Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2010

TEHNOMANIJA: Previden optimizem

TEHNOMANIJA: Previden optimizem

Če bi sodili le po globalni rasti prodaje osebnih računalnikov v zadnjih nekaj mesecih, se gospodarska kriza morda bliža koncu. Zaupanje potrošnikov se veča, to se kaže v kar 43,4 % rasti prodaje prenosnih računalnikov v prvem četrtletju 2010. To pa je, po lanskoletnem upadu, največja rast v zadnji osmih letih! V IDC celo napovedujejo, da bo celoletno povečanje prodaje osebnih računalnikov tam okoli 20 %, to pa je vsekakor dobra novica. Pa v to niti še niso všteli eksplozivnega vzpona tabličnih računalnikov, temveč so gonilna sila netbooki, ki predstavljajo danes že 13 % trga.

14.6.2010

Apple iPad se še naprej prodaja za med. Trenutno kaže, da Apple vsak mesec prejme kar okoli 1,2 milijona naročil. To je več od napovedi, ki se je še pred dvema mesecema zdela pretirana. V večini držav je povpraševanje večje od ponudbe, zato so skoraj povsod čakalne vrste. Cene na boljšem trgu pa so višje od izdelovalčevih priporočenih! Kdaj smo to videli nazadnje? Neverjeten je tudi odziv razvijalcev programske opreme. Za iPad je ta hip na voljo več kot 10.000 naslovov, vsak teden pa se zbirka poveča za okoli 1000 brezplačnih in plačljivih programov. Zdaj že lahko trdimo, da je iPad postal "game changer", naprava, ki spreminja razmere na trgu. Analitiki zato trdijo, da bodo zaradi njega in posnemovalcev tablice do leta 2012 prehitele netbooke, današnjo gonilno silo rasti prodaje.

21.6.2010

Tablični računalniki ne "ogrožajo" le netbookov, temveč posredno ali neposredno tudi cel kup drugih elektronskih naprav. Na primer bralnike elektronskih knjig. Videti je, da je iPad pognal strah v kosti vodilnih ponudnikov, ki so se že odzvali in znižali cene, da so na varni razdalji od bolj vsestranskega tekmeca. Barnes & Noble je tako svoj osnovni Nook spustil na 149 dolarjev, 3G model pa pod 200 dolarjev. Amazon je še isti dan ceno Kindla znižal z 259 na 189 dolarjev. Kdor pa misli, da smo s tem že dosegli dno, se najbrž krepko moti. Ne bi bil presenečen, ko bi se cene že prej kot v letu spustile na raven 50-100 dolarjev. Tu bo najbrž prevladala strategija, da je bralnik le posredno sredstvo pri prodaji knjig. Nekaj podobnega, kot je danes pri brizgalnih tiskalnikih, ki so skoraj zastonj, če upoštevamo, da izdelovalec zasluži s potrošnim materialom.

18.6.2010

Acer želi postati številka ena na področju osebnih računalnikov. Še pred leti bi se zdelo kaj takega povsem nemogoče, toda vztrajnost, agresivna politika in predvsem dovolj dobri izdelki, kot vse kaže, dajejo vidne rezultate. Podjetje je tako prepričano o svoji strategiji, napovedali so celo, da bodo še pred koncem leta 2010 postali prvi na področju prenosnih računalnikov, ki imajo levji delež trga. Od tod do največjega v absolutnem smislu pa je le še manjši korak. Toda HP prestola ne bo predal brez boja. Zdi pa se, da se medsebojna tekma vse bolj seli na področje mobilnih telefonov, kjer sta obe podjetji močno investirali. Nokia, Apple, Blackberry, pazite se.

27.5.2010

Po 3D televizorjih so na vrsti 3D računalniki. Tako kaže raziskava, ki jo je opravil priznani poznavalec razmer Jon Peddie in napoveduje neverjeten vzpon povpraševanja po računalnikih vseh vrst, v ospredju pa prenosnikov, zmožnih predvajati sliko in video posnetke v treh razsežnostih. Letos naj bi tako prodali okoli milijon računalnikov s podporo 3D tehniki, že leta 2014 pa jih bodo dobavili 75 milijonov. V ospredju so seveda 3D igre, pa tudi filmi ter nekatere nove rešitve, ki do bodo do neke mere izrabljale tretjo razsežnost. Vprašanje pa je, koliko bodo potrošniki navdušeni nad sedanjo tehnologijo z očali, zlasti v kombinaciji s prenosniki, kjer moramo pripomoček nositi s sabo.

20.6.2010

Google je vse bolj na udaru državnih organov, ki bdijo nad ravnanjem z osebnimi podatki. Jabolko spora je v številnih državah zbiranje podatkov iz omrežij Wi-Fi, ki so ga opravljali med snemanjem podatkov za kartografsko storitev Street View. Po Nemčiji, ki je že sprožila sodno preiskavo, so se oglasili tudi Francozi, ki trdijo, da je Google zbiral celo elektronske naslove in gesla nezavednih uporabnikov. Podobno naj bi bilo na Novi Zelandiji, medtem ko so v ZDA ponekod že vložili tožbe proti velikanu. Analitiki menijo, da je Google tokrat šel predaleč in pokazal, da povsem po svoje interpretirajo to, kaj je zasebnost. Poraja pa se domneva, da bodo sčasoma vzeli pod drobnogled tudi druge storitve, pri katerih Google zbira osebne podatke.

24.5.2010

Do leta 2020 naj bi bila v vsakem evropskem domu optična povezava s prepustnostjo najmanj 30 Mb/s. Tako trdi Evropska komisija v okviru programa Digital Agenda, ki obenem pojasnjuje, da bo tedaj vsaj polovica Evropejcev v omrežju s prepustnostjo 100 Mb/s. Precej manj je jasno, kako bomo to v Evropi dosegli, predvsem s stališča, da ima danes optične povezave le okoli odstotek prebivalstva, to pa je, mimogrede, 12-krat manj kot na Japonskem, pa še vedno svetlobna leta bolje kot, denimo, v ZDA. Zdi se, da je o teh načrtih politično in taktično modro pisati, čeprav se kasneje izkaže, da je marsikaj težje uresničljivo. Denimo to, da bosta javni in zasebni sektor sodelovala v sožitju in da bo poskrbljeno za enakomerni razvoj povezav v urbanih centrih in na podeželju. Pustimo se presenetiti.

10.6.2010

Ali se še spominjate Nicholasa Carra, ki je pred leti polemično spraševal, ali je IT sploh pomemben (Does It Matter)? V svoji najnovejši knjigi The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains priznani avtor sistematično postavlja tezo, da nas internet in iz njega izhajajoče storitve nenehno odvračajo in motijo pri razmišljanju. Reklame, navzkrižne povezave in razni programi, ki nas opozarjajo na to in ono, v resnici malo prispevajo k razvoju lastnega intelekta. In Google je velik del tega problema. Kot običajno želi avtor ustvariti polemiko, toda marsikaj od napisanega drži in včasih koristi za pogled z distance. Vsekakor priporočamo za angažirano poletno branje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji