Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2012 | Teme: android

Tablične prijateljice

Google Play se je po skromnih začetkih izenačil z Applovo tržnico App Store in danes ponuja mnoštvo uporabnih aplikacij. Večina izdelkov je napisanih s pametnim telefonom v mislih, a kljub temu odlično delujejo tudi na tablicah. Ker so tablični računalniki z operacijskim sistemom Android v zadnjem času vedno bolj priljubljeni, se veča število zanje optimiziranih programov. Zaradi odsotnosti posebne kategorije znotraj prodajalne Play jih je zelo težko najti. Za vas smo jih izbrskali mi.

Tablice imajo precej večje zaslone od telefonskih sorodnikov, zato je dobro, če zna aplikacija, ki jo uporabljamo, dodatno površino izkoristiti. Pri tem ne mislimo le na privlačnost uporabniškega vmesnika, ki ga je v raztegnjeni obliki res težko gledati, kaj šele uporabljati, temveč predvsem na zmožnost razvijalcev, da sodelovanje z uporabnikom naredijo zaslonu primerno. Pozdravljamo razdeljenost na stolpce, prilagajanje ležečemu pogledu, podpiranje večopravilnosti in podobno. Doslej razvijalcem programov ni bilo treba prilagajati, saj so telefonske različice spodobno delovale tudi na maloštevilnih tablicah. Po prihodu Googlove (in Asusove) tablice Nexus 7 se je vse spremenilo. Prva dobro prodajana tablica z operacijskim sistemom Android je ustvarila tržno nišo. Ljudje so zahtevali tablici prilagojene programe in razvijalci so jim ustregli.

Dobre aplikacije so na tablicah še boljše. Branje elektronskih knjig s programom Kindle je na velikih zaslonih dodatno osmišljeno, kupovanje revij v prodajalni in bralniku Zinio logično nadaljevanje tovrstnega tiska, spremljanje dogajanja z novicami v programih Pulse, Flipboard ali News360 pravi užitek ter raziskovanje spleta ob pomoči kasnejšega branja v obliki aplikacije Pocket enostavno kot nikoli prej. Namenske aplikacije nam lajšajo delo s tablico, pomagajo pri vsakdanjih opravilih, spodbujajo ustvarjalnost, nas družijo s prijatelji in po potrebi preganjajo dolgčas.

Pripomočki

Aplikacija, brez katere ne moremo, in razlog, da so nam zavistni tudi uporabniki operacijskega sistema iOS, je vsekakor zamenjava osnovne tipkovnice SwiftKey, ki odlično podpira tudi slovenščino.

Med pripomočki, ki lajšajo delo s sistemom, začenjamo s tipkovnico. Google navidezne vnosne naprave iz posodobitve v posodobitev izboljšuje, za nameček pa svoje dodajo še izdelovalci telefonov, ki v preoblekah Androida vedno najdejo prostor za lastno videnje zaslonske tipkovnice. Če nam tipkovnica, ki je tablici privzeto priložena, ni všeč, jo lahko nadomestimo s SwiftKey 3 Tablet Keyboard (4 EUR). Plačljivo tipkovnico odlikujejo odlično postavljene tipke z večjim razmikom, podpora slovenščini ter fantastično predvidevanje z učenjem ob pomoči Facbooka, Gmaila, Twitterja ali vira RSS. Namenjena je ljudem, ki virtualno tipkovnico izdatno uporabljajo in bi pri svojem delu želeli biti hitrejši. Določene mobilne aplikacije izboljšajo dani način interakcije z napravo. Aplikacija Advanced Screen Control (brezplačno) na primer predvideva vrsto gest, s katerimi upravljamo tablico veliko hitreje kot sicer. Vsaki gesti je mogoče nastaviti različna dejanja, občutljivost in način izvajanja. Tako s tresenjem napravo ugasnemo ali z mahanjem pred zaslonom poljubno aplikacijo zaženemo. Slednje je na Nexusu 7 neizvedljivo, ker tablica nima tipala za bližino, na kar nas program tudi prijazno opozori. Ena bolj priljubljenih rešitev za dostop na daljavo do namiznega računalnika, na katerem je operacijski sistem Windows ali OS X, je aplikacija Splashtop Remote Desktop HD (7 EUR). Poleg nadzora omogoča tudi prenos datotek, kar precej olajša delo v navezi z namiznim sistemom. Ena najboljših zmožnosti programa je predvajanje videa neposredno z računalnika. Na ustrezni tablici pri dotičnem opravilu zmore polno ločljivost HD. Aplikacije na Androidu niso zaklenjene vsaka v svoj peskovnik, kot na Applovem operacijskem sistemu iOS, zato je smiselna raba namenskega raziskovalca, ki nam omogoči, da premikamo datoteke poljubno po sistemu gor, dol. Lahko jih kopiramo, stiskamo ali brišemo. Na tablicah je početje zaradi zaslonske bogatije precej lažje kot na manjših napravah oziroma pametnih telefonih. V tem segmentu sta na tržnici Google Play priljubljena ES File Explorer in Solid Explorer, nam pa je všeč File Manager HD (brezplačno), ki uporabniški vmesnik praktično razdeli na dva dela: na levi so bližnjice in na desni vsebina izbranega področja.

Orodja 

Program aCurrency Pad for tablet je v osnovi brezplačen. Za naprednejše zmožnosti in vmesnik brez reklam pa je treba plačati naročnino.

Najpogosteje uporabljeno orodje, za katero si spočetka ne bi mislili, da ga potrebujemo, nam predstavlja Unit Converter Pro (1,6 EUR). Ne rečemo, da bo vsakdo enako navdušen nad njim, a dejstvo je, da izpolni zadano nalogo z odliko. Ima lepo oblikovan uporabniški vmesnik, ki nam omogoča, da izberemo poljubno mersko enoto in jo v hipu pretvorimo v drugo. Podobno se godi z aplikacijo aCurrency Pad for tablet (brezplačno), kjer smo z evrom že skoraj pozabili na menjalne tečaje in, če nismo ravno zaposleni v banki, ne pišemo novic iz tujih držav ali nismo popotnik svetovnega formata, jih skoraj ne potrebujemo več, a se te aplikacije kljub temu ne bo branil nihče od nas. Aplikacija zna poleg tekoče menjave prikazati tudi predhodno gibanje tečaja. Plačljiva (naročniška) različica nima oglasov, ima obširnejšo zgodovino in lebdeče pripomočke.

Zadnji krik mode v svetu Androidov so lebdeče aplikacije, ki storilnost uporabnika povzdignejo stopnjo višje. Na sliki sta lebdeči žepni računalnik AirCalc in beležnica Hovernote.

Trik z lebdenjem se smeji v brk privržencem Applovih mobilnih naprav že nekaj časa in razvijalci ga na Googlovi platformi dobro izkoriščajo. AirCalc (brezplačno), lebdeči žepni računalnik, je eden boljših zgledov uporabe aplikacije, ki je vedno na vrhu zaslona. Zaradi prosojnosti in raztegljivosti nam pride marsikdaj prav, še posebej, če delamo s tablico. Pripomoček je brezplačen in dobro demonstrira tehnologijo, ki so jo razvijalci uporabili tudi pri drugih dveh plačljivih produktih, predvajalniku in spletnem brskalniku. Na iste strune igra beležnica Hovernote (0,8 EUR), ki zna leteče zapiske shraniti na disk ali poslati drugi aplikaciji, na primer nadvse uporabnemu pripomočku Evernote, ki zapisano pošlje v oblak. Vse skupaj predstavlja storitev, o kakršni lahko pri konkurenci zgolj sanjajo.

WiFi Finder pride še posebej prav v tujini, kjer prikaže javno objavljene in dostopne brezžične točke ter nas zna v neznanem okolju privesti do izbrane internetne pipice.

Javno objavljenih brezžičnih povezav je pri nas malo, a nam aplikacija WiFi Finder (brezplačno) vseeno pride prav, saj samodejno preveri bolj ali manj dostopne točke v neposredni bližini in nam svetuje, kako do njih.

Ustvarjalnost

Za ustvarjanje ni primerna le tablica Galaxy Note 10.1. Z orodji, kot je najobsežnejša zbirka grafičnih orodij SketchBook Pro (4 EUR), s katero zlahka ustvarimo naslednjo umetnino oziroma popravimo izdelek, narejen v kakšnem drugem programu, se lahko v umetnika prelevi lastnik katerekoli androidne tablice. Je pa za kupce Samsungove naprave RisalniBlok vsekakor obvezen nakup. Colour Splash Effect Pro (1,5 EUR) spremeni fotografijo v črno-belo in prepusti roki uporabnika, naj odloči, katere barve sodijo nanjo. Za preprosto premiso se skriva nešteto detajlov, ki poskrbijo, da bodo ob rezultatu igranja z aplikacijo marsikatera usta ostala odprta. Izdelke aplikacija deli z družabnimi omrežji, tako da so stvaritve le za korak oddaljene od Facbooka, Twitterja ali Instagrama. Ker smo že ravno pri programu Instagram (brezplačno), ga seveda moramo vključiti v naštevanje tablicam prilagojenih aplikacij, saj je kralj objavljanja fotografij lepo videti tudi na večjem zaslonu in je nadvse primeren za predstavitev ovekovečenih trenutkov spletnim prijateljem. Z izpostavitvijo pridobimo kak dobronameren komentar, ki nas vodi pri nadaljnjem delu. Za nameček pa nam Instagram doda vrsto sposobnih filtrov, ki fotografijam vtisnejo svojevrsten pečat.

Družabna omrežja

Facebook je v odjemalcu družabnega omrežja Twitter, Plume, podprt zgolj z osnovnimi zmožnostmi. Kljub temu nam ob plodnih dnevih prihrani marsikateri skok iz omrežja v omrežje.

Čeprav se s tablicami uradne aplikacije posameznih družabnih omrežij vse po vrsti dobro spoprimejo, pravim zasvojencem omrežja Twitter priporočamo uporabo aplikacije Plume (brezplačno, različica Premium - 3,7 EUR), ki je povsem prilagojena večjemu zaslonu izbrane mobilne naprave. Uporabniški vmesnik izdatno izkorišča razdeljenost na stolpce, deluje tekoče, enostavno in podpira več uporabniških računov, kamor lahko dodamo tudi račun družabnega omrežja Facebook. Plume najprej preizkusimo z brezplačno različico, nato brez težav odštejemo slabe štiri evre, ki nam iz aplikacije odstranijo reklame, z nakupom pa podpremo razvijalce pri nadaljnjem delu.

Zabava

Namesto Persena priporočamo grafično pomirjevalo Osmos HD.

Tablice so kot velike prenosne igralne konzole. Igre so priročna varuška, dobrohoten spremljevalec na poti in učinkovit psihiater ob koncu napornega delovnega dne. Na večjih zaslonih še posebej izstopajo branjenje stolpičev Fieldrunners HD (2,4 EUR), miselna igra Cut the Rope HD (1,5 EUR) ter akcija Fruit Ninja (1 EUR), ki s tablico dobita natančnost neslutenih možnosti, World of Goo (4 EUR), ki je bila v prvi vrsti tako ali tako delana za večje zaslone, Osmos HD (2,3 EUR) z izvrstnim zvokom, Temple Run (brezplačno), ki se zdi kot naročen za Nexus 7, ter Avadon: The Black Fortres (7,6 EUR), globok RPG, ki je igralen šele z zares veliko tablico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji