Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

Če bo področje navidezne resničnosti leta 2016 res tako velika uspešnica, kot napovedujejo strokovnjaki, utegne to odločilno vplivati tudi na zamenjave osebnih računalnikov.

U 12.01.2016

Novo leto, novo poročilo o velikanskem upadu prodaje osebnih računalnikov PC. V zadnjem četrtletju je prodaja usahnila najbolj po letu 2008 in dosegla –8,3 % ali –10,6 %, odvisno od tega, ali verjamete poročilom družbe Gartner ali IDC. Še naprej preseneča edino Apple, ki je kljub neugodnim razmeram prodajo Macov v istem obdobju zvečal za 3 % in povečal globalni tržni delež na 7,9 %. Toda poglejmo si vse skupaj še z druge plati – izdelovalci so samo v zadnjem četrtletju prodali skupaj okoli 75 milijonov osebnih računalnikov. Niti ne tako slabo za tehnologijo, ki je že lep čas v senci privlačnejših mobilnih naprav.

U 04.01.2016

Morda pa so izdelovalci osebnih računalnikov dobili nov zunanji dejavnik, ki bo spet povečal prodajo. Raziskava družbe Nvidia je pokazala, da je le okoli 1 % računalnikov PC v rabi primernih za uporabo s prihajajočimi rešitvami s področja navidezne resničnosti (prikazovalniki, igrami …). Če bo področje navidezne resničnosti leta 2016 res tako velika uspešnica, kot napovedujejo strokovnjaki, utegne to odločilno vplivati tudi na zamenjave osebnih računalnikov. Vprašanje je le, kako množično.

U 03.01.2016

Ustanovitelj Facebooka, karizmatični Mark Zuckerberg, si je na začetku leta sestavil seznam osebnih izzivov za leto 2016. Na vrhu tega seznama je načrt, da bo napisal lastnega pomočnika z vgrajenimi algoritmi s področja umetne inteligence za upravljanje svojega domovanja. Drugače povedano, alternativo prizadevanjem, kot so Applova Siri, Microsoftova Cortana in podobne rešitve. Dobre izkušnje naj bi potem vrnil javnosti, morda kot še en izdelek ali storitev družbe Facebook. Vprašanje pa je, ali bo uspelo direktorju takega konglomerata, kot je Facebook, najti dovolj časa za tako drzen projekt. Čas bo pokazal, ali je superman.

U 07.01.2016

Apple nadaljuje z nakupovanjem inovativnih zagonskih podjetij s področja umetne inteligence. Med njimi izstopa podjetje Emotient, ki zna iz analize video posnetka zaznati čustva in počutje uporabnika. Če k temu dodamo še poprejšnji nakup družbe VocalIQ, strokovnjaka za analizo govora, lahko najbrž napovemo naslednjo generacijo pomočnice Siri, ki bo znala svetovati in prilagajati vsebino in odgovore glede na uporabnikovo počutje. Ali bo telefon res postal človekov najboljši prijatelj? Brrr.

U 07.01.2016

Vse kaže, da se bliža konec za operacijski sistem BlackBerry 10. Na sejmu CES je direktor družbe napovedal, da bodo leta 2016 predstavili vsaj še en nov model telefonov z Androidom, za nove telefone z BB10 (BlackBerry 10) pa nimajo načrtov. V svetu, kjer je leto dni star telefon že zastarel izdelek, to najbrž pomeni, da se je podjetje pragmatično odločilo usmeriti v strojno opremo, kjer so dosegli lep uspeh s še svežim modelom Priv. Vodstvo družbe sicer trdi, da bo BB10 še naprej razvijalo za rabo v avtomobilih, toda tudi tam ni videti nobenih spodbudnih partnerstev. Celotno dogajanje nakazuje, da podjetje močno niha v taktiki – še pred nekaj meseci so prisegali, da je njihova prihodnost v programski opremi, strojno pa so skoraj zanemarili.

U 11.01.2016

Google se menda vedno bolj resno usmerja v tehnologijo navidezne resničnosti. Ko so pred dvema letoma predstavili pripomoček Cardboard VR, je šlo bolj za zabavo, napol popoldanski hobi projekt. Danes se z novo tehnologijo ukvarja že skoraj celotna divizija znotraj družbe, čeprav konkretnih izdelkov še ni v javnosti. Pomen navidezne resničnosti za Google najbolje ponazarja premik Claya Bavora, dosedanjega managerja za znamenite storitve, kot so Gmail, Drive in Apps, na čelo nastajajoče divizije. To najbrž pomeni, da lahko že letos pričakujemo pomembne novosti.

U 22.01.2016

Google tudi pospešeno preizkuša nov način prijavljanja v spletne storitve, ki bo odpravil potrebo po vnosu gesel. Gre za dvodelni sistem avtorizacije, kjer najprej avtenticiramo telefon, nato pa na telefonu potrdimo vsakokratno željo po prijavi v spletno storitev, četudi na drugi napravi. V ta namen bi lahko avtentikacijo prepustili biometričnim sistemom, ki jih že vsebujejo številni telefoni. Za druge pa prek odgovora na prikrito vprašanje. Videti je, kot da odpravljajo eno kompleksnost (gesla) in ustvarjajo novo. V resnici bodo tako lahko izvedeli še več informacij o uporabniku, denimo to, kje je bil v času prijave. Hmm.

U 05.01.2016

Internetni protokol IPv6 je najbrž rekorder v počasnosti uveljavljanja. Omrežni protokol je namreč na voljo že dve desetletji, po najnovejši Googlovi statistiki pa ga kljub temu uporablja komaj kakih 10 % internetnih naprav. Četudi so vse pogostejša obvestila o pomanjkanju prostih naslovov v shemi IPv4. Med uporabniki vodijo razvite države, kjer so prosti naslovi že pošli, veliko pa je še držav, kjer naprav IPv6 ni niti za vzorec. Lep zgled tehnologije, ki si je v bistvu ne želimo, a jo moramo uporabljati.

U 10.01.2016

Sodeč po dogajanju na sejmu CES, si izdelovalci močno prizadevajo, da bi elektronika dokončno pristala v oblačilih, ki jih nosimo, bodisi pri športnih ali vsakdanjih aktivnostih. Toda za zdaj skoraj vsi po vrsti padajo na izpitu praktičnosti, pa tudi same smiselnosti rabe. Prvi preizkuševalci tipal, vgrajenih v športne drese, poročajo o tem, da je uporaba sila nezanesljiva, izmerjeni podatki pa pogosto napačni. Kot vedno je tu pohitel tudi Samsung. V Južni Koreji je začel prodajati poslovne obleke blagovne znamke The Human Fit, ki imajo vgrajene oznake NFC. Za kaj naj bi jih uporabljali? Bojda za lažjo izmenjavo kontaktnih informacij s sogovorniki. Hm, nekdaj smo temu rekli vizitke; stanejo nekaj evrov v količinah po tisoč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji