Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2016

Tehnomanija

<span>Tehnomanija</span>

Evforija, povezana z umetno inteligenco, se med izdelovalci programske opreme in storitev hitro stopnjuje. Tam, kjer ni (dovolj) znanja doma, ga pač pridobivajo z nakupi.

08.08.2016

Uporaba navidezne resničnosti utegne dobiti nenavadne razsežnosti. Britanec Aaron Puzey je napisal posebno aplikacijo za Samsungov prikazovalnik Gear VR, s pomočjo katere namerava prekolesariti celotno Veliko Britanijo – v virtualnem svetu. Sobno kolo, prikazovalnik in tipala na pedalih za kadenco je povezal s spletno storitvijo Google StreetView, aplikacija pa je umerjena tako, da dokaj verodostojno posnema prevoženo razdaljo v resničnem okolju in skrbi za premik po StreetViewu. Potovanje je začel maja na jugu, v Cornwallu, sredi avgusta pa je bil že severno od Manchestra. Hm, glede na to, da mu bo vzelo približno enako časa, mar ne bi bilo bolj smiselno kolesariti v resnični resničnosti?

09.08.2016

Zdi se, da hladne vojne okoli patentov med družbama Samsung in Apple še zdaleč ni konec. Na dan so prišli podatki, da je Samsung vložil dokumente za dodelitev patenta pametne ure, ki je presenetljivo podobna Applovi uri Watch. Med drugim v opisu navajajo enak izbirnik kot Applova krona – gumb »Crown«, podobnosti pa so tudi v obliki ure in načinu zapenjanja urnega pasu. Apple je po drugi strani medtem že celo pridobil patent za obliko telefona, podobnega modelu Galaxy Edge, kjer je v rabi ukrivljen zaslon z virtualnimi tipkami na robovih. Zdi se sicer, da sta dogodka povezana, a je Apple za patent zaprosil že davnega maja 2014, ko telefonov Edge še ni bilo. Kakorkoli, kar lepa podlaga za nov val sodnih sporov.

10.08.2016

Uspešnost telefonske platforme pogosto enačimo s številom aplikacij, ki so na voljo zanjo. Toda raziskava družbe Forrester po drugi strani kaže, da za večino uporabnikov velja bolj skromno pravilo: 80% časa uporabljajo največ pet različnih aplikacij. Med njimi so praviloma Facebook, WhatsApp in Snapchat. Najbrž je treba jemati tudi v luči teh statistik nedavno začeto modo Chatbotov, programov, ki ponujajo dodatne funkcije in informacije kar znotraj programov za trenutno sporočanje. Ker drugega na telefonu sploh ne opazimo …

11.08.2016

Evforija, povezana z umetno inteligenco, se med izdelovalci programske opreme in storitev hitro stopnjuje. Tam, kjer ni (dovolj) znanja doma, ga pač pridobivajo z nakupi. V razmiku nekaj dni je Apple kupil startup Turi (200 milijonov), Intel pa družbo Nervana (350 milijonov). Prvi naj bi močno pomagal pri interakciji s pomočnico Siri, Intel pa si z nakupom predvsem gradi programsko infrastrukturo za prodajo svojih procesnih enot Xenon Phi, posredno pa tudi obrambo pred konkurenco, zlasti družbo Nvidia. Počasi postaja jasno, kje se bo v naslednjih letih zapravljalo največ denarja.

12.08.2016

Umetna inteligenca nekaterim že zdaj močno pomaga. V ZDA je lastnik avtomobila Tesla X med vožnjo doživel srčni napad, ob pomoči samodejne vožnje vozila pa mu je nekako uspelo samega sebe še pravočasno prepeljati do bližnje bolnišnice zgolj z obvladovanjem volana. Na Japonskem je IBMov sistem Watson pri neki 60-letni ženski odkril redko obliko levkemije, ki je običajne analize niso. Za primerjavo genetske sledi v bazi z 20 milijoni raziskovalnimi in diagnostičnimi zapisi je za diagnozo potreboval le 10 minut. Raziskovalna skupina družbe Morgan Stanley pa je izračunala, da bodo samovozeča vozila prispevala k dodatnemu zaslužku industrije alkoholnih pijač, kar tja do 100 milijard dolarjev na leto, globalno seveda. Ljudem pač ne bo treba skrbeti, kako priti domov. Tudi to je napredek, mar ne?

12.08.2016

Kako velik je disk v vašem prenosniku ali namiznem računalniku? 1, morda 2 TB? To je le drobec tega, kar ponuja najnovejša generacija pomnilniških enot SSD, ki sta jih predstavila Samsung in Segate. Prvi je prikazal enoto velikosti 32 TB, drugi pa za drugo leto napoveduje celo enoto zmogljivosti 60 TB. Izjemno, če upoštevamo, da so še do nedavna enote SSD po velikosti prostora kar občutno zaostajale za klasičnimi magnetnimi diski. Letošnji najzmogljivejši klasični disk pa dosega velikost »komaj« 10 TB. Toliko prostora seveda skoraj nihče ne potrebuje v zasebne namene. Zaradi tega in zaradi visoke cene bodo taki mega-pomnilniki rezervirani predvsem za ponudnike storitev v oblaku.

01.08.2016

Ugled blagovne znamke in uspešnost izdelkov je mogoče neposredno povezati tudi z maržo, ki jo ustvarijo izdelovalci glede na stroške proizvodnje. Prvak med njimi je že vrsto let Apple, ki, denimo, navaja stroške okoli 160 dolarjev na 399 dolarjev prodajne cene za telefon iPhone SE. Toda zdaj je prišla na dan novica, da Oculus za svoj prikazovalnik navidezne resničnosti Rift porabi le 206 dolarjev ob priporočeni prodajni ceni 599 dolarjev. A Oculus ni Apple, zato verjamemo, da se bodo prikazovalniki navidezne resničnosti v bližnji prihodnosti še močno pocenili.

05.08.2016

Raziskava družbe Malawarebytes na temo izsiljevalskih virusov je pokazala zelo zanimive podatke. Leta 2015 je napade izsiljevalske kode doživelo skoraj 50 % srednje velikih in velikih podjetij v ZDA, Kanadi in Zahodni Evropi. Odkupnine so se pogosto gibale v višini 10.000 dolarjev, pa tudi več. Nenavadna pa je statistika plačnikov – odkupnino je plačalo 58 % podjetij v Veliki Britaniji in 78 % podjetij v Nemčiji, a le 3 % podjetij v ZDA. Najbolj zaskrbljujoče pa je to, da je med tistimi, ki niso hoteli plačati odkupnine, četrtina izgubila vse okužene datoteke!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji