konkretne strojne in programske opreme. Microsoft bo menda ubral povsem novo pot pri snovanju strojne opreme, zlasti z uporabo eksotičnih materialov, da bi zmanjšali napake, ki tipično hromijo hitrejši razvoj kvantne tehnologije. Očitno je to novi cilj računalniške industrije, saj se s kvantnimi računalniki vsaj toliko ukvarjata tudi IBM in Google.

25.11.2016

Android morda prevladuje na trgu pametnih telefonov, kar zadeva število namestitev v izdelkih, toda Apple ga gladko povozi po dobičkonosnosti. V tretjem četrtletju je s svojimi iPhoni dosegel kar 91 % vseh dobičkov pri prodaji telefonov. Samsung je afera s telefonom Note7 stala precej javnega ugleda, a tudi dobička, saj je dobesedno izginil s prvih mest. Na drugo mesto se je zavihtel Huawei, ki očitno doživlja zlato obdobje. Še bolj preseneča, da mu tik za petami sledita Vivo in Oppo, ki ju najbrž ne bi umeščali tako visoko. Dobičkonostnost tudi najbolje razkriva stanje celotne industrije – zaradi zmanjšanja povpraševanja se je dobiček od prodaje telefonov v letu dni zmanjšal s 13,5 na 9,4 milijarde dolarjev.

02.12.2016

Vse več analitikov opozarja, da so pred družbo Apple najbrž težji časi kot zadnjih nekaj let, ki so bila tlakovana s samimi zgodbami o uspehu. Vse skupaj temelji na predpostavki, da bo Apple svoj uspeh še bolj kot v preteklosti temeljil na pametnih telefonih iPhone. Čeprav vsi pričakujejo, da bo prihajajoči iPhone 8 še ena uspešnica, potencialno z novim rekordom pri prodaji, jih skrbi predvsem opuščanje inovacij na drugih segmentih. Lep zgled so prenosni in namizni računalniki, kjer je Apple resnično nekoliko zaspal. Družbi prav tako očitajo, da je premalo pogumna pri uvajanju novih izdelkov, manjše tveganje pa lahko pripomore k stagnaciji. Toda poudariti moramo, da smo take kritike že večkrat slišali tudi v preteklosti, a jih je Apple pogosto brž utišal z »naslednjo veliko zamislijo«. Bo brez Jobsa še naprej tako?

03.12.2016

Microsoftu velja priznati vztrajnost. Kljub poraznemu stanju na področju strategije pri mobilnih telefonih, ne nameravajo odnehati. Direktor Satya Nadella je posredno napovedal, da pripravljajo nekaj novega, kar bo moralo spremeniti pravilo igre na vsaj enem od treh ključnih področij: pri obliki/izvedbi, uporabnosti in varnosti. Najbrž pa vsega tega.

06.12.2016

Naprave, ki si jih nadenemo (wearables), so bile v zadnjih letih zelo v modi, a dejanska uporaba za obeti močno šepa. Družba Gartner je opravila raziskavo in ugotovila, da 29 % uporabnikov sčasoma opusti pametne ure in kar 30 % pametne zapestnice, pretežno namenjene kot pripomoček pri rekreaciji. Analitiki menijo, da morajo izdelovalci za te naprave ponuditi večjo uporabno vrednost, morda z novimi prijemi, kot so spodbude in nagrade pri rabi teh naprav. Tržni delež takih naprav ostaja kljub modi razmeroma skromen – med vprašanimi ima le 10 % pametne ure, zapestnice pa so dosegle 19 %, kar niti ni slabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji