Objavljeno: 10.9.2005 20:45 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2004

Tehnomanija: februar 2004

Tehnomanija: februar 2004

Na obzorju je nova zanimiva distribucija Linuxa. Bruce Perens, guru na področju odprte kode, je nedavno napovedal nov projekt in poskus standardizacije okolja Linux, s katerim naj bi razrešili kar nekaj težav in operacijski sistem še bolj približali podjetjem, zlati na namizju. Med drugim naj bi s tem tudi odpravili stroške za komercialne distribucije, kot sta Red Hat in SuSe. Projekt UserLinux temelji na dosedanjih izkušnjah projektov Linux Standard Base in UnitedLinux, vendar ponuja zanimivo drugačen pristop. Namesto raznolikosti možnosti, značilne za Linux, skuša standardizacijo doseči z izborom natanko ene rešitve za vsako področje rabe posebej. Za grafični vmesnik so tako izbrali Gnome, kar je med avtorji in zagovorniki sistema KDE povzročilo proteste. Podobno se lahko zgodi tudi na drugih področjih sistemskih gradnikov, to pa je na neki način v nasprotju z načeli, na katerih temelji Linux in odprta koda sploh.

Novell se vse bolj postavlja po robu nekdanjemu partnerju in zavezniku SCO, ki mu je pred leti celo prodal svoje izdelke, povezane z Unixom. Po odločitvi o nakupu družbe SuSE so pred novim letom vložili zahtevek za dodelitev razmnoževalnih pravic za Unix, saj trdijo, da so še vedno lastniki tehnologije, kupljene leta 1992 od družbe AT&T. SCO seveda trdi nasprotno in meni, da so vse pravice dobili v ekskluzivno rabo z nakupom izdelkov od Novella, za razčiščevanje pa bo, kot kaže, zopet poklicano sodišče. Če Novellu uspe, bo to za SCO najbrž dokončni udarec, saj bo izgubil temelj za obtožbe proti družbi IBM in najbrž tudi celotno obtožbo, ki je podjetje doslej stala silno veliko denarja.

*

Tajvanski EliteGroup je v ZDA predstavil doslej najbrž najcenejši prenosnik, ki bo v redni prodaji stal le 700 dolarjev. S tem se nadejajo prodati izdelek v zelo velikih količinah. Nižjo ceno so dosegli s skrbno izbiro vseh delov, čeprav sistem ni podhranjen, saj premore med drugim enoto DVD-ROM in brezžični vmesnik Wi-Fi. Poglavitni prihranek gre na račun cenejšega procesorja (AMD Athlon), predvsem pa operacijskega sistema. Izbran je namreč LindowsOS, ki je močno znižal ceno glede na sicer standardno okolje Windows.

*

Ali se nam obetajo odprtokodni popravki za Microsoftove izdelke? Pred novim letom se je v internetu znašel popravek z odprto kodo za spletni brskalnik Internet Explorer, ki odpravlja nedavno odkrito napako v prekoračitvi medpomnilnika, katere Microsoft še ni popravil. Koda, ki so jo pripravili nemški avtorji in objavili na spletnem naslovu openwarez.org, pa je imela tudi napako, zato so jo avtorji pozneje umaknili iz spleta. Toda poskus nakazuje, da se v prihodnje lahko pojavijo popravki, katerih avtor ne bo Microsoft, ki včasih ne reagira dovolj hitro na ugotovljene pomanjkljivosti. Vprašanje pa je, ali je odprtokodna smer prava rešitev, saj na ta način avtorji virusov in trojanskih konjev še preprosteje odkrijejo potencialne razpoke v varnosti kakor zgolj z zunanjim opazovanjem (izvršne) kode.

*

Sun se je, kot kaže, močno opekel z nakupom družbe Cobalt pred nekaj leti. Za družbo je tedaj odštel skoraj 2 milijardi dolarjev, zdaj pa so se odločili umakniti iz prodaje še zadnji model iz te skupine izdelkov. V času nakupa se je zdelo, da je družina lahkih strežnikov Cobalt nadvse perspektivna, vendar je odtlej šlo samo še navzdol, predvsem zaradi znižanja cen običajnih strežnikov, pa tudi prihoda še cenejših sistemov, kot so strežniške rezine. Število aktivnih strežnikov Cobalt se je od avgusta 2002 do novembra 2003 zmanjšalo z 942 tisoč na samo 527 tisoč in še upada. Analitiki menijo, da trenutne Sunove težave izhajajo prav iz te zgrešene naložbe.

*

Tudi Microsoft ne vlaga vselej zgolj v uspešne projekte. Po manj kot letu dni kaže, da se poslavlja tehnologija lahkih brezžičnih zaslonov oziroma terminalov Smart Display. Povpraševanje po tej sicer zanimivi rešitvi s strani izdelovalcev in zlasti kupcev je bilo zelo majhno, zato so v Microsoftu zamrznili nadaljnje dejavnosti, od tu do popolne ukinitve programa je le še korak. Razlog so menda visoki stroški izdelave, vse višje cene zaslonov LCD in težave pri realni rabi, saj računalnikov brez tipkovnice danes ni lahko uporabljati. Analitiki pa se že sprašujejo, ali so tablični računalniki TabletPC naslednji, ki bodo doživeli podobno usodo?

*

Zapisovalniki DVD so postali že tako poceni, da se je Sony odločil opustiti lastno proizvodnjo po sedanji generaciji zapisovalnikov s hitrostjo 8x. Namesto tega se bo povezal s tajvanskimi izdelovalci OEM, ki bodo v imenu Sonyja izdelovali zapisovalnike. Cene OEM izdelkov DVD+RW so nedavno padle pod nivo 100 dolarjev, zato je proizvodnja rentabilna le pri zelo velikih količinah in nizkih stroških. Sony je sicer tretji največji izdelovalec zapisovalnikov s 13 % tržnim deležem. Pred njim sta NEC in Pioneer, za njim pa Toshiba.

*

Borci proti razmnoževanju datotek po omrežjih P2P imajo velike težave z uveljavljanjem svojih pravic po sodni poti. V ZDA je tako prizivno sodišče določilo, da ponudnikom internetnih storitev ni treba razkrivati storilcev in pri tem ne nosijo odgovornosti. Nizozemsko sodišče je določilo, da sistem Kazaa sam po sebi ni nelegalen, odgovornost pa nosijo uporabniki. V Kanadi so sodno določili, da so omrežja P2P povsem legalna, na Norveškem pa so dokončno oprostili DVD Jona, avtorja programa DeCSS, ki je razbil zaščito pri filmih DVD.

*

Edini pravi pristop v boju proti nelegalnemu kopiranji vsebin so brez dvoma nižje cene in možnost nakupa vsebin po internetu. Lep dokaz za to je Apple, katerega servis iTunes nenehno podira rekorde in preseneča javnost. Toda v igro so se vključili še drugi velikani. Ameriški trgovinski gigant Wal-Mart je tako povsem po tiho začel prodajati glasbo v elektronski obliki po vsega 88 centov na pesem; to je 11 centov manj od domala vseh tekmecev. S tem so dokazali, da dolar ni najnižja cena, ki še omogoča profit. Najbrž pa je to šele začetek bitke, ki bo prinesel nova znižanja.

*

Evropa je dobila svoj prvi HD-TV program. Gre za preskusni program Euro1080, ki je začel obratovati v začetku januarja, dosegljiv pa je prek satelita. Poleg slike z visoko ločljivostjo ponuja tudi prenos prostorskega zvoka v zapisu Dolby Digital 5.1, za zdaj pa so na voljo le omejene vsebine, ki se ponavljajo. Gre predvsem za prenose koncertov in kontaktne oddaje, avtorji pa nameravajo ponudbo razširiti. Zaradi pomanjkanja primernih televizorjev bodo bržkone na začetku gledalci spremljali program predvsem prek računalnikov, za katere so kartice že na voljo, zasloni pa omogočajo primerno ločljivost in kakovost slike.

Sun se je, kot kaže, močno opekel z nakupom družbe Cobalt, za katero je odštel skoraj 2 milijardi dolarjev, zdaj pa se je odločil umakniti iz prodaje še zadnji model iz te skupine izdelkov.

Borci proti razmnoževanju datotek po omrežjih P2P imajo velike težave z uveljavljanjem svojih pravic po sodni poti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji